2012-08-22 18:53:05
Φωτογραφία για ΣΚΑΝΔΑΛΟ: Ιδιωτικοποιούν την Εγνατία για να πλουτίζει ιδιώτης!
Της Άννης Καρολίδου*

Η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων & Αναδιαρθρώσεων (ΦΕΚ 2316Β/10.8.12) για παραχώρηση στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων του δικαιώματος της Εγνατίας Οδού Α.Ε., στην λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου, ανοίγει κυριολεκτικώς το δρόμο στην  ιδιωτικοποίηση του άξονα και των σημαντικότερων καθέτων του.

Με την παραπάνω απόφαση, η οποία υπενθυμίζει ότι η αποκρατικοποίηση της Εγνατίας Οδού είχε προγραμματιστεί για το α' εξάμηνο του 2012, σβήνουν τυχόν ελπίδες για «πάγωμα» του σχετικού σχεδίου, που διατηρούνταν καθώς κόντευε ένας χρόνος, από τον Οκτώβριο του 2011, που είχαν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ τα δικαιώματα ψήφου και, κατ' επέκταση, η αρμοδιότητα και ευθύνη για τη λήψη διοικητικών αποφάσεων.

Η Επιτροπή παραχωρεί στο ΤΑΙΠΕΔ τα Δικαιώματα της Εγνατίας Οδού Α.Ε. στον αυτοκινητόδρομο, με «σκοπό την περαιτέρω παραχώρηση αυτών- εν όλω ή εν μέρει- από Ταμείο σε τρίτο, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος, δυνάμει σχετικής σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών», για περίοδο που «δεν δύναται να υπερβαίνει τα 40 έτη».


Οι ελπίδες της εταιρείας, να κρατήσει τον αυτοκινητόδρομο και την εκμετάλλευσή του, είχαν ουσιαστικά εξανεμιστεί στη συνάντηση που είχαν στις αρχές Αυγούστου, εκπρόσωποι των εργαζομένων με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης & Υποδομών κ. Καλογιάννη. Ο υπουργός, είχε ξεκαθαρίσει ότι τα δικαιώματα στον αυτοκινητόδρομο πάνε σε ιδιώτη και η Εγνατία Οδός ΑΕ, θα περιοριστεί στο καθαρά τεχνικό αντικείμενό της.

Τις επόμενες ημέρες -η Διεθνής Έκθεση δίνει μία καλή ευκαιρία για κινητοποιήσεις αλλά και συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη- οι εργαζόμενοι ετοιμάζουν την απάντησή τους, ενώ σχεδιάζουν να προσβάλουν την απόφαση προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη ειδικά για την παραχώρηση των καθέτων αξόνων. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, θα διεκδικήσουν, την ανάληψη, για λογαριασμό του Δημοσίου, της εποπτείας του παραχωρησιούχου.

Στο μεταξύ, τα τέσσερα υπουργεία που υπογράφουν την απόφαση, θα πρέπει να απαντήσουν τι θα γίνει με τα δάνεια της Εγνατίας και το ποιον θα βαρύνει, στη περίπτωση παραχώρησης, η εξυπηρέτησή τους.

Να σημειωθεί ότι με σημερινά στοιχεία η Ε.Ο.Α.Ε. οφείλει ακόμη 494,5 εκατ. ευρώ , από τα 1,1 δισ. ευρώ που είχε πάρει επί υπουργίας Σουφλιά, για την ολοκλήρωση της κατασκευής του άξονα. Τα δάνεια αυτά οφείλονται προς τις τράπεζες Πειραιώς, Εμπορική, ΑΤΕ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Τι θα γίνει λοιπόν με τα δάνεια; Μήπως αυτά θα κληθεί να τα καταβάλει το ελληνικό δημόσιο; Και τα έσοδα που θα μπούνε στα δημόσια ταμεία από την παραχώρηση, θα καλύπτουν την ενδεχόμενη εξόφληση αυτών των περίπου 500 εκατ. ευρώ;

Tι θα δώσει η Εγνατία Οδός στον ιδιώτη

Τι όμως δίνεται στο ΤΑΙΠΕΔ, για να παραχωρηθεί σε ιδιώτη;

Στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάζεται το δικαίωμα της Εγνατίας Οδού Α.Ε. για τη λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου, των παρόδιων εκτάσεων και των εξής καθέτων:

- Ανισόπεδος κόμβος Καστοριάς (Δυτικής Σιάτιστας)

- Ανισόπεδος κόμβος Κορομηλιάς

- Ανισόπεδος κόμβος Ιεροπηγής

- Μεθοριακός σταθμός Κρυσταλλοπηγής

- Ανισόπεδος κόμβος Λαγκαδά/Σερρών

- Μεθοριακός Σταθμός Προμαχώνα

Eπίσης μεταβιβάζονται τα δικαιώματα του δημοσίου για τη λειτουργία, συντήρηση κι εκμετάλλευση του καθέτου άξονα Ανισόπεδος κόμβος Χαλάστρας - Μεθοριακός Σταθμός Ευζώνων.

Στα δικαιώματα που μεταβιβάζονται συμπεριλαμβάνεται το δικαίωμα επιβολής και είσπραξης διοδίων, το δικαίωμα εκμετάλλευσης των σταθμών εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών, υπαρχόντων και μελλοντικών, το δικαίωμα χρήσης των παρόδιων εκτάσεων.

Παράλληλα, μεταβιβάζονται «και όλα τα υφιστάμενα και μελλοντικά περιουσιακής φύσεως δικαιώματα, εμπράγματα δικαιώματα και κεκτημένα οικονομικά συμφέροντα και άυλα δικαιώματα» της Εγνατίας Οδού και «κατά περίπτωση του Ελληνικού Δημοσίου, που συνδέονται καθ' οιονδήποτε τρόπο με τον αυτοκινητόδρομο, τους κάθετους άξονες, τις παρόδιες εκτάσεις αυτών και τα Δικαιώματα».

Για το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την εγκατάσταση παραχωρησιούχου, η Εγνατία Οδός ΑΕ, θα παραμείνει «στη διοίκηση και διαχείριση των δικαιωμάτων ως εντολοδόχος του Ταμείου, χωρίς αμοιβή».

Οπότε, με την επιτάχυνση των διαδικασιών παραχώρησης του άξονα, μένει να εξευρεθεί ικανό αντικείμενο για μία εξειδικευμένη εταιρεία του δημοσίου και, βεβαίως, να δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις στο θέμα των δανείων ώστε να υπάρξει πραγματικό οικονομικό όφελος για το ελληνικό δημόσιο, από την παραχώρηση.

*στο voria.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ