2012-08-21 11:29:11
Φωτογραφία για Δώρα  τέλος στο Δημόσιο!
Ψαλίδι στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων όχι με νέες μειώσεις μισθών αλλά με πλήρη κατάργηση ή μείωση του επιδόματος των 1.000 ευρώ που καταβάλλεται ως "δώρο" εορτών (1.000 ευρώ ετησίως) μελετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να εξισορροπήσει τις αρνητικές επιπτώσεις που θα προκαλούσε μια νέα οριζόντια μείωση μισθών στο Δημόσιο, έναν χρόνο μετά το μαχαίρι που μπήκε με το νέο μισθολόγιο. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει την επιβολή νέων μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις (κλιμακωτά) από ένα ποσό και πάνω (πιθανότατα από τα 200 ευρώ) αντί της πλήρους κατάργησης της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.

Η πρόταση για την κατάργηση των Δώρων από το Δημόσιο, όπως και τις ΔΕΚΟ, κερδίζει έδαφος στις επιλογές που προκρίνει το οικονομικό επιτελείο για να κλείσει οριστικά το πακέτο μέτρων με τις περικοπές ύψους 11,6 δισ. ευρώ στη διετία 2013-2014 που τίθεται ως προαπαιτούμενο από τους δανειστές για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας.


Στο πλαίσιο αυτό και στο σκέλος των περικοπών που εξετάζονται για τον δημόσιο τομέα, αναζητούνται εναλλακτικά μέτρα ώστε να αποφευχθεί μια νέα μείωση στους μισθούς των υπαλλήλων, καθώς ήδη με το νέο μισθολόγιο οι αποδοχές τους έχουν μειωθεί σε ποσοστά από 7% μέχρι και 38%.

Η πρόταση που μελετάται και απασχόλησε χθες τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών είναι να αντικατασταθεί το σενάριο των νέων μειώσεων στους μισθούς του Δημοσίου με την πλήρη κατάργηση του ετήσιου επιδόματος ύψους 1.000 που δίνεται ως Δώρο για τις εορτές των Χριστουγέννων (500 ευρώ), του Πάσχα (250 ευρώ) και ως επίδομα καλοκαιρινής αδείας (250 ευρώ).

Το κύριο βάρος των περικοπών πάντως πέφτει στο υπουργείο Εργασίας, με την εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Βρούτση (ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών) να περιλαμβάνει:

Κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις που προτείνεται να ξεκινούν από τα 700 ευρώ, τα 800 ή τα 900 ευρώ και άνω, με κρατήσεις από 2% (για ποσά ως 900 ευρώ) έως και 15% (για συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ).

Μείωση της βασικής σύνταξης ΟΓΑ κατά 30 ευρώ.

Κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 ετών, ή εναλλακτικά χορήγησή του όπως σήμερα από τα 60 και άνω αλλά με την προσθήκη περιουσιακών (σπίτι, κ.λπ) κριτηρίων.

Ψαλίδι ή κατάργηση στα Δώρα των επικουρικών συντάξεων.

Μειώσεις στα επιδόματα για τρίτεκνους -πολύτεκνους.

Εφαρμογή του 65ου έτους ως γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2013 (αντί του 2015).

(Αδέσμευτος Τύπος)
online-pressblog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ