2012-08-19 18:25:08
Φωτογραφία για Ο Αντ. Σαμαράς δίνει στους εταίρους 11,5 δισ. ευρώ: Ζητάει να πάρει παράταση της ύφεσης ...!!!
Του Νίκου Λιονάκη

Η ανακίνηση του θέματος της επιμήκυνσης του Μνημονίου με αφορμή τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επισκιάσει το γεγονός ότι κύριο μέλημα της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η απόλυτη προσήλωσή της στα συμφωνηθέντα με την τρόικα.

Το ερχόμενο διάστημα η τρικομματική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, θα επιχειρήσει να παρουσιάσει τη νέα επώδυνη λίστα 11,5 δισ. ευρώ σαν αναπόσπαστο μέρος της "διαπραγμάτευσης" με τους Ευρωπαίους εταίρους. Δηλαδή θα διατείνεται ότι η λήψη κι άλλων σκληρών μέτρων -και μάλιστα με καταγεγραμμένο πριν από λίγες ημέρες το βάθεμα της ύφεσης- εξυπηρετεί τη διαπραγματευτική στρατηγική της. Ότι είναι το αναγκαίο "σκαλοπάτι" για μια προαναγγελθείσα κατάθεση αιτήματος προς την Ά. Μέρκελ για διετή παράταση του Μνημονίου.

Αυτή η προοπτική (ή έστω το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός θα την επιχειρήσει) για "άπλωμα" των μέτρων σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου -πολιτική που ωστόσο δεν αλλάζει την ποιότητα και τις συνέπειες των μέτρων και άρα του Μνημονίου- θα προσφέρει στους κυβερνητικούς εταίρους του Αντ
. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη το επιχείρημα που αναζητούν εναγωνίως για να... επιβεβαιώσουν τον σκοπό της προγραμματικής συμφωνίας της τρικομματικής κυβέρνησης και άρα της δικής τους συμμετοχής σε αυτή. Θα μπορέσουν έτσι να προσφέρουν μια... ολόψυχη στήριξη στο κυβερνητικό εγχείρημα και μάλιστα με το βλέμμα στο εσωτερικό των κομμάτων τους.

Δεδομένων των εκπεφρασμένων αντιδράσεων που προκαλεί η "λίστα" στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο κομμάτων για "άδικες" και "οριζόντιες" περικοπές, οι δύο πρόεδροι θα προσπαθήσουν ενδεχομένως να αξιοποιήσουν τη "δύσκολη προσπάθεια" του πρωθυπουργού να αποσπάσει θετικές αντιδράσεις στο... ψυχρό Βερολίνο προς όφελός τους. Θα υπενθυμίζουν ότι εκείνοι ήταν που όλο αυτό το διάστημα στις μεταξύ τους συσκέψεις έθεταν "επιτακτικά" την "ανάγκη" για επιμήκυνση.

"Αρραγές" κυβερνητικό μέτωπο

Τούτων δοθέντων, δεν πρέπει να αναμένονται νέες τριβές μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών αναφορικά με τα μέτρα που οριστικοποιεί το υπουργείο Οικονομικών, καθώς θα υπερισχύσει η "αναγκαιότητα" να υπάρξει "αρραγές" κυβερνητικό μέτωπο και ενιαία εθνική γραμμή μπροστά στο συμφέρον της χώρας, στο όνομα του οποίου θα "διαπραγματευτεί" ο πρωθυπουργός. Η "γραμμή" της κυβέρνησης θα συζητηθεί μεταξύ των τριών αρχηγών σε επαφές που θα έχουν μεταξύ τους μετά τη συνάντηση Σαμαρά - Γιούνκερ.

Αν και το Μαξίμου απαντούσε ότι δεν θα προηγηθεί της συνάντησης αυτής σύσκεψη των αρχηγών, δεν αποκλείεται αυτό να γίνει πριν από την αναχώρηση του πρωθυπουργού για το Βερολίνο, ενώ ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο για τετ-α-τετ των Ευ. Βενιζέλου - Φ. Κουβέλη προκειμένου να εξετάσουν τη στάση τους. Οι δυο τους άλλωστε, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την περασμένη Πέμπτη, συμφώνησαν στην αναγκαιότητα για σύσκεψη με τον Αντ. Σαμαρά πριν από την έναρξη των διεθνών επαφών του ώστε να χαραχθεί η "εθνική γραμμή".

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός, που τις προηγούμενες ημέρες φάνηκε να αποφεύγει μια σύσκεψη με τους κυβερνητικούς εταίρους ώστε να μην διακινδυνεύσει να δημιουργηθεί κλίμα ασυμφωνίας, θα πρέπει να συζητήσει μαζί τους τα μέτρα που τελικά θα παρουσιαστούν στην τρόικα και τους Ευρωπαίους εταίρους. Αναφορικά με τη λίστα ο Αντ. Σαμαράς θα έχει συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στις αρχές της εβδομάδας και κατά πάσα πιθανότητα αύριο. Σήμερα στη γερμανική πρωτεύουσα θα βρεθεί ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε και να προετοιμάσει μεγάλο μέρος της ατζέντας για τη συζήτηση που θα έχει ο Αντ. Σαμαράς με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

"Περικοπές ή χρεωκοπία"

Ο Αντ. Σαμαράς, που επέστρεψε από την Πύλο, γνωρίζει ότι χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο από τις επικοινωνιακού - συγκινησιακού χαρακτήρα επικλήσεις στη βοήθεια της "Παναγιάς" για να δικαιολογήσει με πειστικότητα γιατί θα πρέπει να υιοθετηθούν νέες άδικες περικοπές ύψους 11,5 δισ. ευρώ, να συνεχιστεί δηλαδή με ακόμα μεγαλύτερη ένταση ένα πρόγραμμα που και οι ίδιοι οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν υποστηρίξει ότι "δεν βγαίνει" και ότι "θα φέρει κι άλλα μέτρα".

Για τον λόγο αυτόν, ο Αντ. Σαμαράς και η κυβέρνηση θα απευθύνουν ένα ακόμα μήνυμα σε δύο κατευθύνσεις: τους πολίτες και τους κυβερνητικούς εταίρους. Πρόκειται για το προκλογικό εκβιαστικό δίλημμα "Μνημόνιο ή χρεωκοπία", το οποίο παραλλάσσεται ελαφρώς σε "περικοπές 11,5 δισ. ή δραχμή".

Ήδη τις περασμένες ημέρες η κυβέρνηση με διαρροές της διαμορφώνει τη στρατηγική της αυτή και καλλιεργεί το ανάλογο κλίμα, παρουσίαζοντας τον Αντ. Σαμαρά "αποφασισμένο" να προχωρήσει στη λήψη όποιας απόφασης χρειάζεται προκειμένου να παραμείνει πάση θυσία η χώρα στην Ευρωζώνη. Δεν αποκλείεται δε να θέσει εμμέσως πλην σαφώς το ίδιο δίλημμα στους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη υπενθυμίζοντάς τους την... πεμπτουσία της προγραμματικής τους συμφωνίας, δηλαδή την παραμονή στο ευρώ.

"Πρόβες'' σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ

Στο ίδιο πλαίσιο και προκειμένου να δικαιολογήσει τη λήψη ενός ακόμα πιο επώδυνου πακέτου μέτρων για τους πολίτες επισείοντας τον "μπαμπούλα" της χρεωκοπίας, η Ν.Δ. έδειξε από νωρίς ότι το επόμενο διάστημα σκοπεύει να "επιτίθεται" σφοδρά στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο επιχειρεί, διαστρεβλώνοντας τις θέσεις στελεχών του, να ταυτίσει στη συνείδηση των πολιτών με πρεσβευτή της χρεωκοπίας.

Αυτό κατέστη σαφές από την ακαριαία αντίδραση της Ν.Δ. να "πιαστεί" από μια αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνη για τη χρεωκοπία και να την απομονώσει βαφτίζοντάς την "ευχή" εκ μέρους του σχήματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Παρά τη σαφήνεια των λεγομένων του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. επέμεινε με ανακοινώσεις προκειμένου να δημιουργήσει "θόρυβο", ενώ θα επανερχόταν την επόμενη ημέρα με αφορμή άλλες δηλώσεις του βουλευτή Τ. Κουράκη.

Πηγή / Η ΑΥΓΗ
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ