2012-08-18 09:03:04
Φωτογραφία για Γιγαντώνεται το κύμα φυγής Ινδών εν μέσω φημολογίας για πογκρόμ
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμοχάν Σινγκ, σπεύδει να καθησυχάσει τους εσωτερικούς μετανάστες από τα βορειoανατολικά της χώρας ότι είναι ασφαλείς, τη στιγμή που εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τη Βομβάη, τη Μπάνγκαλορ και άλλες πόλεις στα νότια της χώρας φοβούμενοι ότι απειλούνται με αντίποινα από μουσουλμάνους.

Η ιστορία της Ινδίας πριν, αλλά και μετά από την ανεξαρτησία της, έχει σημαδευτεί πολλές φορές από εντάσεις ανάμεσα στους ινδουιστές και τους μουσουλμάνους, οι οποίες εξαπλώνονται συχνά σε ολόκληρη τη χώρα.

«Είναι σε κίνδυνο η ενότητα της χώρας μας και η κοινωνική αρμονία» δήλωσε ο Ινδός πρωθυπουργός την Παρασκευή στο Κοινοβούλιο. «Σας διαβεβαιώνω ότι θα κάνω τα πάντα ώστε οι φίλοι, τα παιδιά μας και οι πολίτες μας από τα βορειοανατολικά να νιώθουν ασφαλείς σε κάθε τμήμα της χώρας» υπογράμμισε.

Αφορμή για τον πανικό ήταν τα επεισόδια των τελευταίων εβδομάδων στο κρατίδιο του Ασάμ, στα βορειοανατολικά, ανάμεσα σε ντόπιους και μουσουλμάνους οικονομικούς μετανάστες από το γειτονικό Μπανγκλαντές. Η βία έχει κοστίσει τη ζωή σε 75 ανθρώπους, ενώ άλλοι 400.000 έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.


Οι διαβεβαιώσεις των Αρχών ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των μεταναστών (που είναι κυρίως φοιτητές και εργαζόμενοι) δεν τους έπεισαν, επιλέγοντας να φύγουν κατά χιλιάδες. Δεν απέδωσαν αρκετά ούτε τα μηνύματα στα κινητά από την αστυνομία που ζητά από τους πολίτες να μην πανικοβάλλονται και να μην ακούν φήμες.

Υπολογίζεται ότι οι άνθρωποι που έφυγαν έντρομοι έως την Παρασκευή έφταναν τους 15.000.

Σύμφωνα με αναλυτές, κάποια πολιτικά κόμματα και θρησκευτικές οργανώσεις εκμεταλλεύονται τις εντάσεις στα βορειοανατολικά της χώρας για δικά τους συμφέροντα.

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το ινδουιστικό Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP), που έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι υποκινούσε τις συγκρούσεις μεταξύ ινδουιστών και μουσουλμάνων, υποστηρίζει ότι για τις αναταραχές στο Ασάμ ευθύνεται η ανεξέλεγκτη μετανάστευση μουσουλμάνων από το Μπαγκλαντές.

Κατηγορεί επίσης το κυβερνών κόμμα ότι επωφελείται από την κατάσταση, κερδίζοντας ψήφους από τους εσωτερικούς μετανάστες.
in.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΝΤΡΕΝΤΕ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΝΤΡΕΝΤΕ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ