2012-08-14 12:43:03
Φωτογραφία για Ερευνά την θαλάσσια περιοχή της Κύπρου ο «Ναυτίλος» που ανακάλυψε το ναυάγιο του Τιτανικού
Το υποθαλάσσιο Βουνό «Ερατοσθένης» που βρίσκεται 60 ναυτικά μίλια από τις νότιες ακτές της Κύπρου θα ερευνήσει τις δυο επόμενες εβδομάδες... το Αμερικανικό Ωκεανογραφικό σκάφος «Ναυτίλος». Στόχος είναι η καταγραφή όλων των βιολογικών και γεωλογικών χαρακτηριστικών. 

Στο σκάφος επιβαίνουν ειδικοί επιστήμονες και πλήρωμα ενώ χρησιμοποιείται εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας για έρευνες σε τεράστια βάθη. Στο πλοίο έχει επιβιβαστεί και λειτουργός του τμήματος γεωλογικής επισκόπησης στον οποίο θα κοινοποιούνται τα αποτελέσματα από τις έρευνες στον Ερατοσθένη.

Επικεφαλής του προγράμματος είναι ο Ωκεανογράφος Ρόμπερτ Μπαλαρτ γνωστός από την ανακάλυψη του ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ και του Γερμανικού θωρηκτού ΒΙΣΜΑΡΚ. Το σκάφος βρίσκεται από τις αρχές Ιουλίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για τον εντοπισμό αρχαίων ναυαγίων και υποθαλάσσιων ηφαιστείων συγκεντρώνοντας δείγματα από υδροθερμικούς πόρους. Το ωκεανογραφικό σκάφος Ναυτίλος διαθέτει δυο σύγχρονα τηλεχειριζόμενα υποβρυχια ρομπότ τα οποία μπορούν να επιχειρούν σε βάθος μέχρι και 4 χιλιάδες μέτρα. Το σκάφος μαζί με τα υποβρυχια του χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα για τον εντοπισμό και την ανασυρση από τον βυθό του αεροσκάφους της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας που κατερρίφθη κοντά στις ακτές της Συρίας.


Η επικεφαλής του προγράμματος Δρ. Κειτ Κραφτπελ δήλωσε ότι το σκάφος διενεργεί υποθαλάσσιες έρευνες το τελευταίο διάστημα στην Μαύρη Θαλάσσια και στο Αιγαίο πέλαγος και για το επόμενο διάστημα μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα διεξάγονται έρευνες στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Θα εξερευνηθεί το υποθαλάσσιο Βουνό Ερατοσθένης, όπως ανέφερε, το οποίο παρουσιάζει ενδιαφέροντα γεωλογικά και βιολογικά στοιχεία . Ο ωκεανογράφος Ρόμπερτ Μπαλαρτ δήλωσε ότι στο σκάφος βρίσκονται βιολόγοι, γεωλόγοι , ωκεανογράφοι οι οποίοι εργάζονται καθολη την διάρκεια του 24ωρου. Αναφερόμενος στις μεγάλες του ανακαλύψεις ο Ρόμπερτ Μπαλαρτ σημείωσε ότι έχει κάνει συνολικά 70 ανακαλύψεις, κυρίως ναυαγίων.

Στα 53 χρόνια που βρίσκεται στην θάλασσα όπως είπε έχει συμμετάσχει σε πάνω από 150 ερευνητικές αποστολές σε όλο σχεδόν τον πλανήτη και σε όλους τους ωκεανούς. Ο ίδιος παραδέχεται ότι έγινε γνωστός παγκόσμιος από τον εντοπισμό του ναυαγίου του ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ αν και για τον ίδιο η πιο σημαντική ανακάλυψη ήταν οι υδροθερμικοί αγωγοί που δημιουργούνται πάνω σε αυτούς μικροοργανισμοί. Σε ερώτηση τι προσδοκίες έχει από την νέα του αποστολή στα ανοικτα της Πάφου ο Ρομπερτ Μπαλαρτ απάντησε «ποτέ δεν ξέρεις.» Πολλές φορές οι έρευνες αυτές είναι πολύ ανιαρές, συνέχισε, αλλά ξαφνικά μπορείς να εντοπίσεις κάτι πάρα πολύ ενδιαφέρον.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ