2012-08-14 07:24:04
Φωτογραφία για «Βουλιάζει» στην ύφεση η ελληνική οικονομία
του Χρυσόστομου Τσούφη*

Για μια ακόμη φορά οι προβλέψεις των δανειστών για την ύφεση στη χώρα εκτροχιάζονται από τα μισά του έτους. Σύμφωνα με το μνημόνιο, η ελληνική οικονομία θα έπρεπε να συρρικνωθεί κατά 4,9% φέτος. Τα στοιχεία όμως της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η ύφεση το β' τρίμηνο του έτους έφτασε στο  6,2% έναντι προβλέψεων για 7%. Σε συνδυασμό με το 6,5% ύφεσης στο α' 3μηνο, αυτό σημαίνει ότι το πρώτο μισό του 2012 το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε επιπλέον 6,4 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο πέρυσι.

Μάλιστα όλες οι εκτιμήσεις - πλην δανειστών - κάνουν λόγο για επιδείνωση της κατάστασης. Το ΚΕΠΕ προβλέπει το γ' 3μηνο ύφεση 9,14%, ενώ η S&P προβλέπει 11% σωρευτικά τα έτη 2012-2013. Από την πλευρά του το πρακτορείο Bloomberg προβλέπει επιστροφή της ανάπτυξης το 2014, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι η ύφεση φέτος ενδεχομένως να ξεπεράσει το 7%.

Στην τελευταία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα συμμετείχαν τόσο το ΚΕΠΕ όσο και το ΙΟΒΕ σε μια προσπάθεια να εξηγηθεί η ελληνική θέση ότι μέσα σε τέτοιες συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και άρα πρέπει να δοθεί έμφαση στον τομέα της ανάπτυξης και να παραταθεί το πρόγραμμα κατά 2 τουλάχιστον χρόνια, δεδομένου ότι οι επιπλέον 11,5δις€ περικοπές θα επιτείνουν το πρόβλημα.

Η τρόικα δήλωσε ότι δεν είχε αρμοδιότητα να συζητήσει την επιμήκυνση, σημείωσε πάντως ότι η ελληνική πλευρά δεν έκανε τίποτε στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, γεγονός που εξηγεί γι' αυτούς την σημερινή εικόνα.

Εξηγούσαν δε ότι τα κλειστά επαγγέλματα δεν άνοιξαν, τα συμφωνημένα μέτρα για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος δεν προχώρησαν, η πολεοδομική μεταρρύθμιση και το χωροταξικό χρονίζουν, όπως και το σχέδιο για την ενίσχυση των εξαγωγών. Επιπλέον αναμένεται η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, μηδαμινά είναι τα βήματα που έχουν γίνει για την πάταξη της γραφειοκρατίας ενώ το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων κατέρρευσε. Η καθυστέρηση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επιδεινώνει την κατάσταση.

Το ζήτημα της ύφεσης θα είναι κομβικής σημασίας στις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου όπου η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να επιτύχει να μην ληφθούν επιπλέον μέτρα για το 2012, αλλά και να επιμηκυνθεί το πρόγραμμα. Εάν πάντως δεν πετύχει την επιμήκυνση, είναι πολλοί λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι το πακέτο των 11,5δις€ επαρκεί και δεν θα χρειαστούν επιπλέον παρεμβάσεις από τη στιγμή που η αύξηση της δανειοδότησης έχει αποκλειστεί.

Εκτός από την ύφεση, αποτρεπτικά για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων λειτουργεί και το μέγεθος του χρέους. Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το επτάμηνο, από τα 13,2δις€ μόνο τα 3,1δις€ είναι πρωτογενές έλλειμμα και τα υπόλοιπα 10,1δις€ έχουν να κάνουν με την αποπληρωμή τόκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που παρουσίασε ο διεθνής Τύπος, το ΔΝΤ πιέζει για μια ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους έχοντας προτείνει σειρά εναλλακτικών στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που προς το παρόν αντιδρούν με επικεφαλής τη Γερμανία. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν από τη μείωση των επιτοκίων έως το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που έχει η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες, ακόμη και των διμερών δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης.

*στον ΣΚΑΪ
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ