2012-08-13 08:46:32
Φωτογραφία για Αγιον Ορος: αρχίζει σήμερα η καταγραφή των ζημιών στη Χαλκιδική
Αρχίζουν τη Δευτέρα, οι προσπάθειες καταγραφής των ζημιών στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της Χαλκιδικής, αλλά και οι διαδικασίες αποζημίωσης των δικαιούχων.

Ηδη έχουν κινητοποιηθεί οι αρμόδιοι μηχανισμοί του ΕΛΓΑ για την αποζημίωση των πληγέντων, με προτεραιότητα στους παραγωγούς του ζωικού κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένου και του μελισσοκομικού, το οποίο θα αποζημιωθεί κι αυτό απευθείας από τον ΕΛΓΑ.

Παράλληλα, προχωράει η αποτίμηση των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο, το οποίο θα αποζημιωθεί από τα προγράμματα ΠΣΕΑ.

Επιπλέον, οι τοπικοί φορείς ζητούν να χαρακτηριστεί η περιοχή τους πυρόπληκτη και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συνηγορήσει θετικά προς τον σκοπό αυτόν, όπως είχε γίνει στην Κρήτη και στη συνέχεια στην Πελοπόννησο.

Το χρονικό των πυρκαγιών

Υπό έλεγχο βρίσκονται τα πύρινα μέτωπα στο Άγιο Όρος, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να παραμένουν σε επιφυλακή στην περιοχή ώστε να αποτραπεί αναζωπύρωση των κύριων εστιών που κατέκαιγαν, για πέντε ημέρες, περίπου 40.000 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.


Μικρότερα μέτωπα ξέσπασαν επίσης την Κυριακή στη Μαρίτσα της Ρόδου και τη Λάκκα Σοφικού Κορινθίας, που έχουν τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Καθοριστική για την πυρκαγιά στο Άγιον Όρος ήταν η ισχυρή βροχή που ξεκίνησε τα μεσάνυκτα του Σαββάτου. Μέχρι εκείνη την ώρα η κατάσταση εθεωρείτο κρίσιμη, καθώς το πύρινο μέτωπο κατευθυνόταν προς τη Μονή Χιλανδαρίου.

Το έργο 64 οχημάτων της Πυροσβεστικής και των δεκάδων πυροσβεστών συνέδραμαν και 49 Σέρβοι πυροσβέστες, καθώς η Μονή Χιλανδαρίου είναι σέρβικο μοναστήρι.

Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στα δύσβατα σημεία της Αθωνικής Πολιτείας επιθεωρούν τα σημεία που καπνίζουν και καταβάλλουν προσπάθεια να σβήσουν τις τελευταίες εστίες φωτιάς που καίνε ακόμη.

Παράλληλα, το απόγευμα της Κυριακής ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Μαρίτσα της Ρόδου. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 12 πυροσβέσετς και έξι οχήματα και το μέτωπο τέθηκε υπό μερικό έλεγχο λίγη ώρα αργότερα.

Δασική πυρκαγιά ξέσπασε επίσης και στη Λάκκα Σοφικού Κορινθίας. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετείχαν 18 πυροσβέσετς με εννέα οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο το βράδυ.

Όπως δήλωσε την Κυριακή στον Βήμα 99,5 ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος, οι πυροσβέστες προσπαθούν τώρα να σβήσουν τις εστίες ώστε να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με ένα πρώτο απολογισμό, έχουν καεί περισσότερα από 40.000 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης από τη φωτιά που ξέσπασε την περασμένη Τετάρτη.

Το Σάββατο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωτοεπιστάτη του Αγίου Όρους, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι «θα διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς».
tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ