2012-08-12 17:48:04
Φωτογραφία για Όνειρο θερινής νυκτός
Το κυβερνητικό κοστούμι θ’ αρχίσει λίαν συντόμως να γίνεται ιδιαιτέρως ασφυκτικό για τη Δημοκρατική Αριστερά, η οποία συναινεί στα μέτρα και τις ιδιωτικοποιήσεις, μέχρι στιγμής και όσο η συζήτηση παραμένει... στις γενικές κατευθύνσεις.

Εξαιρετικά βαρύ όμως αποδεικνύεται το έργο της εξειδίκευσης και της οριστικοποίησης των μέτρων που θα ανακοινωθούν περί τα τέλη Αυγούστου.

Η ΔΗΜΑΡ πορεύεται εντός της τρικομματικής κυβέρνησης με τη γενική αρχή ότι η διεκδίκηση της υλοποίησης της προγραμματικής συμφωνίας είναι μια συνεχής κι εξελισσόμενη διαδικασία. Στελέχη της τόνιζαν το προηγούμενο διάστημα ότι, αν βασικά σημεία της συμφωνίας τηρηθούν, η κυβερνητική πολιτική θα λάβει προοδευτική κατεύθυνση κι εν πάση περιπτώσει το κυβερνητικό έργο θα κριθεί σε βάθος χρόνου.

Τα παραπάνω, ωστόσο, μοιάζουν «όνειρο θερινής νυκτός» και σύντομα η ΔΗΜΑΡ θα κληθεί να προσγειωθεί από τις επίσημες διακηρύξεις αρχών και αξιών στην πραγματικότητα του σκληρού πακέτου μέτρων, μια και ο Κουβέλης σημείωσε πρόσφατα ότι η παραμονή στην ευρωζώνη είναι ένα στοιχείο που πρέπει «αποφασιστικά να καθορίζει» τη στάση της ΔΗΜΑΡ.


Επιπλέον, αρκεί κανείς να αναλογιστεί την προειδοποίηση Στουρνάρα προς τους πολιτικούς αρχηγούς προχθές για την ανάγκη «να σπάσουν αυγά». Δηλαδή να θιγούν μισθοί, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και να μειωθεί το προσωπικό στο ευρύτερο Δημόσιο.

Η ΔΗΜΑΡ έχει ταχθεί κατηγορηματικά κατά των απολύσεων και θέση της, όπως την εξέφρασε ο Φώτης Κουβέλης στην ομιλία του στην Κ.Ο. την περασμένη Πέμπτη, είναι ότι η μεταρρύθμιση του κράτους σε προοδευτική κατεύθυνση δεν σημαίνει απολύσεις, αλλά «μετατάξεις» και «αξιοποίηση του πλεονάζοντος προσωπικού από οργανισμούς που θα κλείσουν και πρέπει να κλείσουν, διότι δεν παρήγαγαν έργο».

Πάντως, είτε διαφαίνεται η προοπτική συγκερασμού των αποκλίσεων εντός της κυβέρνησης είτε όχι, ο Κουβέλης διεμήνυσε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα μείνει στην «άνεση» της καταγγελίας. Στην Κ.Ο. σημείωσε με νόημα: «Μας είναι πολύ εύκολο να επιλέξουμε τον καταγγελτικό λόγο σε όλα εκείνα για τα οποία δεν έχουμε απόλυτη ταύτιση» (κάτι που ερμηνεύτηκε ως αιχμή για τον Βενιζέλο), αλλά το στοίχημα, όπως άφησε να εννοηθεί, είναι η υπέρβαση των όποιων διαφωνιών προς χάριν των λύσεων. Η δικαιολόγηση της συναίνεσης στα μέτρα στηρίχθηκε στο επιχείρημα ότι η άρνηση να εξασφαλιστούν τα 11,5 δισ. θα σήμαινε την απεμπόληση των δυνατοτήτων για τη χρονική επιμήκυνση και τη συνολικότερη επαναδιαπραγμάτευση, ενώ έβαλε στη ζυγαριά από τη μία την κοινωνία «που είναι ματωμένη» και δεν μπορεί να σηκώσει άλλα βάρη και από την άλλη την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα, δεν είναι βέβαιο ότι αυτή η στάση καλύπτει πλήρως ορισμένους εκ των βουλευτών και των κομματικών στελεχών. Τις προηγούμενες μέρες οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ βουλευτές Μιχελογιαννάκης και Βουδούρης εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την κατεύθυνση της ΔΗΜΑΡ, ενώ και στο κόμμα η πίστωση χρόνου φαίνεται ότι για ορισμένους λήγει τον Αύγουστο.
topontiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ