2012-08-04 11:41:04
Φωτογραφία για Υπό εξέταση ο συμψηφισμός χρεών επιχειρήσεων προς τον δημόσιο τομέα
Νέα ρύθμιση, με στόχο να επιτρέπεται ο συμψηφισμός χρεών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο με τυχόν ποσά που οφείλει το κράτος προς τους ιδιώτες, προανήγγειλε... χθες από το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης.

Όπως εξήγησε ο κ. Μαυραγάνης, η κυβέρνηση εξετάζει την τροποποίηση του σχετικού νόμου (3943/2011), ώστε να επιτρέπεται ο συμψηφισμός χρεών των επιχειρήσεων όχι μόνο με ποσά που οφείλουν σε αυτές τα υπουργεία, αλλά και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, δηλαδή οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, νοσοκομεία, ΔΕΚΟ κ.λπ. Η αλλαγή αυτή αποτελεί πάγιο αίτημα της αγοράς, η οποία βλέπει τις οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα να διογκώνονται συνεχώς και να φθάνουν τα 6,62 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο ορίζει ότι ο συμψηφισμός επιτρέπεται μόνο για βεβαιωμένες και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις των οφειλετών κατά του Δημοσίου, οι οποίες αποδεικνύονται με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή δημόσιο έγγραφο και αποκλειστικά για οφειλές της κεντρικής διοίκησης. Δηλαδή, η υφιστάμενη ρύθμιση δεν καλύπτει περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν χρέη έναντι του Δημοσίου και οι οποίοι παράλληλα έχουν απαιτήσεις έναντι φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.


ΦΠΑ στην εστίαση

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση σε προηγούμενη κλίμακα, όπως έχει ανακοινωθεί στην προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Η χρονική στιγμή που θα αποφασιστεί αυτό όμως βρίσκεται σε συνάρτηση της σταθεροποίησης των δημοσιονομικών δεδομένων και της ανάγκης ενίσχυσης της αγοράς και ανάκαμψης της οικονομίας».

Με την απάντηση αυτή σε σχετική ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Έλενας Ράπτη, ο υφυπουργός Οικονομικών άφησε να φανεί ότι η μάχη για να αποδεχθεί η τρόικα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% θα είναι σκληρή. Ο κ. Μαυραγάνης επανέλαβε την πάγια θέση του ότι «η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, οι χαμηλότεροι συντελεστές και τα χαμηλότερα πρόστιμα είναι η σωστή συνταγή για ουσιαστική συμβολή στην οικονομική ανάκαμψη». Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν «στη χώρα μόνο το 0,48% των φορολογικών δηλώσεων αφορά εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ ακαθάριστα, καθώς αυτό δεν συνάδει με αυτό που βλέπουμε γύρω μας… 

Πρέπει να έχουμε επιτέλους αποτέλεσμα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, γιατί όλα τα στατιστικά δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι πίσω και τα αποτελέσματα στα έσοδα δεν είναι ικανοποιητικά σε συγκεκριμένους τομείς. Πρέπει να “αναστήσουμε” τον φοροελεγκτικό μηχανισμό, που αυτή τη στιγμή για διάφορους λόγους δεν μπορεί να ανταποκριθεί».
express.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ