2012-08-03 17:25:03
Φωτογραφία για Αυξήθηκε το κόστος δανεισμού της Ισπανίας
Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας αυξήθηκε σήμερα, μια ημέρα μετά την τοποθέτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι που δεν περιείχε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Το επιτόκιο για τα ισπανικά 10ετή κρατικά ομόλογα περί τις 11:15 (ώρα Ελλάδας) βρισκόταν στο 7,260% και πλησίασε ως και το 7,4%. Το λεγόμενο σπρεντ, η διαφορά απόδοσης ανάμεσα στους ισπανικούς τίτλους και τα αντίστοιχα 10ετή ομόλογα της Γερμανίας, αυξήθηκε στις 616 μονάδες βάσης.

Αντίστοιχα, το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας βρισκόταν την ίδια ώρα στο 6,292%, από 6,327%.

Ορισμένοι Ισπανοί αναλυτές θεωρούν πως ο Ντράγκι "ωθεί" τη χώρα προς μια δεύτερη "διάσωση", μετά τη συμφωνία της Μαδρίτης με την ευρωζώνη η χώρα να δανειστεί έως και 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών.

Ο Ντράγκι επισήμανε χθες ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει τίτλους χωρών-μελών της ευρωζώνης, αλλά μόνο σε περίπτωση που της ζητηθεί η συνδρομή από τα λεγόμενα ταμεία "διάσωσης" της ΕΕ.


Αυτό όμως θα σήμαινε ότι η Ισπανία θα έπρεπε να συμφωνήσει σε νέους όρους που θα της υπαγορεύσουν οι δανειστές της, μειώνοντας τα περιθώρια ελιγμών της περίπου στο μηδέν, ανέφερε η εφημερίδα El País.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απέφυγε να διευκρινίσει χθες εάν και κατά πόσον η Μαδρίτη έχει αποφασίσει να ζητήσει βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) ή τον διάδοχο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ