2012-08-03 17:24:06
Φωτογραφία για «Πάρτυ» φοροδιαφυγής σε Γιάννενα και παράλια
Καλά κρατεί το «πάρτυ» της φοροδιαφυγής, αφού η θερινή εξόρμηση του ΣΔΟΕ στα νησιά και σε άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων τα Γιάννενα, αλλά και τα παράλια της Ηπείρου, αποκαλύπτει έξαρση της φοροδιαφυγής.

6 στις δέκα επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού εντοπίστηκαν να φοροδιαφεύγουν, με το ποσοστό της παραβατικότητας σε ορισμένες περιοχές να αγγίζει ακόμη και το 85%.

Πιο συγκεκριμένα, συνολικά 2.256 φορολογικές παραβάσεις διαπιστώθηκαν στη διάρκεια τριήμερων ελέγχων του ΣΔΟΕ (από 27 έως 30 Ιουλίου) σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση και αυξημένη οικονομική δραστηριότητα.

Πραγματοποιήθηκαν 647 έλεγχοι, κατά τους οποίους βρέθηκαν 367 παραβάτες.

Το μέσο ποσοστό παραβατικότητας διαμορφώθηκε στο 57,2%.

Οι καταστηματάρχες «ξεχνούν» να κόψουν αποδείξεις, «κλέβοντας» με τον τρόπο αυτό από το Δημόσιο το ΦΠΑ που έχουν ήδη πληρώσει οι καταναλωτές.


Από την άλλη, δεν δίνονται κίνητρα στους πολίτες για να ζητούν αποδείξεις, ενώ το αυξημένο ΦΠΑ στην εστίαση που φτάνει το 23% ,ενώ πέρυσι ήταν 13% δίνει ακόμη έναν λόγο στους πολίτες για να φοροδιαφύγουν.

Το θέμα είναι ότι, η φοροδιαφυγή γυρνά τελικά «μπούμερανγκ» στους μικρομεσαίους πολίτες, αφού όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η έξαρση της φοροδιαφυγή μειώνει τα έσοδα των δημόσιων ταμείων και αυξάνει την φορολογία εις βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Σημειώνεται πως στο διάστημα 6 Ιουλίου - 23 Ιουλίου, το ΣΔΟΕ είχε διενεργήσει 1.410 ελέγχους από τους οποίου βρέθηκαν συνολικά 805 παραβάτες και διαπιστώθηκαν 22.435 παραβάσεις.

Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ οι έλεγχοι συνεχίζονται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη δημιουργία κλίματος πρόληψης και την προστασία του υγιούς ανταγωνισμού.

Τα ποσοστά

Τα μεγαλύτερα ποσοστά παραβατικότητας εμφανίζουν η Ρόδος (85,3%), η Εύβοια (80,8%), η Κέα (80%), τα Χανιά (77,8%), το Ρέθυμνο (75%) και η Κως (74,1%).

Όσον αφορά την Ήπειρο, τα ποσοστά παραβατικότητας είναι επίσης υψηλά, αφού στα Ιωάννινα, από τους 10 ελέγχους που έγιναν σε επιχειρήσεις το συγκεκριμένο τριήμερο, διαπιστώθηκαν 10 παραβάσεις και εντοπίστηκαν 6 παραβάτες, με το ποσοστό να αγγίζει το 60%.

Από την άλλη πλευρά, και στα παράλια της Ηπείρου, κυρίως στην Πρέβεζα και τη Θεσπρωτία, όπου αυτό το διάστημα η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη, από τους 19 ελέγχους που διενήργησε το ΣΔΟΕ, διαπιστώθηκαν 8 παραβάσεις, ενώ εντοπίστηκαν 8 παραβάτες, με το ποσοστό παραβατικότητας και στις 2 περιοχές να αγγίζει το 42,1%.

ioannina24.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ