2012-08-01 20:15:10
Φωτογραφία για Από στέκι με τις μαυρούλες θα ξαναγίνει πλατεία, η Θεάτρου
Την αισιοδοξία τους ότι θα μπορέσουν να αναστήσουν μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, που κάποτε ήταν ένα από τα στολίδια της πόλης, εκφράζουν οι αρμόδιοι φορείς. Θα μπορέσει άραγε η πλατεία Θεάτρου, πίσω από το δημαρχείο της Αθήνας να "σβήσει" τις εικόνες από στέκι των "μαύρων" ιερόδουλων και να ξαναγίνει ανθρώπινη και προσβάσιμη στους πολίτες;. Το έργο στην υποβαθμισμένη περιοχή -που κατά το 19ο αιώνα αποτελούσε τον πυρήνα του κέντρου της Αθήνας αλλά τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλειφθεί- παίρνει πλέον τον δρόμο της υλοποίησης μετά την πρόσφατη έγκριση της προμελέτης από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων. Θα ακολουθήσει η εκπόνηση της οριστικής μελέτης και της μελέτης εφαρμογής, που αναμένεται να παραδοθούν μέχρι το τέλοnewς του έτους. Η ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης της πλατείας Θεάτρου υπολογίζεται μέσα στο 2013.

Υλοποίηση βραβευμένης πρότασης


Για την ανάπλαση θα υλοποιηθεί η βραβευμένη -με το πρώτο βραβείο- πρόταση, που κατατέθηκε στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της «Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις», των Ματθαίου Παπαβασιλείου και Βαλεντίνας Καρβουντζή. Σύμφωνα με την πρότασή τους, η πλατεία Θεάτρου, που εκτείνεται σε έναν χώρο εμβαδού μόλις 1,5 στρέμματος, λειτουργεί ως μικρός κρυμμένος κήπος, στρωμένος με πατημένο χώμα, φυτεμένος και στις τρεις διαστάσεις του και εναρμονισμένος με την ιστορία της περιοχής. Μεταξύ άλλων, θα γίνει ανάδειξη των καταλοίπων του Θεμιστόκλειου τείχους και του τείχους Χασεκή. Η είσοδος στην πλατεία θα γίνεται από τον άξονα που στοιχειοθετούν τα ίχνη των δύο περιτειχίσεων της παλιάς πόλης.

Επίσης, θα δημιουργηθεί ένα γραμμικό κανάλι ανακυκλούμενου νερού, αλλά και ένα μικρό αμφιθέατρο για ξεκούραση των επισκεπτών. Το κανάλι, μαζί με μια μεγάλη ελιά που θα τοποθετηθεί στο κέντρο της πλατείας, αλλά και η εγγραφή των ορίων της αρχαίας πόλης, θα λειτουργούν ως μια φυσική εγκατάσταση τέχνης, υπαινικτική της αθηναϊκής μυθολογίας, που εδραιώνει τη σχέση της πόλης και της εξοχής. Η ανάπλαση συμπληρώνεται από την τοποθέτηση ενός μεταλλικού δικτυώματος που θα φέρει αναρριχητικά φυτά στις νότιες και δυτικές όψεις της πλατείας. Στόχος είναι η επέκταση του κήπου στην τρίτη διάσταση και η λειτουργία της κατασκευής ως φυσικού φίλτρου των κτιρίων. Το νέο σχέδιο υλοποιείται γύρω από τη Διπλάρειο σχολή, ένα σημαντικό αλλά παραμελημένο κτίριο η είσοδος του οποίου διαμορφώνεται κατάλληλα για την εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Επίσης, θα γίνει πεζοδρόμηση των δρόμων εκατέρωθεν της Διπλαρείου Σχολής, καθώς και των οδών Διπλάρη και Θεάτρου, ενώ θα διαμορφωθεί και η οδός Σωκράτους από την Ευριπίδου ως τη Σοφοκλέους. Η χρηματοδότηση του έργου και της οριστικής μελέτης θα γίνει από την Περιφέρεια Αττικής, μέσω του ΕΣΠΑ.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...
Ρεάλ... καλεί Κυριάκο!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ρεάλ... καλεί Κυριάκο!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ