2012-07-26 15:32:03
Φωτογραφία για Προς κατάργηση το Ιχθυοκαλλιεργητικό Κέντρο Αχελώου
Την κατάσταση με τους δημόσιους φορείς επεξεργάζεται ομάδα εργασίας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθώς και στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καταλήξουν στην τελική λίστα πριν από το τέλος Αυγούστου, η οποία θα συμπληρώσει το μεγάλο κύμα καταργήσεων δημοσίων φορέων που προγραμματίζει η κυβέρνηση.

Μεταξύ τους συμπεριλαμβάνονται και Οργανισμοί που έχουν καταργηθεί βάσει νόμων που έχει ψηφίσει το ελληνικό Κοινοβούλιο (ΔΕΚΑ ΑΕ, ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα», OΠΕΠ, ΑΓΡΟΤΗΜΑ), αλλά, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, η συγκεκριμένη λίστα των προτάσεων θα ξεκαθαριστεί και θα εμπλουτιστεί με νέους φορείς.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν από το πρωθυπουργικό γραφείο οι πρώτοι 20 φορείς που θα αποτελέσουν τον «πιλότο» των συγχωνεύσεων για ολόκληρο το Δημόσιο. Το αρχικό μοντέλο θα περιλαμβάνει συγχώνευση ομοειδών φορέων, σύμπτυξη παραρτημάτων Οργανισμών αλλά και καταργήσεις Οργανισμών που δεν έχουν αντικείμενο.


Ενδεικτικό παράδειγμα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θα αποτελέσει άμεσα η συγχώνευση της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, της HELEXPO και του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών σε έναν ενιαίο Φορέα Εξωστρέφειας με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Η κυβέρνηση, με απόφαση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς το πρόγραμμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων δημοσίων Οργανισμών, με στόχο να μειώσει το Δημόσιο, να περιορίσει τα λειτουργικά έξοδα, αλλά και να στείλει μήνυμα στους δανειστές ότι είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση του κράτους.

Η εντολή του πρωθυπουργού προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το υπουργείο Οικονομικών είναι να έχει προηγηθεί όλη η απαραίτητη προετοιμασία πριν ανακοινωθούν οι Οργανισμοί, για να αποφευχθούν φαινόμενα που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενες κυβερνήσεις, που ανακοινώνονταν ονόματα φορέων διαρκώς, χωρίς όμως να εντάσσονται στο πρόγραμμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων.

Η πρώτη λίστα των 255 Οργανισμών περιλαμβάνει φορείς που έχουν συμπεριληφθεί στις προτάσεις της διυπουργικής επιτροπής υπό τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, Οργανισμούς που είχαν προταθεί από μελέτη ιδιωτικών εταιρειών την οποία έχει στα χέρια της η κυβέρνηση, αλλά και Οργανισμούς που έχουν περιληφθεί στους νόμους για τις συγχωνεύσεις (3895/2010 και 4002/2011) για τους οποίους όμως δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι διαδικασίες για την κατάργησή τους και η μεταφορά του προσωπικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα πιέζει για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, αφού σε αρκετές περιπτώσεις η λύση και εκκαθάριση δεκάδων δημόσιων φορέων δεν έχει πραγματοποιηθεί αν και έχει συμπεριληφθεί σε νόμο του κράτους.

Παράλληλα, εξετάζεται η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων διαφόρων ανώνυμων εταιρειών του Δημοσίου που εκκρεμεί εδώ και αρκετά χρόνια.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εξετάζουν το θέμα των καταργήσεων Οργανισμών από μηδενική βάση και επιδιώκουν με την ευκαιρία αυτή να κλείσουν εκκρεμότητες που ταλαιπωρούν χρόνια το Δημόσιο.

Είναι αποφασισμένοι, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, να τα βάλουν με τη γραφειοκρατία που καθυστερεί μήνες, ακόμα και χρόνια, τη λύση και εκκαθάριση εταιρειών και την πώληση περιουσιακών στοιχείων τους (π.χ. Πάνθεον Airways AE). Η πώληση των τεσσάρων αεροσκαφών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Οικονομικών είναι ένα δείγμα γραφής από την κυβέρνηση για την ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί στον συγκεκριμένο τομέα.

Οι 6.000 και πλέον εργαζόμενοι δεν κινδυνεύουν με απόλυση, όπως δηλώνει επισήμως ο υπουργός Διοικη­τικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης. Σύμφωνα όμως με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, σε περίπτωση συγχωνεύσεων και καταργήσεων Οργανισμών, το μισό διοικητικό προσωπικό πρέπει να τεθεί σε εφεδρεία για έναν χρόνο με αμοιβή το 60% του μισθού του και κατόπιν να απολυθεί. Παράλ­ληλα οι μετατάξεις στον στενό δημόσιο τομέα εκλαμβάνονται ως προσλήψεις από την τρόικα, με αποτέλεσμα να εντάσσονται στην αναλογία προσλήψεων-αποχω­ρήσεων (1 προς 5). Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι θα πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να αποφευχθεί το καθεστώς της εφεδρείας και της μετέπειτα απόλυσης.

Ολες οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων θα συνοδεύονται από αναλυτικό επιχειρησιακό πρόγραμμα, που θα προβλέπει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, τις θέσεις όπου θα μετακινηθεί το προσωπικό, καθώς και τη διατήρηση της προσφερόμενης υπηρεσίας του καταργούμενου φορέα. Οπως ανέφερε πρόσφατα και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μανούσος Βολουδάκης, το βασικό κριτήριο με το οποίο θα αξιολογηθούν οι 1.500 φορείς του Δημο­σίου θα είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών σε σχέση με το κόστος της υπηρεσίας. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπηρεσίες που είναι ασύμφορες οικονομικά θα αποδοθούν στον ιδιωτικό τομέα.
cityvoice.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ