2012-07-26 10:44:50
Φωτογραφία για ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ 90% ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΔΙΝΕΙ Η CITI
Αναφορές Moody’s και Goldman Sachs για τις επιπτώσεις των αποφάσεων της ΕΚΤ στην Ελλάδα

Απαισιόδοξη για την έκβαση της κρίσης στην Ευρωζώνη παραμένει η αμερικανική τράπεζα Citi, θεωρώντας πιθανή κατά 90% την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα στους επόμενους 12 με 18 μήνες, όπως και πλήρη προσφυγή Ισπανίας και Ιταλίας στους μηχανισμούς στήριξης.

Σε σημείωμά τους, οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν πως οι εξελίξεις στην κρίση στην Ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια «θα είναι ένα μείγμα εξόδου από το νόμισμα (Ελλάδα), σημαντικής έκτασης αναδιάρθρωσης κρατικού και τραπεζικού χρέους (Πορτογαλία, Ιρλανδία και, τελικά, ίσως Ιταλία, Ισπανία και Κύπρος) με περιορισμένη μόνο κοινή ανάληψη δημοσιονομικού βάρους».

Νωρίτερα, η τράπεζα τοποθετούσε την πιθανότητα ελληνικής εξόδου μεταξύ 50% και 75%. Στο σημείωμά τους, όπως μεταδίδει το Reuters, οι αναλυτές εκτιμούν πως η ελληνική έξοδος σε συνδυασμό με την αδύναμη οικονομία στην περιφέρεια της Ευρωζώνης θα πυροδοτήσει νέο κύμα υποβαθμίσεων στα επόμενα τρία τρίμηνα.


Αναφορές Moody’s και Goldman Sachs για τις επιπτώσεις των αποφάσεων της ΕΚΤ στην Ελλάδα

Στην επίδραση που έχουν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα, τόσο στον τομέα της ρευστότητας, όσο και στο κρίσιμο σκέλος της βιωσιμότητας του χρέους αναφέρθηκαν η Moody’s Investors Service, αλλά και ο πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management Τζιμ Ο' Νιλ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC ο Ο' Νιλ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναγκασθεί να απομειώσει την άξια των ελληνικών ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιο της.

«Δεδομένου ότι έχει εμπλακεί ώστε να διαγραφεί χρέος από χώρες και ιδιωτικούς τομείς θα είναι δύσκολο να μην το κάνουν. Δεν βλέπω πως μπορεί να αποφύγει να δεχτεί κάποια διαγραφή ελληνικού χρέους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, προσέθεσε ότι αν η ΕΚΤ προβεί σε μια τέτοια κίνηση θα στείλει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές, οι οποίες έχουν φοβηθεί από τις διαρκείς απώλειες που δέχονται οι ιδιώτες επενδυτές από τις επενδύσεις τους σε κρατικό χρέος. «Αν η ΕΚΤ δεν αναλάβει τα ρίσκα που πρέπει δεν θα δώσει τα απαραίτητα κίνητρα στους επενδυτές», είπε ο επικεφαλής της Goldman Sachs Asset Management.

Εξάλλου, σύμφωνα με έκθεση του οίκου Moody’s η απόφαση της ΕΚΤ να μην κάνει αποδεκτά ελληνικά ομόλογα ή εγγυήσεις ως εχέγγυα δανείων, υπογραμμίζει την πίεση που υφίστανται οι τράπεζες σε χώρες της Ευρωζώνης που τελούν υπό κρίση, αλλά και ένδειξη αβεβαιότητας σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα μείνει στη ζώνη του ευρώ.

«Βλέπουμε την απόφαση της ΕΚΤ ως μια ένδειξη της απροθυμίας της να ανακουφίσει τις δημοσιονομικές αρχές της Ευρωζώνης από το καθήκον τους για σταθεροποίηση των δημοσιονομικών των κυβερνήσεων με προβλήματα», αναφέρει η Moody’s. Όπως σημειώνει, η απόφαση δεν έχει πρακτικές επιπλοκές για την ώρα, από τη στιγμή που η Τράπεζα της Ελλάδας θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα, αλλά διασφαλίζει ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, οι ζημιές δεν θα επηρεάσουν την ΕΚΤ και τους μετόχους της. «Οι αποφάσεις της ΕΚΤ αποδεικνύουν την επιθυμία της να προστατεύσει τον ισολογισμό της από τις συνέπειες μιας απώλειας στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ», αναφέρει ο οίκος.

AΠΕ/ΔΟΛ/Reuters
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ