2012-07-26 08:52:20
Φωτογραφία για ΜΕΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ
Ένα ακόμα άνευ προηγουμένου σοκ για εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους επιφυλάσσει η απαίτηση της τρόικας για νέα μέτρα 11,5 δισ. ευρώ. Συντάξεις, επιδόματα και εφάπαξ να μπαίνουν στην μέγγενη προκειμένου, να εισφέρουν εξοικονομήσεις 5 δισ. ευρώ αντί για 4 δισ. ευρώ που ήταν το αρχικό σχέδιο. 

Τα μέτρα γράφονταν και σβήνονταν από το οικονομικό επιτελείο έως και τις πρώτες πρωινές ώρες, ώστε να παραδοθούν στους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση κατά τη σημερινή τους συνάντηση και να κλειδώσουν οι κυβερνητικές αποφάσεις. Ακόμα και μετά τη συνάντηση, όμως, οι αποφάσεις δεν θα έχουν οριστικό χαρακτήρα καθώς απαιτείται και η συγκατάθεση της τρόικας. 

Το μόνο δεδομένο επί του παρόντος είναι πως ένα ακόμα σοκ με τα γνωστά «θύματα» είναι προ των πυλών. Στον κατάλογο των μέτρων το κοινωνικό κράτος, οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι είναι ο μεγάλος ασθενής καθώς τίθενται επί τάπητος προτάσεις που αφορούν:


1. Ψαλίδι 5% για όλες τις κύριες συντάξεις από 1.000 έως 1.400 ευρώ και 10% για όλες τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ. Στην περίπτωση όπου ένας συνταξιούχος λαμβάνει περισσότερες από μία συντάξεις, η περικοπή θα επιβάλλεται στο άθροισμα των αποδοχών. Με τον τρόπο αυτό, θα επηρεαστούν και εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι οι οποίοι λαμβάνουν διπλή σύνταξη, χωρίς καμία από τις δύο να υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ αλλά το άθροισμα τους τις βάζει στο κάδρο των περικοπών.

2. Πλαφόν ανώτατης σύνταξης μεταξύ 2.000 και 2.200 ευρώ, ώστε να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος εξοικονομήσεων 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο οδηγήθηκε στην ανάγκη να χαμηλώσει το αρχικά σχεδιαζόμενο πλαφόν των 2.400 ευρώ, καθώς ο κατάλογος των μέτρων δεν έκλεινε με τίποτα. Ενδεικτικό της αποδοτικότητας του πλαφόν, είναι πως αν τεθεί στην περιοχή των 2.400 ευρώ οδηγεί σε εξοικονομήσεις δαπανών ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ αν κατέβει στα 2.000 ευρώ, το δημοσιονομικό όφελος υπερδιπλασιάζεται και φτάνει τα 2,095 δισ. ευρώ.

3. Επιδόματα. Από τον κατάλογο των 89 κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων φαίνεται να γλιτώνουν μόνο το επίδομα ανεργίας και το ΕΚΑΣ. Για όλα τα υπόλοιπα θα καθιερωθούν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που θα επιφέρουν δραστικές περικοπές οι οποίες μαζί με το μαχαίρι στο εφάπαξ θα πρέπει να οδηγούν σε εξοικονομήσεις δαπανών ύψους 3 δισ. ευρώ.

4. Εφάπαξ. Το μαχαίρι θα φτάσει έως και το 40% σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία που χορηγούν εφάπαξ πέραν των ορίων τους όπως αυτά προσδιορίζονται από το ύψος των εισφορών που έχουν καταβληθεί. Ήδη ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει ανακοινώσει νέα μείωση κατά 22,67% του εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων με αποτέλεσμα οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά τη συνταξιοδότησή τους να χάνουν έως και 10.820 ευρώ. Μόνο από το μαχαίρι στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων οι εξοικονομήσεις φτάνουν τα 400 εκατ. ευρώ.

5. Πλαφόν και στην Υγεία. Παρ’ ότι η πρόταση είναι τόσο σκληρή που έκανε ορισμένους να πιστεύουν ότι θα εξαιρεθεί από …χέρι, στο τραπέζι των συζητήσεων ήταν μέχρι αργά χθες το βράδυ και η πρόταση του ΚΕΠΕ για την καθιέρωση ανώτατου πλαφόν 1.500 ευρώ σε ετήσια βάση, στις δαπάνες φαρμάκων και ιατρικής περίθαλψης που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η πρόταση προβλέπει ότι ο κάθε ασφαλισμένος θα δικαιούται σε ετήσια βάση κάλυψη φαρμάκων και νοσηλείας ύψους 1.500 ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται η συνταγογράφηση φαρμάκων, δύο τσεκ απ το χρόνο και μία νοσηλεία σε ιδιωτικό ή δημόσιο θεραπευτήριο. Αν ο λογαριασμός ξεπερνά τα 1.500 ευρώ συμμετοχής του ασφαλιστικού ταμείου, τότε ο ασφαλισμένος θα πρέπει να πληρώνει 10 ευρώ για κάθε έξτρα επίσκεψη σε γιατρούς και το 15% του ημερήσιου νοσηλίου, αν χρειάζεται περισσότερες ημέρες νοσηλείας.

6. Οι «αιώνιοι». Στο τραπέζι των προτάσεων περιλαμβάνεται τελικά και η πρόταση για επιβολή διδάκτρων στους λεγόμενους «αιώνιους» φοιτητές, όσους δηλαδή υπερβαίνουν τον χρόνο των κανονικών σπουδών.

Τα δίδακτρα, με βάση την πρόταση που εξετάζεται, είναι κλιμακωτά από 200 ευρώ το χρόνο ανά έτος για όλους τους φοιτητές ΤΕΙ που έχουν ξεπεράσει τον κανονική διάρκεια σπουδών και φτάνουν τα 300 ευρώ ανά έτος για τους αντίστοιχους φοιτητές ΑΕΙ. Στις προτάσεις του ΚΕΠΕ που αποτελούν τη βάση της συγκεκριμένης πρότασης περιλαμβάνεται και η επιβολή διδάκτρων έως και 2.000 ευρώ το χρόνο για όσους φοιτούν σε μεταπτυχιακά προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

7. Οι κληρικοί. Απορρίφθηκε η πρόταση για καταβολή του 50% των μισθών κληρικών και αρχιερέων από το Δημόσιο και του υπόλοιπου 50% από την Εκκλησία. Θα οδηγούσε σε εξοικονομήσεις περίπου 100 εκατ. ευρώ, αλλά θα άνοιγε «πόλεμο» με την Εκκλησία.

8. Οι ΔΕΚΟ. Αναδρομική επέκταση του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ μπαίνει στο τραπέζι μετ’ επιτάσεως ιδίως μετά την αποτυχία εφαρμογής στο σύνολο των ΔΕΚΟ των νόμων που ψηφίστηκαν το 2010 και το 2011 για μειώσεις στις αποδοχές.

9. Και οι …άλλοι. Στα ψιλολόγια των μέτρων περιλαμβάνονται επίσης, περικοπές στις αμοιβές στελεχών της δημόσιας διοίκησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης , περικοπές στα προνόμια των βουλευτών όπως για παράδειγμα η κατάργηση της παροχής αυτοκινήτου με εξαίρεση τους βουλευτές της περιφέρειας, πλαφόν καυσίμων και κινητών και περικοπές στις συντάξεις των πρώην Πρωθυπουργών.

Euro2Day
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Άξια..!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Άξια..!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ