2012-07-25 00:16:22
Φωτογραφία για Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση του χρέους της
Αθήνα

Την εκτίμηση ότι θα καταστεί αναγκαία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εξέφρασαν τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ στο Reuters, γιατί, όπως τονίζουν, η Ελλάδα είναι απίθανο να καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της. 

 Το κόστος του νέου «κουρέματος» θα πρέπει σύμφωνα με τους ίδιους να επιβαρύνει τον επίσημο τομέα, δηλαδή την ΕΚΤ και τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης. 

 Η τρόικα επέστρεψε την Τρίτη στην Αθήνα και θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, έχει αρχίσει ήδη να διαμορφώνεται η εικόνα. 

 «Η Ελλάδα βρίσκεται εντελώς εκτός τροχιάς» ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους, μιλώντας σε καθεστώς ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος. «H ανάλυση για την βιωσιμότητα του χρέους θα είναι πολύ κακή», πρόσθεσε. 

Δεύτερος αξιωματούχος ανέφερε πως η ανάλυση θα δείξει πως η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος θα φτάσει το 7% (από το -5% που προβλεπόταν), γεγονός που σημαίνει ότι ο λόγος του χρέους προς το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της χώρας θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.


«Τίποτα δεν έχει γίνει τους τελευταίους 3-4 μήνες στην Ελλάδα» τόνισε έτερος αξιωματούχος, αναφερόμενος στις καθυστερήσεις λόγω των εκλογών.

«Η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και μαζί της ο λόγος του χρέους» υποστήριξε ο ίδιος αξιωματούχος, που φέρεται κατά το πρακτορείο να χαράσσει πολιτική και να εμπλέκεται άμεσα στις διαπραγματεύσεις για το θέμα.

Ως εκ τούτου, προσθέτουν, η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα πρέπει να απομειώσουν τμήμα των 200 δισ. ευρώ που τους οφείλει η Αθήνα, ώστε το ελληνικό χρέος να μπορέσει να θεωρηθεί ξανά βιώσιμο. 

Όμως, δεν υπάρχει σε αυτό το στάδιο καμιά προθυμία από τα κράτη-μέλη ή την ΕΚΤ για μια τόσο «δραματική» -όπως τη χαρακτηρίζει το Reuters- πράξη.

Οι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ μακριά από τον στόχο του χρέους για το 2020 (ήτοι 120% του ΑΕΠ), λέγοντας ότι η απόκλιση μπορεί να είναι της τάξης των 10 ποσοστιαίων μονάδων, μέγεθος που αντιστοιχεί σε 30 δισ. ευρώ.

Συνεπεία αυτού του γεγονότος το ΔΝΤ ενδέχεται να αποχωρήσει από το πρόγραμμα δανεισμού, κάτι που έχει ήδη προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να πράξει εάν δεν εκπληρωθούν οι όροι του. 

Αυτό -προσθέτει το Reuters- συνεπάγεται πως η ΕΚΤ και η ευρωζώνη θα πρέπει να επωμιστούν όλο το κόστος μόνοι τους. 

Και σε αυτή την περίπτωση, ο μόνος τρόπος για να κρατηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη, θα ήταν νέα απομείωση του ελληνικού χρέους ή μια αλλαγή των όρων του προγράμματος.

Κάτι τέτοιο «δεν έχει εξερευνηθεί ακόμα πολιτικά, διότι ουδείς θα ήθελε να αρχίσει αυτή την συζήτηση», είπε ο πρώτος αξιωματούχος. 

Το ζήτημα της απομείωσης χρέους που διακρατούν κράτη «γίνεται όλο και πιο περίπλοκο», πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο, τουλάχιστον έξι κράτη-μέλη της ΕΕ αντιτίθενται κατ' απόλυτο τρόπο σε μια τέτοια προοπτική, όχι μόνο διότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πληροί τους στόχους που τίθενται αλλά και διότι το κόστος θα το επωμίζονταν οι φορολογούμενοι των ευρωπαϊκών αυτών χωρών.

«Η πολιτική δυναμική είναι αντίθετη στην οικονομική δυναμική», είπε η μια από τις πηγές. 

«Η οικονομική επιχειρηματολογία είναι σαφής -οφείλουμε να αναδιαρθρώσουμε το ελληνικό χρέος για να γίνει βιώσιμο- αλλά δεν υφίσταται ουδεμία πολιτική προθυμία» γι' αυτό, εξήγησε.

Newsroom ΔΟΛ
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ