2012-07-21 21:33:24
Φωτογραφία για Τα κόμματα ακόμη τσακώνονται για τις επιθυμίες Μακαρίου. Τί εννοούσε όταν υπέγραφε συμφωνίες με τον Ντενκτάς;
Τριάντα πέντε χρόνια μετά το θάνατο του Μακαρίου τα κυπριακά κόμματα τσακώνονται για το είδος της ομοσπονδίας που αποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος και πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας,

ως μοντέλο λύσης του Κυπριακού. Η νέα διαμάχη, ανήμερα της αποφράδας επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο πυροδοτήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Χριστόφια που κατηγόρησε όσους διατηρούν επιφυλάξεις ή αντιδρούν για τη διζωνική ομοσπονδία ότι αντιστρατεύονται τις επιλογές του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Τα κόμματα που αντιμάχονται τώρα στην προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν τι ακριβώς είχε κατά νουν ο Μακάριος όταν συνομολογούσε τις δύο συμφωνίες του 1977, λίγους μόλις μήνες πριν από το θάνατό του, με τον Ραούφ Ντενκτάς, ήταν η βάση στήριξης του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Δικοινοτική κι όχι διζωνική

Στις αναφορές Χριστόφια για τη διζωνική ομοσπονδία πρώτη αντέδρασε η ΕΔΕΚ. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η επιμονή του Προέδρου Χριστόφια να φορτώνει στον Πρόεδρο Μακάριο την αποδοχή της «διζωνικής» ομοσπονδίας συνιστά πλαστογράφηση της ιστορίας και παραμόρφωση της αλήθειας.


«Η πραγματικότητα είναι ότι ο Πρόεδρος Μακάριος ουδέποτε αποδέχθηκε και ουδέποτε υπέγραψε οποιαδήποτε συμφωνία και δήλωση με την οποία αποδεχόταν λύση ‘διζωνικής’ ομοσπονδίας. Η συμφωνία υψηλού επιπέδου του 1977 αναφέρεται σε δικοινοτική – διαπεριφερειακή ομοσπονδία με κατοχύρωση των τριών βασικών ελευθεριών», προσθέτει η ανακοίνωση.

Η ΕΔΕΚ υποστηρίζει ότι ο όρος της «διζωνικότητας» δεν απαντάται ούτε στο Συνταγματικό Δίκαιο, ούτε στην επιστήμη της πολιτειολογίας. «Συνεπώς, αναφέρει, για μας η συζήτηση περί “διζωνικής” αποτελεί σκιαμαχία». «Εμείς θα κρίνουμε τη λύση από το περιεχόμενο και όχι από τον τίτλο και την ονοματολογία της», καταλήγει.

 

Το ΔΗΚΟ

Ο όρος «Διζωνική» περιλήφθηκε για πρώτη φορά σε εναρκτήρια δήλωση του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών στη δεκαετία του 1980, αναφέρει το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωση του με αφορμή τις αναφορές του Χριστόφια ότι ο Μακάριος αποδέχθηκε τη διζωνική.

Το ΔΗΚΟ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως στη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Μακαρίου-Ντενκτάς του 1977 γινόταν αναφορά σε «Δικοινοτική Ομοσπονδία». Διευκρινίζει επίσης ότι η «δικοινοτικότητα» δεν είναι νομικός όρος αλλά πρόκειται για όρο που προσδιορίζει ότι η κάθε ομόσπονδη μονάδα σε μια ομοσπονδία διοικείται από μια κοινότητα, χωρίς μάλιστα κατ΄ανάγκη να τίθεται θέμα εγγυημένων κοινοτικών πλειοψηφιών σε κάθε ομόσπονδη μονάδα.

Ο Μακάριος, λοιπόν, αποδέχθηκε «Δικοινοτική Ομοσπονδία». Όχι «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία», σημειώνει το ΔΗΚΟ.

Αναφέρει ακόμη ότι οι κοινοτικές πλειοψηφίες σε κάθε ομόσπονδη μονάδα στη «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία» προέκυψαν από τις ελληνοκυπριακές προτάσεις του 1989 που άφηναν να νοηθεί ότι θα υπάρξει κοινοτικός έλεγχος στην κάθε ομόσπονδη μονάδα ως απότοκο της πρότασης στο εδαφικό που προνοούσε εκτενή επιστροφή εδαφών στην ελληνική πλευρά και περιορισμό της συγκέντρωσης της τ/κ κοινότητας σε μια μικρότερη περιοχή.

Σημειώνει ότι η «Διζωνικότητα», όπως την εννοεί και την ερμηνεύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δίνει την ευκαιρία στην τουρκική πλευρά να προβάλλει τη δική της ερμηνεία.

 

Η πρώτη φορά Αναφέρει ότι για πρώτη φορά ο όρος περιελήφθη στις προτάσεις Σοϊζάλ του 1978 και το 1979, ο Ραούφ Ντενκτάς αποκάλυψε τον πραγματικό τουρκικό στόχο αυτής της πρότασης, επεξηγώντας ότι ο όρος «Διπεριφερειακή Ομοσπονδία» υποδηλοί σύνορα επαρχιακών διοικήσεων, ενώ ο όρος «Διζωνική Ομοσπονδία» παραπέμπει σε κράτος και άσκηση κυριαρχίας.

Αυτό εξάλλου, προσθέτει το ΔΗΚΟ, προκύπτει και από τις τοποθετήσεις του κ. Έρογλου κατά τις συνομιλίες και την επιμονή του σε «εδαφική ακεραιότητα» των ομόσπονδων μονάδων.

Είναι σαφές, συνεχίζει το ΔΗΚΟ, ότι με τον όρο «Διζωνική Ομοσπονδία» εμείς θεωρούμε «Διπεριφερειακή Ομοσπονδία», ενώ οι Τούρκοι εννοούν κάτι εντελώς διαφορετικό, με λίγα λόγια δυο κράτη.

«Εμείς εννοούμε τη διατήρηση της ενότητας του κράτους και των θεσμών και την εφαρμογή των βασικών ελευθεριών (περιλαμβανομένων νομής περιουσίας, εγκατάστασης, διακίνησης), ενώ οι τούρκοι κάτι εντελώς διαφορετικό. Διζωνική, όπως την εννοεί η τουρκική πλευρά και όπως την θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Ντερβίς Έρογλου με την ανοχή της Γραμματείας του ΟΗΕ, συνιστά συνομοσπονδία που οδηγεί σε δυο κράτη, δηλαδή σε διχοτόμηση, που εμείς θέλουμε να αποφύγουμε. Θεωρούμε τις διευκρινήσεις αυτές απόλυτα αναγκαίες μετά τα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το ΔΗ.ΚΟ. επαναλαμβάνει για ακόμα μια φορά την ανάγκη όπως το νόημα και το περιεχόμενο του όρου «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία» απασχολήσει το Εθνικό Συμβούλιο, ώστε να υπάρξει μια σαφής ερμηνεία του όρου και ένας και μόνος προσδιορισμός του περιεχομένου του. Υπενθυμίζουμε ότι το Εθνικό Συμβούλιο αποδέχθηκε σχετική εισήγηση του ΔΗ.ΚΟ. το Σεπτέμβρη του 2009.

Στεφάνου: Όλοι οι Πρόεδροι διαπραγματεύτηκαν τη διζωνική

Σε ομιλία του στην εκδήλωση των Λαϊκών Οργανώσεων Αγίου Γεωργίου Αχερίτου και Βρυσούλλων για τις μαύρες επετείους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, είπε επίσης ότι «όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς καμία εξαίρεση» διαπραγματεύτηκαν στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ρητά αναφέρεται στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, καθώς και στην ομόφωνη ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009, είπε ο Στέφανος Στεφάνου και χαρακτήρισε «άξιον απορίας» το ότι «πολιτικές δυνάμεις που προηγουμένως θριαμβολογούσαν για τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, σήμερα να δηλώνουν ότι ο συγκεκριμένος όρος πρέπει να διευκρινιστεί».

Η διευκρίνιση είναι απλή και βρίσκεται στο σημείο δύο της συμφωνίας του 1977 που συνήψε ο Μακάριος, το οποίο προβλέπει ότι η κάθε κοινότητα θα έχει υπό τη διοίκησή της μια γεωγραφική περιοχή, στα πλαίσια ασφαλώς της ομοσπονδίας, ανέφερε.

http://www.inews.com.cy/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ