2012-07-20 13:18:06
Φωτογραφία για Δίκαιες κρίσεις ζητούν οι αστυνομικοί του Ρεθύμνου
Κρίσεις με αξιοκρατία και αντικειμενικότητα ζητούν οι αστυνομικοί του Ρεθύμνου, που χθες το βράδυ πραγματοποίησαν έκτακτη γενική συνέλευση, την οποία προκάλεσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου με αφορμή την αποστρατεία του πρώην διευθυντή Ασφαλείας Ρεθύμνου, Νίκου Κουρμούλη, η οποία χαρακτηρίστηκε άδικη.

Οι αστυνομικοί του Ρεθύμνου υποστήριξαν πως η απόφαση για την αποστρατεία του Νίκου Κουρμούλη ήταν η αφορμή για την εκδήλωση της αντίδρασής τους, θεωρώντας πως ήρθε η ώρα να αντιταχθούν σε ένα σύστημα κρίσεων που μόνο από διαφάνεια και αξιοκρατία δεν διέπεται και κάλεσαν τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Χρήστο Φωτόπουλο, ο οποίος ήταν παρών να είναι ο μπροστάρης, όπως είπαν, για να ξεκινήσει μία προσπάθεια εξορθολογισμού του συστήματος.

Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Φωτόπουλος εξαπέλυσε σαφείς αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται κάθε χρόνο οι κρίσεις των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και κατέθεσε από το Ρέθυμνο μία πρόταση που ήταν ξεκάθαρη: να ζητηθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, τότε δηλαδή που θα γίνουν οι επόμενες κρίσεις, το σύστημα των κρίσεων να έχει αλλάξει ριζικά
. Σε αντίθετη περίπτωση, είπε ο κ. Φωτόπουλος, η ΠΟΑΣΥ δεν πρόκειται στο εξής «να αναγνωρίζει τις αποφάσεις των συμβουλίων κρίσεων που θα λαμβάνονται ερήμην τους».

Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των αστυνομικών το παρών έδωσαν και εκπρόσωποι φορέων, οι οποίοι μίλησαν και για τον ίδιο το Νίκο Κουρμούλη, τον οποίο χαρακτήρισαν έναν άξιο αξιωματικό, η αποστρατεία του οποίου, όπως είπαν, ήταν και άδικη και λανθασμένη. Παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου, Μανώλης Φουρφουλάκης, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Λουλούδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Μανώλης Ψαρουδάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων, Μανώλης Μυλωνάκης, δικηγόροι του Ρεθύμνου, ενώ επιστολή έστειλε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Βαγγέλης Μουνδριανάκης και ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., Γιώργος Παπακωνσταντής.

Επίσης, στην γενική συνέλευση παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Ειδικών Φρουρών Κρήτης, Χρήστος Τσανακτσίδης, εκπρόσωποι των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων από το Ηράκλειο και τα Χανιά, καθώς επίσης και εκπρόσωπος του Σωματείου Απόστρατων των Σωμάτων Ασφαλείας Ρεθύμνου.

Όλοι εξήραν καταρχήν το ήθος και την ικανότητα του Νίκου Κουρμούλη, όπως είπαν, ενώ συμφώνησαν με την πρόταση που κατέθεσε η ένωση αστυνομικών υπαλλήλων Ρεθύμνου δια στόματος του προέδρου της, Μανούσου Γιανναδάκη να ζητηθεί η άρση της απόφασης για την αποστρατεία του αξιωματικού.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πειθαρχική δίωξη του συγκεκριμένου αξιωματικού λίγο πριν τις κρίσεις, που ουσιαστικά «φωτογραφήθηκε» ως η αιτία της αποστρατείας του Ν. Κουρμούλη, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει μία προσπάθεια να αλλάξει το σύστημα των κρίσεων, που σύμφωνα με τους αστυνομικούς, «είναι διάτρητο». Γι’ αυτό, άλλωστε, και στο ψήφισμα που εκδόθηκε από τη Γενική Συνέλευση, τονίζεται ότι με την προβολή του θέματος για τον συγκεκριμένο αστυνομικό δεν παραγνωρίζεται η αξία και το έργο και άλλων πολλών άξιων και ικανών, όπως σημειώνεται, αστυνομικών. Μεταξύ αυτών και του νέου αστυνομικού διευθυντή Ρεθύμνου, ρεθυμνιώτη ταξίαρχου Παντελή Μουρτζανού, τον οποίο οι αστυνομικοί του Ρεθύμνου υποδέχονται με μεγάλη χαρά στην Α.Δ.

Αναλυτικά, το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των αστυνομικών του Ρεθύμνου, που το συνυπέγραψαν και οι παρόντες φορείς, αναφέρει:

«Με αφορμή τις πρόσφατες κρίσεις των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, τα μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου θέλουμε να εκφράσουμε σύσσωμοι την έκπληξη, τη θλίψη και την απογοήτευσή μας για το αποτέλεσμα των κρίσεων αυτών, σύμφωνα με τις οποίες αποστρατεύτηκε ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, Α/Δ Νικόλαος Κουρμούλης.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο σώμα της Ελληνικής αστυνομίας, η προσφορά και το ήθος του Νικολάου Κουρμούλη, υπήρξε αναμφισβήτητη, με αποκορύφωμα την τελευταία διετή υπηρεσία του στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου, όπου εξιχνιάστηκαν όλες οι εγκληματικές ενέργειες που έλαβαν χώρα στο νομό μας, όπως υποθέσεις παιδεραστίας, ανθρωποκτονιών, βιασμοί, ληστείες, κλοπές κ.λπ. συμβάλλοντας έτσι στα μέγιστα στην πάταξη της εγκληματικότητας και της εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας των συμπολιτών μας.

Με μεθοδευμένες προσπάθειες συνεπικουρούμενος από τους συνεργάτες του αστυνομικούς, κατάφεραν όχι μόνο να συλληφθούν οι δράστες, αλλά και να συγκεντρωθεί τέτοιο προανακριτικό υλικό που οδηγεί με βεβαιότητα στην αποκάλυψη της αλήθειας, στην απόδοση των ευθυνών και την καταδίκη των ενόχων.

Μετά από τέτοια επιτυχημένη και αποτελεσματική παρουσία στην υπηρεσία, λογικό επόμενο θα ήταν να κριθεί ο Νικόλαος Κουρμούλης να παραμείνει στο σώμα, και για το λόγο αυτό η αποστρατεία του, όχι μόνο μας εξέπληξε, αλλά μας κάνει και να αναρωτηθούμε με ποια κριτήρια αποφασίζουν τα αρμόδια συμβούλια κρίσεων.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι για άλλη μια φορά οι κρίσεις των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας δεν είναι αντικειμενικές και αξιοκρατικές, αλλά βασίζονται σε άλλα κριτήρια και όχι στην αξιοσύνη, την αποτελεσματικότητα και το ήθος του κρινόμενου. Παρ’ όλο που και άλλες φορές έχουν αδικηθεί συνάδελφοι, είναι η πρώτη φορά που προβαίνουμε σε τέτοιου είδους ενέργειες, καθώς κάποια στιγμή θα πρέπει να καταγγελθεί το φαινόμενο για να προσπαθήσουμε να το πατάξουμε.

Τα δεδομένα και οι χρονικές συγκυρίες μας ωθούν να πιστεύουμε ότι η αποστρατεία του Νικολάου Κουρμούλη ήταν μεθοδευμένη, καθώς διώθηκε πειθαρχικά και τιμωρήθηκε δύο ημέρες πριν τις κρίσεις για ασήμαντο σε σχέση με την όλη προσφορά του λόγο, με απώτερο σκοπό την αλλοίωση της εικόνας του στο συμβούλιο κρίσεων προκειμένου να αποστρατευθεί.

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι ανώτεροι αξιωματικοί, που ωφελήθηκαν στην εξέλιξή τους από τις επιτυχίες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου και του Διοικητή της Νικολάου Κουρμούλη, την κρίσιμη στιγμή αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και δεν επέδειξαν το ψυχικό σθένος και την επάρκεια ενός αξιωματικού να σταθμίσουν τη συνολική προσφορά ενός αστυνομικού στο σώμα και στην κοινωνία του τόπου που υπηρέτησε με το τυχόν ασήμαντο παράπτωμα, πολύ φυσικό για έναν μάχιμο αστυνομικό.

Η αδικία και η προσπάθεια σπίλωσης ενός αστυνομικού τέτοιου αναγνωρισμένου ήθους και αποτελεσματικότητας, συνιστά βαρύτατο ηθικό παράπτωμα έλλειψης φιλότιμου και ανδρείας.

Η αποστρατεία του Νικολάου Κουρμούλη, κατέστησε το σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας «φτωχότερο» και διέσπειρε στους κόλπους των εγκληματιών αισθήματα ευφορίας.

Σαφέστατα υπηρετούν και άλλοι ικανοί αξιωματικοί στο νομό μας, πλην όμως απαιτείται αναγκαία η συστράτευση όλων των ικανών στον πόλεμο κατά της εγκληματικότητας, κανείς δεν περισσεύει και δεν έχουμε την πολυτέλεια να θυσιάζουμε ικανούς αξιωματικούς στο βωμό άλλων συμφερόντων.

Με χαρά υποδεχόμαστε στην Α/Δ τον νέο Ταξίαρχο κ. Παντελή Μουρτζανό, στον οποίο ευχόμαστε καλή επιτυχία και υποσχόμαστε την πλήρη και αμέριστη στήριξή μας στο δύσκολο έργο του.

Καταδικάζουμε όμως απερίφραστα, με αφορμή το εν λόγω περιστατικό, την εδώ και πολλά χρόνια αναξιοκρατία και αδιαφάνεια, που καλλιεργείται από την πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και οδηγεί στη μείωση της αποτελεσματικότητάς της και στην ενδυνάμωση των εγκληματιών.

Θα πολεμήσουμε μέχρις εσχάτων προκειμένου να καταργηθεί το κατεστημένο των μεθοδευμένων προσπαθειών ανέλιξης και προβολής ορισμένων αξιωματικών σε βάρος άλλων άξιων συναδέλφων τους.

Ζητούμε τη βελτίωση των θεσμών και του συστήματος κρίσεων, προκειμένου οι αδικηθέντες αστυνομικοί να δύνανται να αποδείξουν την αξιοσύνη τους και να δικαιωθούν.

Απαιτούμε την επαναφορά στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας και στη θέση που του αρμόζει του Νικολάου Κουρμούλη και δηλώνουμε ότι θα τον στηρίξουμε και εμπράκτως και ηθικά σε όλες τις νομικές τους ενέργειες, προκειμένου να δικαιωθεί.

Συντασσόμαστε με τις θέσεις – προτάσεις της ΠΟΑΣΥ για την ριζική αλλαγή της λειτουργίας της Αστυνομίας με όρους κοινωνίας και σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο μείζον ζήτημα των κρίσεων, απαιτούμε να υπάρξουν άμεσα αποφάσεις για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής της Βουλής, η οποία θα προβεί στην αναθεώρηση του διάτρητου συστήματος «καρατόμησης» άξιων και έντιμων αξιωματικών. Σε διαφορετική περίπτωση ως συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρέπει να αναγνωρίζουμε πλέον τις αποφάσεις των συμβουλίων κρίσεων που θα λαμβάνονται ερήμην μας και με αδιαφανείς διαδικασίες.

Τέλος, καλούμε τις πρωτοβάθμιες ενώσεις και την ομοσπονδία, όπως δήλωσε στην Γ.Σ. και ο πρόεδρος της Χρήστος Φωτόπουλος να αναδείξουν όποιες άλλες περιπτώσεις άδικης αντιμετώπισης συναδέλφων μας και να αγωνιστούν συντονισμένα για την οριστική κατάργηση του αναξιοκρατικού – πελατειακού συστήματος κρίσεων και προαγωγών».
goodnet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ