2012-07-19 09:02:46
Φωτογραφία για Η ύστατη προσπάθεια
Μιχάλης Ιγνατίου

[email protected] Twitter: @mignatiou

«Ακόμα δεν χάθηκε τίποτα»... Είναι μία φράση, που συνηθίζουν οι Αμερικανοί σπορτκάστερς όταν ο αγώνας φτάνει στο τέλος του, η μία ομάδα κερδίζει με ένα γκολ διαφορά, και οι οπαδοί αυτής που χάνει ελπίζουν μέχρι και το ύστατο δευτερόλεπτο.

Την ίδια ακριβώς φράση άκουσα από παράγοντα που έχει σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όταν του υπέβαλα το ερώτημα εάν οι Ελληνες μπορούμε να ελπίζουμε. Η συζήτηση αφορούσε την αποτυχία των προηγούμενων κυβερνήσεων να υλοποιήσουν το «ελληνικό πρόγραμμα» και την αποκάλυψη ότι επιτεύχθησαν ελάχιστοι στόχοι, και αυτοί όχι σημαντικοί.

Η φράση του εν λόγω παράγοντα, ότι «ακόμα δεν χάθηκε τίποτα», συνοδεύθηκε από πολλά «πρέπει» για την υλοποίηση και εφαρμογή του Προγράμματος, τα οποία, εάν πραγματοποιηθούν, θα αντιστρέψουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο στο κόκκινο
. Χωρίς τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ελλάδα θα είχε πτωχεύσει και η χώρα θα είχε εισέλθει στη χειρότερη φάση της από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τα αίτια της σημερινής κατάστασης της οικονομίας είναι γνωστά, και δεν υπάρχει λόγος να τα αναλύσουμε ξανά, καθώς είναι αρκετή η υπενθύμιση των ευθυνών των ενόχων.

Είναι ένας συνδυασμός λαθών και σκανδάλων των πολιτικών, και της συμπεριφοράς μερικών τραπεζιτών, που νόμιζαν πως διοικούσαν τραπεζικά ιδρύματα με απέραντους οικονομικούς πόρους.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε να σηκώσει το βάρος της ύστατης προσπάθειας σωτηρίας της οικονομίας. Και ας μην γελιόμαστε... Πρόκειται πραγματικά για την ύστατη προσπάθεια, η οποία όμως για να επιτύχει θα χρειαστεί επιπλέον εξωτερική βοήθεια, και ακόμα ένα γενναίο «κούρεμα» του χρέους, που κατέχουν διάφορες κεντρικές τράπεζες, συμπερλαμβανομένης βεβαίως και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πολύ σύντομα θα μπει στη ζωή μας το OSI, και αυτή τη φορά οι μεγαλοτραπεζίτες της Ευρώπης δεν θα έχουν την παραμικρή δυνατότητα να απαντήσουν αρνητικά στο αίτημα της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έδω και πολύ καιρό διέγνωσε πως το πρώτο «κούρεμα» του χρέους, που κατείχε ο ιδιωτικός τομέας (PSI) έπρεπε να ακολουθηθεί και από το «κούρεμα», του λεγόμενου «επίσημου χρέους» (OSI).

Οι άνθρωποι συνηθίζουμε να ξεχνάμε και γι' αυτό είναι πρέπον, μερικές φορές, να μας υπενθυμίζουν μερικές αλήθειες, που ο χρόνος τις σβήνει.

Ο εν λόγω παράγοντας, που έχει σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπενθύμισε ότι στην πορεία μέσω του μηχανισμού, από το Μάιο του 2010 μέχρι σήμερα, τα στελέχη του Ταμείου και οι γενικοί διευθυντές (Στρος Καν και Λαγκάρντ) βρέθηκαν πολλά βήματα μπροστά από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι με τις καθυστερήσεις τους «σκότωναν» κάθε καλή προσπάθεια. Τον περασμένο Ιούλιο, οι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ζητούσαν «κούρεμα» της τάξης του 50% και οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν μετά βίας στο 21%, που στην πραγματκότητα ήταν-δεν ήταν 8%.

Τον Οκτώβριο του 2011, το Ταμείο ζητούσε «κούρεμα» του χρέους που κατείχαν οι ιδιώτες, αλλά και οι κεντρικές τράπεζες. Οι Ευρωπαίοι δεν τόλμησαν, όπως κάνουν πάντα. Εδειξαν δειλία και αναποφασιστικότητα.

 Οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν. Ο νέος πρωθυπουργός διαθέτει συμμάχους στο ΔΝΤ, οι οποίοι δεν έχουν το πρόβλημα του «πολιτικού κόστους». Με τις ηθελημένες(;) καθυστερήσεις και τις παλινωδίες τους, οι Ευρωπαίοι οδηγούν την Ελλάδα στην πτώχευση και τον ίδιο σε πολιτική, και όχι μόνο, αυτοκτονία...
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ