2012-07-19 08:45:41
Φωτογραφία για Ξένοι πράκτορες οι διεθνείς ΜΚΟ στη Ρωσία
Η Άνω Βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου ενέκρινε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που χαρακτηρίζει ως «ξένους πράκτορες» και θέτει υπό στενό έλεγχο όσες ΜΚΟ λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό, καθώς και άλλους δύο, εξίσου αμφιλεγόμενους, νόμους για την δυσφήμηση και το Διαδίκτυο.

Όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην Άνω Βουλή, 141 Γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου που στιγματίζει ως «ξένους πράκτορες» όσες ΜΚΟ στηρίζονται οικονομικά από το εξωτερικό και έχουν «πολιτικές» δραστηριότητες, ένας το καταψήφισε και άλλος ένας απείχε.

Η έγκριση του νομοσχεδίου ήταν αναμενόμενη αφού η πλειοψηφία των Γερουσιαστών πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας, που εισηγήθηκε το νομοσχέδιο το οποίο ήδη έχει ψηφισθεί από τη Δούμα, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης και νομικών.


Βάσει των προβλέψεων του νομοσχεδίου θεσπίζεται ξεχωριστή καταχώρηση των ΜΚΟ που δέχονται χρηματοδότηση από το εξωτερικό και επιδίδονται σε «πολιτικές δραστηριότητες» εντός της ρωσικής επικράτειας.

Εφεξής οι ΜΚΟ αυτές θα χαρακτηρίζονται «ξένοι πράκτορες» σε κάθε δημόσια αναφορά, ή στην ειδησεογραφία, και θα υπόκεινται σε αυστηρότερο οικονομικό έλεγχο, ενώ θα επισείεται πρόστιμο έως και 300.000 ρούβλια (7.500 ευρώ) και ποινές φυλάκισης έως δύο ετών σε περίπτωση παραβίασης της κείμενης νομοθεσίας.

Επιπλέον, σήμερα κατατέθηκε στη Δούμα σήμερα μία νέα πρόταση νόμου που θα επιβάλλει στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης που λαμβάνουν επιδοτήσεις από το εξωτερικό να πληροφορούν σχετικά τις αρχές, μία διάταξη που αποτελεί επέκταση του νόμου για τις ΜΚΟ, όπως τόνισε ο βουλευτής της Ενωμένης Ρωσίας Εβγκένι Φιοντόροφ, μιλώντας στο πρακτορείο Ιντερφάξ.

Επιπλέον το Συμβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία άλλα δύο νομοσχέδια, που είχαν εγκριθεί ήδη από την Δούμα, για τις «μαύρες λίστες» στο Διαδίκτυο και τη συκοφαντική δυσφήμηση, που προβλέπει πρόστιμα έως και 5 εκατ. ρούβλια (125.000 ευρώ) και κοινωνική εργασία έως και 480 ώρες, για όσους κοινοβουλευτικούς κριθούν υπότροποι.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ