2012-07-15 19:42:13
Φωτογραφία για Ανυδροι κήποι για μεσογειακά κλίματα
Τα καλοκαίρια στην Ελλάδα είναι θερμά, πολλές φορές συνοδεύονται από ζεστούς ανέμους..., κι εμείς καλούμαστε από την μια να σώσουμε χλοοτάπητες και φυτά από την απειλητική ξηρασία κι από την άλλη να διαφυλάξουμε το νερό ως ένα πολύτιμο φυσικό πόρο που μακροπρόθεσμα εξαντλείται και βραχυπρόθεσμα... ακριβαίνει!

Ο συνδυασμός των παραπάνω θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός άνυδρου κήπου, εξίσου πλούσιου σε χρώματα και ευωδιές όλο το χρόνο, απόλυτα εναρμονισμένου με το ευρύτερο μεσογειακό περιβάλλον, προσαρμοσμένου στα ξηρά καλοκαίρια και με χαμηλές ή και μηδενικές απαιτήσεις σε νερό.

Μια μεγάλη ποικιλία δένδρων, θάμνων, αρωματικών φυτών, βολβών και εποχικών φυτών, ελληνικής παραγωγής ή εισαγωγής, εγκλιματισμένα σε ξηροθερμικές συνθήκες, δηλώνουν έτοιμα να μετακομίσουν στον κήπο σας. Αν τα επιλέξετε, θα τα δείτε να αναπτύσσονται το Φθινόπωρο, το Χειμώνα ή την Ανοιξη υποβοηθούμενα από τις βροχές, ενώ το Καλοκαίρι σταματούν οποιαδήποτε ανάπτυξη
. Μερικά από αυτά έχουν σκληρά, γυαλιστερά, χνουδωτά ή ασημιά φύλλα που τα βοηθούν στο να περιοριστεί η απώλεια νερού, άλλα ξεραίνονται «αν ποτιστούν» ή απλά επιβιώνουν -αλλά με βραχύτερο κύκλο ζωής απ' ό,τι θα είχαν απότιστα -και άλλα, θα δεχτούν το πότισμα χωρίς βλαβερές συνέπειες. Τέλος κάποια από τα φυτά που θα φυτευτούν στον άνυδρο κήπο, πέφτουν σε θερινή νάρκη και με τη διακοπή του ποτίσματος χάνουν όλα τους τα φύλλα. Μοιάζουν πεθαμένα όμως το Φθινόπωρο θα τα δείτε να... ξαναζωντανεύουν! Πριν καταλήξετε στα είδη που θα θέλατε να φυτέψετε, συνυπολογίστε τις χαμηλές θερμοκρασίες της περιοχής σας, γιατί πολλά είδη ξηρικών φυτών είναι ευπαθή στις παγωνιές.

Συνοψίζοντας θα συμβουλεύαμε:

Να προτιμήσετε τους φθινοπωρινούς μήνες για τη φύτευση, ώστε να βοηθηθείτε από τις χειμωνιάτικες βροχές.

Να επιλέξετε μικρά φυτά γιατί είναι πιο ευπροσάρμοστα.

Να φροντίσετε για την αποστράγγιση με καλή αναμόχλευση του εδάφους και ενσωμάτωση άμμου ή χαλικιού ή ελαφρόπετρας.

Να περιορίσετε την επιφανειακή εξάτμιση με εδαφοκάλυψη χρησιμοποιώντας οργανικά υλικά (φλοιό πεύκου, ξερά κλαδάκια, κ.ά.) ή ανόργανα (βότσαλο, χαλίκι κ.λπ.)

Ο άνυδρος κήπος κατά την αρχική του εγκατάσταση και κατά τη διάρκεια των πρώτων καλοκαιριών θα χρειαστεί ένα «βαθύ» πότισμα περίπου μια φορά το μήνα. Ποτίζοντας αραιά και με μεγάλη ποσότητα αναγκάζετε τις ρίζες να εισχωρήσουν στο έδαφος και να γίνουν ακόμα πιο ανθεκτικές στην ξηρασία. Γι' αυτό δημιουργήστε μεγάλες λεκάνες γύρω από τα φυτά, μεμονωμένες ή κατά ομάδες και αφού τις γεμίσετε με νερό, αφήστε τα φυτά να το «πιουν» αργά-αργά imerisia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Προσπάθησαν για Λούκας
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Προσπάθησαν για Λούκας
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ