2012-07-11 23:21:07
Φωτογραφία για H μετανάστευση δεν αποτελεί απειλή
«Στην άμεση γειτονιά μας, κάποιοι λαοί ανέτρεψαν με ειρηνικό τρόπο τους δικτάτορες και ζήτησαν ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα. Κι εμείς τι απαντήσαμε σ' αυτούς τους ανθρώπους, που εμπνέονταν από τις δικές μας αξίες; Ότι περνάμε κρίση και φοβόμαστε τα 'βιβλικά κύματα' των μεταναστών. Όμως μόνο το 4% όσων έφυγαν από τη Λιβύη ήρθαν στην Ευρώπη! Η στάση μας οδήγησε σε επιδείνωση των σχέσεών μας μ' αυτές τις χώρες και προκάλεσε μια καχυποψία που μόλις τώρα αρχίζει να ξεπερνιέται».

Αυτά λέει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Monde η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις εσωτερικές υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρεμ, που επισκέφθηκε τη Γαλλία και συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών.

Κατά την άποψή της, η μετανάστευση δεν αποτελεί απειλή για την Ευρώπη, αλλά ευκαιρία, ακόμη και παράγοντα ανάπτυξης.

«Οι μετανάστες είναι απαραίτητοι, δεδομένης μάλιστα της δημογραφικής εξέλιξης στις περισσότερες από τις χώρες μας», επαναλαμβάνει στη συνέντευξή της.


«Υπολογίζεται ότι το 2030, χωρίς νέα μετανάστευση, ο ευρωπαϊκός πληθυσμός που είναι σε ηλικία να εργαστεί θα έχει μειωθεί κατά 12%. Διευθυντές επιχειρήσεων μου λένε κάθε τόσο πόσο δυσκολεύονται να βρουν ειδικευμένους ανθρώπους - κι ας είναι η ανεργία σε τόσο υψηλά επίπεδα. Η Γερμανία χρειάζεται μηχανικούς. Μέχρι το 2020, ο τομέας της υγείας στην Ευρώπη θα χρειαστεί 2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Κι όμως, μια έκθεση του ΟΟΣΑ δείχνει ότι άνθρωποι που σκέπτονται να μεταναστεύσουν στρέφονται λιγότερο προς την Ευρώπη και περισσότερο προς τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Αυστραλία, ή ακόμα την Ανγκόλα και τη Μοζαμβίκη. Αυτό μπορεί να μας δημιουργήσει μακροπρόθεσμα μεγάλες δυσκολίες».

Δεν είναι αλήθεια ότι η άνοδος των λαϊκιστικών και ξενόφοβων δυνάμεων εμποδίζει τη διάδοση αυτού του μηνύματος; «Για τον Γκέερτ Βίλντερς, είμαι πλέον ο κύριος εχθρός της Ολλανδίας...», απαντά η ευρωπαία επίτροπος.

«Πιστεύω όμως ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου. Στις περισσότερες μεγάλες πόλεις, η μετανάστευση έχει αποτύχει και η γκετοποίηση αποτελεί μια πραγματικότητα για την οποία την ευθύνη φέρουν οι πολιτικοί. Ζητώ επίσης μια καλύτερη αξιοποίηση της υπάρχουσας εργατικής δύναμης. Το θέμα δεν είναι να ανοίξουμε τις πόρτες, αλλά να διερωτηθούμε για τους τρόπους με τους οποίους θα διευκολύνουμε μια νέα νόμιμη μετανάστευση. Έτσι θα καταπολεμήσουμε και τη λαθρομετανάστευση».

Σύμφωνα με τη Σεσίλια Μάλμστρεμ, οι πολίτες είναι συχνά πιο ανοιχτοί από ορισμένους πολιτικούς στο ζήτημα της μετανάστευσης και υποπτεύονται ότι υπάρχει εδώ μια μεγάλη παραπληροφόρηση.

Πολλές μελέτες, άλλωστε, δείχνουν ότι η μετανάστευση είναι ένα σημαντικότερο θέμα για τους πολιτικούς κύκλους παρά για τους ψηφοφόρους. Δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε για την ίδια η θέση που έλαβε η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των ελέγχων στα σύνορα.

«Πρέπει να αποσαφηνιστούν οι 'έκτακτες' συνθήκες που επιτρέπουν να γίνει κάτι τέτοιο», τονίζει. «Όλοι γνωρίζουν ότι δεν συμφωνώ με την τελευταία απόφαση που ελήφθη και ότι θα ήθελα μια εποπτεία των εθνικών καταστάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία φυσικά με τις χώρες-μέλη. Η εξέταση αυτή πρέπει να είναι ανεξάρτητη και διαφανής. Η απόφαση της Επιτροπής δεν είναι επίσημη, το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει ψηφίσει, άρα η συζήτηση θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο».
nooz.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ