2012-07-10 08:02:27
Φωτογραφία για Ζημιογόνες εισαγωγές από Τουρκία και Κίνα
«Σαφάρι» για τον έλεγχο των εισαγωγών από Τουρκία και Κίνα ξεκινά το ΣΔΟΕ, θεωρώντας ότι κάθε μέρα χάνονται εκατομμύρια ευρώ σε φόρους από προϊόντα που καταλήγουν παράνομα στους πάγκους του παρεμπορίου.

Του Κώστα Καντούρη

[email protected]

Βασικό κρίκο της γκρίζας αλυσίδας των ανεξέλεγκτων εισαγωγών χαρακτηρίζουν κυκλώματα τελωνειακών, που με το αζημίωτο κάνουν τα στραβά μάτια, εκμεταλλευόμενα το διάτρητο νομικό καθεστώς των εισαγωγών.

Η υπόθεση που αποκαλύφτηκε την περασμένη εβδομάδα στον Έβρο, υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΔΟΕ επιβεβαιώνουν πως έχει μεγάλες διαστάσεις, που αφορούν και την Τουρκία, καθώς και η γειτονική χώρα έχει απώλειες στα κρατικά έσοδα, αφού επιδοτεί τις εξαγωγές. Οι πρόχειροι υπολογισμοί που ανεβάζουν τις ετήσιες απώλειες φόρων σε 10 δισ. ευρώ, έχουν κλονίσει το οικονομικό επιτελείο, που αναζητεί τρόπους να «θωρακίσει» τα σύνορα.


Στον Έβρο οι παράνομες εισαγωγές έγιναν με την ανοχή του καθεστώτος 42, το οποίο προβλέπει απαλλαγή φόρων για προϊόντα που προέρχονται από τρίτη χώρα και ειδικά την Τουρκία αλλά κατευθύνονται σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα τη Βουλγαρία, μέσω όμως της Ελλάδας.

Έρευνες

Έγκυρες πηγές της «ΜτΚ» αναφέρουν πως το τελευταίο δίμηνο το «κόλπο» είχε φτάσει στα αυτιά των μελών του ΣΔΟΕ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, που ξεκίνησε επιχείρηση σε συνεργασία με τις τοπικές αστυνομικές αρχές της Ορεστιάδας. Οι πρώτες διαπιστώσεις ανέφεραν ότι τουλάχιστον τα μισά φορτηγά που εκτελωνίζονται με το καθεστώς 42 δεν έφταναν στη Βουλγαρία, αλλά επέστρεφαν από τη συνοριακή γραμμή και τα προϊόντα μεταφέρονταν στο εσωτερικό παρεμπόριο. Οι υποψίες στράφηκαν στην εμπλοκή τελωνειακών, οι οποίοι δεν είχαν ενημερώσει τις προϊστάμενες υπηρεσίες ότι η εκμετάλλευση του φοροαπαλλακτικού κοινοτικού νόμου έχει ξεφύγει από τα όρια στον Έβρο.

Από τις δίμηνες έρευνες, τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν ανέφεραν πως τέτοιες μεταφορές προϊόντων έχουν αναλάβει συγκεκριμένα πρόσωπα - μεσάζοντες στην περιοχή της Θράκης. Όλα τα παραστατικά έγγραφα που ελέγχονταν στη συνέχεια, χωρίς να το γνωρίζουν οι τελωνειακοί, κατέληγαν σε έξι άτομα - εταιρείες. Από την άλλη, καμία πλευρά δεν είχε φροντίσει την επιβεβαίωση των στοιχείων των βουλγαρικών εταιρειών που εμφανίζονταν ως παραλήπτριες των φορτίων και εκτιμάται πως είναι «μαϊμού». Η πρώτη έφοδος έγινε την περασμένη Δευτέρα, αφού το τελωνείο Ορεστιάδας παρακολουθούνταν στενά από αστυνομικούς και μέλη του ΣΔΟΕ. Συγκεκριμένα, ακολουθήθηκαν δύο φορτηγά που είχαν εκτελωνιστεί με το καθεστώς 42 και μετέφεραν ρούχα. Το πρώτο, πέρασε τα σύνορα με τη Βουλγαρία, το δεύτερο όμως επέστρεψε και ακινητοποιήθηκε στην Κομοτηνή, με αποτέλεσμα να αποκαλυφτεί η μεγάλη κομπίνα.

«Τα χρήματα που χάνει το δημόσιο μπορούν να λύσουν το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας», παρατηρούσαν υψηλόβαθμα στελέχη. Υπολογίζουν, εκτός των φόρων που δεν επιβάλλονται κατά τον εκτελωνισμό των φορτίων, και τα έσοδα που χάνονται επειδή τα προϊόντα διακινούνται παράνομα στην αγορά. Η προσπάθεια πάντως να αναστραφεί το κλίμα ξεκίνησε μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης στην Ορεστιάδα. Ήδη έχουν γίνει κινήσεις για ανταλλαγή πληροφοριών τόσο με τη Βουλγαρία, για τις εταιρείες-μαϊμού, που εμφανίζονται παραλήπτριες, όσο και με την Τουρκία. «Επιδιώκουμε να συνδεθούμε on line, για να παρακολουθούμε από κοινού την πορεία αυτών των φορτίων», παρατήρησαν. Άλλωστε ήδη στον Έβρο ξεκίνησε έλεγχος όλων των παραστατικών τέτοιων εισαγωγών που έγιναν εδώ και δύο χρόνια.

Ύποπτες εκχωρήσεις εισαγωγών

«Πληγή» στην απώλεια εσόδων εκτιμάται ότι είναι πολλά φορτία από την Κίνα, τα οποία διοχετεύονται επίσης στο παρεμπόριο, μέσω της διαδικασίας εκχώρησης της εισαγωγής, πάλι στα τελωνεία. Το ΣΔΟΕ εκτιμά πως σε πολλές περιπτώσεις η διακίνηση τέτοιων προϊόντων καταλήγει να γίνεται με εικονικά τιμολόγια και εταιρείες-φαντάσματα. Οι απώλειες εδώ είναι μικρότερες, καθώς προέρχονται από την είσπραξη των φόρων στις πωλήσεις των προϊόντων στην αγορά, καθώς οι φόροι εισαγωγής καταβάλλονται κανονικά.

«Θέλουμε να προστατέψουμε το στεγασμένο εμπόριο», τόνισαν στελέχη του ΣΔΟΕ, που επιδιώκουν να μπει τέλος και σε τέτοιου είδους ανεξέλεγκτες εισαγωγές. Η απάτη τέτοιου είδους έχει επιβεβαιωθεί, όμως τρία χρόνια μετά, αφού εντοπίζονται τα εικονικά τιμολόγια και αφού οι επιτήδειοι έχουν κερδίσει εκατομμύρια ευρώ και το δημόσιο έχασε άλλα τόσα. Οι έρευνες για τέτοιες περιπτώσεις έχουν παρελθόν, καθώς είναι ενδεικτικό πως μία τέτοια μεγάλη εισαγωγή κοντέινερ είχε διαπιστωθεί στη Θεσσαλονίκη το 2003 και οι «ράμπο» του υπουργείου Οικονομικών παρατήρησαν ότι σε αυτόν που είχε εκχωρηθεί η εισαγωγή δεν γνώριζε απολύτως τίποτε.

ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ Ανοίγουν λογαριασμοί τελωνειακών

Το «σαφάρι» των επιτελών του ΣΔΟΕ έχει πλέον διπλή κατεύθυνση, καθώς από τις έρευνες υποθέσεων που αφορούν ύποπτα φορτία παρατηρήθηκε, όπως είπαν στη «ΜτΚ», απροθυμία τελωνειακών να συνεργαστούν. Ενδεικτικό είναι πως από την κεντρική υπηρεσία του ΣΔΟΕ εδώ και ενάμιση μήνα στέλνονται διαρκώς έγγραφα σε όλες τις τελωνειακές υπηρεσίες της χώρας, προκειμένου να γίνει ενημέρωση για περιπτώσεις εκχώρησης δικαιώματος εισαγωγής, αλλά ποτέ δεν δόθηκε καμία απάντηση.

« Έχουν αποκαλυφτεί σε διενεργηθέντες ελέγχους αρκετές περιπτώσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων και θεωρούμε ότι η συνεργασία τελωνειακών και ελεγκτικών αρχών είναι επιβεβλημένη για την πάταξη της καταστρατήγησης των σχετικών διατάξεων κατά την εισαγωγή με εκχώρηση του δικαιώματος», αναφέρουν σύμφωνα με πληροφορίες τα σχετικά έγγραφα που έλαβαν τα τελωνεία. Στόχος είναι να παρακολουθηθεί κάθε τέτοια εταιρεία, προκειμένου να εντοπίζεται στην προσπάθεια διακίνησης με εικονικά τιμολόγια.

Παράλληλα, επιρρίπτονται σοβαρές ευθύνες και στους τελωνειακούς, που έβλεπαν τόσο καιρό στα σύνορα να διακινούνται φορτία με το καθεστώς 42, χωρίς να ειδοποιούν κανέναν. «Δεν έβλεπαν ότι τα φορτία αντί να πηγαίνουν απευθείας από τα βουλγαροτουρκικά σύνορα κινούνταν μέσω της Ελλάδας», διερωτήθηκαν. Ήδη, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας αναμένεται να ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί τελωνειακών, τα ονόματα των οποίων έχουν εμπλακεί στους εκτελωνισμούς τέτοιων φορτίων.

Ωστόσο, υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΔΟΕ έλεγαν ότι το πρόβλημα με τη στάση των τελωνειακών είναι βαθύτερο. Δεν είναι τυχαίο πως έχει προταθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να γίνεται εκτενέστερος έλεγχος πόθεν έσχες σε όσους τελωνειακούς, αλλά και εφοριακούς, έχουν αλλαγές στα περιουσιακά τους στοιχεία. Ακόμη εκφράστηκε η άποψη να γίνεται συνεχώς δειγματοληπτικός έλεγχος στα περιουσιακά στοιχεία συγκεκριμένου αριθμού υπαλλήλων, ίσως και ύστερα από κλήρωση.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ