2012-07-09 17:32:03
Φωτογραφία για Φεστιβάλ Μονή Λαζαριστών 2012 - Mικρή σκηνή
Η ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ, η ενότητα του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών που καθιερώθηκε για να στεγάζει τις πιο απαιτητικές και σύγχρονες καλλιτεχνικές προσπάθειες, έρχεται και φέτος παρουσιάζοντας σχήματα και καλλιτέχνες που πειραματίζονται με την παράδοση και το παρελθόν με δημιουργικό και πρωτότυπο τρόπο.

Οι παλιές φόρμες και η ανάμιξη τους με καινούριους τρόπους αφήγησης συμβάλλουν σε νέες προσλήψεις όπου οικείοι ήχοι μπαίνουν σε νέα σχήματα και αποκτούν σύγχρονη ταυτότητα. Μια διαδρομή που ξεκινάει από το παρελθόν, με την παραδοσιακή μουσική, τη τζαζ, τα ρεμπέτικα, και καταλήγει στο παρόν με ηλεκτρικούς ήχους και κινηματογραφικές λούπες.

Στις 12,13,16 και 17 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Μονή Λαζαριστών 2012 η παράδοση συναντά την ψηφιακή εποχή αναδεικνύοντας πρωτότυπες αλλά και γνώριμες μελωδίες.

Το εισιτήριο για όλες τις εκδηλώσεις της Μικρή Σκηνής θα είναι 5€

Πέμπτη 12/7

Συναυλία με τους Sancho 003

Πρόκειται για το πειραματικό ηλεκτρο-ακουστικό γκρουπ του Φώτη Σιώτα (Θ. Παπακωνσταντίνου, Σ. Μάλαμας, Επισκέπτες) και του Κώστα Παντέλη (Επισκέπτες, Πίσσα και Πούπουλα, Θ. Παπακωνσταντίνου) από την Ελλάδα. Οι Sancho 003 χρησιμοποιούν με τον καλύτερο τρόπο την τεχνική του λουπαρίσματος, πάνω στο οποίο βασίζονται και όλες τους οι συνθέσεις, δημιουργώντας ονειρικά soundscapes με ‘βρώμικα’ ξεσπάσματα και αιθέριες μελωδίες. Η μουσική τους έχει χαρακτηριστεί και ως σινεματική.

Παρασκευή 13/7

Συναυλία με τον KOTTARASHKY AND THE RAINDOGS

O Kottarashky (Νίκολα Γκρούεβ) είναι ένας ψηφιακός μουσικός του 21ου αιώνα με τα χέρια του βυθισμένα βαθιά στο παρελθόν. Συνδυάζει την μουσική των Βαλκανίων, την κλασική τζαζ και μπλουζ με ψυχεδελικούς ήχους, ρυθμούς κλαμπ και φωνές των Τσιγγάνων δημιουργώντας νέα σχήματα. Τα τραγούδια του ντεμπούτο άλμπουμ του "Opa Hey" ακούγονται σαν παραμύθια ειπωμένα από ένα λαό που έχει όλο τον χρόνο για να συλλογιστεί, να απολαύσει, να ονειρευτεί. Ο δεύτερος δίσκος “Demoni” εξακολουθεί να φέρει το μοναδικό ήχο του Kottarashky και τα αυθεντικά δείγματα του ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει έναν νέο ήχο των προηγμένων Βαλκανίων.

Η μουσική του Kottarashky and the Raindogs είναι μία έθνικ μουσική που γεννήθηκε από μια πόλη που στερείται πολιτιστικής ταυτότητας, που είναι διχασμένη ανάμεσα στη σύγχρονη ευρωπαϊκή παγκοσμιοποίηση, των επαρχιωτισμό των Βαλκανίων και μια ζωντανή, αν και σε μεγάλο βαθμό, ξεχασμένη λαϊκή παράδοση. Μια μουσική εμπνευσμένη από το περιβάλλον αλλά και την αντίδραση σε αυτό, ένα ταξίδι μέσα από την βουλγαρική ενδοχώρα και πάλι μέσω του φορητού υπολογιστή στον 21ο αιώνα.

Δευτέρα 16/7

Συναυλία με τον ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

«Ακούστικ σετ»

Από τον Δεκέμβριο του 2010, ο Μπάμπης Παπαδόπουλος εμφανίζεται ζωντανά με το «Ακούστικ σετ».

Ένα καθαρά ακουστικό σχήμα που το αποτελούν, εκτός από τον ίδιο που παίζει ακουστική κιθάρα, ο Φώτης Σιώτας στην βιόλα, ο Μιχάλης Βρέττας στο βιολί, ο Διονύσης Μακρής στο κοντραμπάσο και ο Δημήτρης Βλαχομήτρος στο μπουζούκι.

Στις συναυλίες το σχήμα παρουσιάζει κομμάτια από τους δύο προσωπικούς του δίσκους («Σκηνές από ένα ταξίδι», Puzzlemusik 2008 και «Από την σπηλιά του Δράκου», Puzzlemusik 2010) ενορχηστρωμένα γι' αυτή την ορχήστρα.

Πρόκειται για μια σύγχρονη ματιά της ελληνικής μουσικής, αποτέλεσμα του συνδυασμού ηχοχρώματος της λαϊκής μουσικής, σύγχρονης αρμονίας και αβανγκάρντ-τζαζ αυτοσχεδιασμών. Μια μινιμαλιστικής αισθητικής προσέγγιση των συνθέσεων, που τους δίνει μία άλλη διάσταση και αναδεικνύει τις πρωτότυπες μελωδίες.

«Ακούστικ σετ»

Μπάμπης Παπαδόπουλος - Κιθάρα

Φώτης Σιώτας - Βιόλα

Μιχάλης Βρέττας -Βιολί

Δημήτρης Βλαχομήτρος -Μπουζούκι

Διονύσης Μακρής -Κοντραμπάσο

Τρίτη 17/7

Συναυλία με τους TRIO BALKANO και ΠΛΕΙΑΔΕΣ

TRIO BALKANO

Οι Trio Balkano δημιουργήθηκαν στα τέλη του 1999 από έμπειρους μουσικούς που αναζητούσαν τρόπο για να εκφράσουν την ελληνική μουσική παράδοση. Δημιούργησαν ένα μουσικό ύφος που συνδυάζει έθνικ στοιχεία με jazz αυτοσχεδιασμoύς, ένα στιλ γνωστό και ως "Βαλκανική jazz". Δίχως να περιορίζονται σε στεγανά, ψάχνουν συνεχώς το δρόμο τους μέσα από την πολυμορφία του περιβάλλοντος και τις μνήμες που μεταφέρονται μέσα στο χώρο και το χρόνο. Πρωτοτυπία, ευστροφία, συγκινησιακή δύναμη - αυτός είναι ο χαρακτήρας της μουσικής των Trio Balkano, οι οποίοι αφήνονται να παρασυρθούν από τη φαντασία και τις αλληλεπιδράσεις των ήχων τους, φτιάχνοντας μια δημιουργική και συνάμα άκρως σύγχρονη ταυτότητα.

ΠΛΕΙΑΔΕΣ

Πολυφωνικές διαδρομές από την Ήπειρο ως τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο

Στο συναυλιακό πρόγραμμα «Πολυφωνικές διαδρομές από την Ήπειρο ως τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο» έχοντας σαν βάση το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι, το οποίο ως Πλειάδες υπηρετούμε με σεβασμό κι αγάπη εδώ κι έξι χρόνια, διευρύνουμε το φωνητικό μας ρεπερτόριο, συμπεριλαμβάνοντας τραγούδια κι από άλλες περιοχές της Ελλάδας (Επτάνησα, Μακεδονία, Θράκη, Στερεά Ελλάδα κ.ά.), από Κύπρο, Βουλγαρία, καθώς και τσιγγάνικα. Με οδηγό την πολυφωνία, την ομαδικότητα και το κέφι για τραγούδι, προσκαλούμε το κοινό μας σε μια ενεργητική συμμετοχή σ’ αυτές τις συναρπαστικές διαδρομές του ήχου, της μνήμης, της ζωής.

Συντελεστές

Γυναικείο φωνητικό σύνολο Πλειάδες (Αθηνά Γκούμα, Ευτυχία Καβαλίκα, Δέσποινα Καλπενίδου, Ιουλία Ρούτζιου, Γεωργία Τέντα, Ρούλα Τσέρνου)

Ώρα Έναρξης 21:30

Τιμές εισιτηρίων: 5€

Φεστιβάλ Μονή Λαζαριστών 2012, Κολοκοτρώνη 21, Θεσσαλονίκη
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ