2012-07-02 09:56:45
Φωτογραφία για ΠΑΣΟΚ / Ψάχνουν ταυτότητα και μέλη...!!!
Της Δήμητρας Κρουστάλλη

Ισορροπία τρόμου στο εωτερικό του ΠαΣοΚ καθώς εκφτάζονται διαφορειτικές απόψεις για την πορεία του Κινήματος.

 

Την ταχεία ανασύσταση του ΠαΣοΚ θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα ο κ. Ευ. Βενιζέλος προκειμένου να αποτελέσει τον μαζικό χώρο έκφρασης της Κεντροαριστεράς. Η καταλυτική ήττα που υπέστη το κόμμα στις εκλογές έχει πυροδοτήσει διεργασίες εντός και εκτός του ΠαΣοΚ, με σημαντικά στελέχη να πατούν σε δύο βάρκες επειδή δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι το ΠαΣοΚ θα καταφέρει τελικά να ανανήψει. Παράλληλα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μια νέα κίνηση στην ευρύτερη παράταξη να καταπιεί τα υπολείμματα των παλαιότερων κομμάτων. Ο χρόνος πιέζει και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ φαίνεται αποφασισμένος να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αυτή τη στιγμή ο χώρος της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα εκφράζεται από το ΠαΣοΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τις έξι κεντροαριστερές συνεργαζόμενες ομάδες (Κοινωνικός Σύνδεσμος, Μπροστά, Νέοι Μεταρρυθμιστές, Π80, Πρωτοβουλία Β, Πολιτεία 2012). Οι θέσεις αυτών των χώρων όπως προκύπτει από τα κείμενά τους πάνω - κάτω ταυτίζονται: παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ, κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, νέο παραγωγικό μοντέλο, αλλαγή του εκλογικού νόμου κ.ά.


Ο κ. Βενιζέλος, όπως φάνηκε από την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ, δεν σκοπεύει να απευθυνθεί στο 13% που απέμεινε στο κόμμα αλλά στο σύνολο των ψηφοφόρων του που μετακινήθηκαν για διάφορους λόγους προς τη ΝΔ, τη ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτούς τους πολίτες δεν τους χαρίζουμε πουθενά. Ανήκουν στη δική μας πολιτική οικογένεια» τόνισε.

Η πολιτική οικογένεια όμως θα πρέπει να έχει ένα διακριτό πολιτικό στίγμα, κάτι διαφορετικό και ελκυστικό να πει στους πολίτες, ιδίως όταν ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ομολογεί ότι «το ΠαΣοΚ όπως το ξέραμε έχει τελειώσει». Γι' αυτό ο κ. Βενιζέλος επεχείρησε να οριοθετήσει την παράταξη έναντι των άλλων δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, αλλά και να ορίσει την ταυτότητά της. Ενας προσεκτικός παρατηρητής των πρόσφατων παρεμβάσεών του θα έβλεπε ότι αποφεύγει να μιλάει για κόμμα ή για κίνημα και αναφέρεται στην παράταξη των ελλήνων σοσιαλιστών και δημοκρατών. Με τις ίδιες λέξεις προσδιορίζονται τα σοσιαλιστικά κόμματα στην Ευρώπη και αρκετοί βουλευτές αναρωτήθηκαν αν αποτελούν το πρόπλασμα για το νέο όνομα του κόμματος, εφόσον τεθεί τέτοιο θέμα.

Προς το παρόν στο ΠαΣοΚ ασχολούνται με τη νέα οργανωτική διάταξη του κόμματος σε επίπεδο καλλικρατικών δήμων, καθώς στην Αυτοδιοίκηση το κόμμα έχει διατηρήσει ισχυρές δυνάμεις. Τον συντονισμό της προσπάθειας αυτής θα έχει ο κ. Π. Κουκουλόπουλος, ο οποίος αναλαμβάνει υπεύθυνος Οργανωτικού. Οι αρμοδιότητές του θα είναι στην ουσία αυτές του Γραμματέα του κόμματος, μια θέση η οποία καταργείται στο νέο οργανόγραμμα του κόμματος.

Στόχος είναι να σχηματιστούν 400 οργανώσεις εντός του θέρους. Σημαντικός ρόλος επιφυλάσσεται στη Νεολαία, η οποία θα διατηρήσει σε έναν βαθμό την αυτονομία της, αλλά θα κληθεί να στηρίξει ενεργά τις τοπικές οργανώσεις. Η αυτοοργάνωση θα επεκταθεί και στον χώρο του συνδικαλισμού και οι νέες συνδικαλιστικές οργανώσεις θα έχουν ρητή απαγόρευση στο καταστατικό τους να μη συμμετέχουν στη διοίκηση και να μην παίρνουν προγράμματα.

Στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ δεν αναμένονται αναταράξεις παρ' ότι επικρατεί μια ισορροπία τρόμου. Ο κ. Α. Λοβέρδος πήρε όρκο (δημόσιας) σιωπής μέχρι νεωτέρας, αφού απέρριψε δύο φορές τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και του αντιπροέδρου του κόμματος που του πρότεινε ο κ. Βενιζέλος επειδή διαφωνεί με την πολιτική στρατηγική που ακολουθείται. Ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης αποδέχθηκε την πρόταση να είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, μαζί με την κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, σκεπτόμενος ότι, εφόσον πίεζε για τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών στην κυβέρνηση, δεν θα έδειχνε συνέπεια αν αρνιόταν αυτή τη θέση. Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου κρατάει τις αποστάσεις της, ιδίως μετά τις επιλογές που έγιναν στο υπουργείο Παιδείας, και τους προσεχείς μήνες θα κατευθύνει το ενδιαφέρον της στο εξωτερικό, όπου θα ασχοληθεί με ευρωπαϊκά και διεθνή ινστιτούτα.

Η επιλογή του κ. Ι. Μανιάτη για τη θέση του Γραμματέα της ΚΟ και της κυρίας Εύης Χριστοφιλοπούλου δείχνουν ότι ο κ. Βενιζέλος δεν σκοπεύει να κινηθεί με λογική αποκλεισμών, αλλά μάλλον θέλει να ενσωματώσει πρόσωπα και τάσεις. Βεβαίως, πολλοί περιμένουν να δουν τις επιλογές του για την Πολιτική και την Οργανωτική Γραμματεία και τους «σκιώδεις» υπουργούς και διαπιστώνεται μια διακριτική πίεση από την πλευρά των πρώην υφυπουργών (Μ. Μπόλαρης, Ι. Δριβελέγκας, Θ. Μωραΐτης). Ο κ. Φ. Σαχινίδης αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση, όχι μόνο επειδή υπουργοποιήθηκε αλλά κυρίως για τη στήριξη των πολιτικών επιλογών του ΠαΣοΚ.

Μεταξύ της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου διαπράχθηκαν πολλά μικρά εγκλήματα μεταξύ φίλων στο ΠαΣοΚ και οι πληγές είναι ακόμη ανοιχτές. Στην Ιπποκράτους λέγεται ότι ένα κομμάτι των εκσυγχρονιστών κατηύθυνε ψήφους προς τη ΔΗΜΑΡ ώστε να μεταβληθεί ο συσχετισμός δυνάμεων και να ανοίξει ο δρόμος για άλλες εξελίξεις - «ο διαχωρισμός ανάμεσα στην πολιτική στόχευση και στην προσωπική εμπάθεια κατά του κ. Βενιζέλου είναι συχνά ασαφής» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Ενα από τα βασικά πρόσωπα αυτής της προσπάθειας θεωρείται ο κ. Γ. Φλωρίδης. Η προσπάθεια επανένταξής του στο ΠαΣοΚ ναυάγησε από την πρώτη στιγμή. Η δημιουργία του Κοινωνικού Συνδέσμου και οι μετέπειτα δηλώσεις του για το παλιό του κόμμα αλλά και για τον κ. Βενιζέλο διέρρηξαν κάθε δεσμό. Αποφασίστηκε λοιπόν να δοθεί το μήνυμα της πλήρους αποκοπής του από το ΠαΣοΚ ώστε να μην ψαρεύει σε θολά νερά. Με ψυχρότητα λέγεται ότι υποδέχθηκε η Ιπποκράτους και την επιλογή του κ. Ι. Στουρνάρα (μέλους του Κοινωνικού Συνδέσμου) για τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Βαθιά κρίση υπάρχει και στις σχέσεις της Ιπποκράτους με τους κκ. Ι. Ραγκούση και Θ. Πάγκαλο, αν και προς το παρόν το επιτελείο του κ. Βενιζέλου έχει αποφασίσει ότι θα αγνοεί τις προκλήσεις.

Ακαρπες αποδείχθηκαν και οι προσπάθειες επαναπατρισμού του κ. Αλ. Παπαδόπουλου. Αυτός όμως που προκάλεσε εκνευρισμό σε στελέχη της Ιπποκράτους ήταν ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, καθώς η ανακοίνωση που εξέδωσε την επόμενη ημέρα των εκλογών, καλώντας σε συνεργασία τη ΝΔ, το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ, θεωρήθηκε ως στήριξη στη ΔΗΜΑΡ. Ορισμένοι άσκησαν κριτική γιατί ο πρώην πρωθυπουργός δεν ψήφισε στις εσωκομματικές εκλογές και δεν έκανε μια δήλωση στήριξης για το ΠαΣοΚ στην πιο κρίσιμη προεκλογική περίοδο. Συνομιλητές του κ. Σημίτη επισημαίνουν ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αναμειχθεί στα εσωτερικά του ΠαΣοΚ και ότι η παρέμβασή του για τον σχηματισμό κυβέρνησης είχε εθνικό χαρακτήρα.

Διαγκωνισμός με τη ΔΗΜΑΡ

Η ηγεμονία στην κεντροαριστερά

Τα όρια με τη ΝΔ είναι πιο εύκολο να τεθούν απ' ό,τι τα όρια με τη ΔΗΜΑΡ. Και αυτό γιατί, ενώ μεσαία στελέχη των δύο κομμάτων που συνδέονται με φιλικούς δεσμούς προωθούν την ιδέα της συνεργασίας των δύο χώρων και ενώ η προσωπική σχέση των κκ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη είναι άριστη, την ίδια ώρα τα δύο κόμματα διαγκωνίζονται για το ποιο θα έχει την κυριαρχία στον κεντροαριστερό χώρο.

Στελέχη που βρίσκονται κοντά στις ηγεσίες του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ αλληλοκατηγορούνται για αντιγραφή θέσεων και προτάσεων. «Η ΔΗΜΑΡ λειτούργησε προεκλογικά σαν κόμμα generic, αντίγραφο» λένε στην Ιπποκράτους. «Το ΠαΣοΚ έκανε copy - paste σε όλες τις θέσεις μας» λένε στη ΔΗΜΑΡ. Σε πρόσφατο άρθρο στη «Μεταρρύθμιση», ο κ. Ν. Μπίστης επισημαίνει ότι «αποτελεί ιδρυτική διακήρυξη και προεκλογική δέσμευση της ΔΗΜΑΡ η συγκρότηση του πόλου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της μεταρρυθμιστικής, ευρωπαϊκής, σοσιαλιστικής και οικολογικής Αριστεράς. Αυτός ο πόλος εμπεριέχει και έχει στον πυρήνα του τη ΔΗΜΑΡ, αλλά όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για κάτι πολύ ευρύτερο, τόσο ιδεολογικά όσο και οργανωτικά».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ζήτησε ισότιμο διάλογο «όχι με μικροκομματικούς ελιγμούς, ψευτοεισοδισμούς και παραγοντισμούς που θυμίζουν άλλες δεκαετίες. Με όρους πολιτικούς, αξιακούς και προγραμματικούς», όπως είπε. Και στα δύο κόμματα υπάρχει η αίσθηση ότι ο χρόνος τελειώνει, αλλά θεωρούν πρόωρη κάθε συζήτηση για συνεργασία μολονότι η προοπτική αλλαγής του εκλογικού νόμου δίνει μια καλή αφορμή για ευρύτερες συγκλίσεις. 

 

Πηγή / tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ