2012-06-29 16:56:03
Φωτογραφία για Κανένας κίνδυνος από την ασπαρτάμη
Καμία ένδειξη δεν υπάρχει ότι η τεχνητή γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη έχει γονοτοξική ή καρκινογόνο δράση και ως εκ τούτου δεν συντρέχει κανείς λόγος... αναθεώρησης του ορίου αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης της ουσίας (40 mg/kg βάρους σώματος) καθησυχάσει το υπουργείο Υγείας.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Τάσου Μητσόπουλου σχετικά με μελέτη που ανέφερε ότι η καθημερινή κατανάλωση ασπαρτάμης, για παράδειγμα light αναψυκτικού, αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού στις εγκύους και τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος και των πνευμόνων, ο υπουργός Υγείας σημειώνει πως μετά από νέα επιστημονικά δεδομένα το 2009, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαίτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) να γνωμοδοτήσει για την πιθανή καρκινογόνο δράση της ασπαρτάμης.

Η EFSA διαβεβαίωσε ότι με βάση τα επιστημονικά δεδομένα δεν υπάρχει ένδειξη ότι η ασπαρτάμη έχει γονοτοξική ή καρκινογόνο δράση.


Παρόμοια, το 2011, μετά τα στοιχεία που ενοχοποιούσαν την ασπαρτάμη για καρκινογένεση, η EFSA γνωμοδότησε εκ νέου ότι τα δεδομένα από τις νεότερες μελέτες δεν δικαιολογούν επαναξιολόγηση της ασφάλειας της ασπαρτάμης ή των άλλων επιτρεπόμενων γλυκαντικών ουσιών στην ΕΕ.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας, αρμόδια για την τελεσίδικη εκτίμηση κινδύνου για τα τρόφιμα, σε επίπεδο ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των προσθέτων και για την αΕιολόγηση των πορισμάτων των διαφόρων ερευνών είναι η EFSA και όχι οι αντίστοιχες αρχές των κρατών μελών, επομένως ισχύουν οι γνωμοδοτήσεις της ευρωπαϊκής Αρχής.

politis-sports.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ