2021-12-17 21:10:40
Φωτογραφία για Είναι ο σιδηρόδρομος ο σωτήρας των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού;
Ενώ η κρίση του Covid-19 εξακολουθεί να μολύνει την παγκόσμια οικονομία και την αλυσίδα εφοδιασμού και η μαζική συμφόρηση των λιμανιών επιμένει παγκοσμίως, ο σιδηρόδρομος θα μπορούσε να είναι ο μετατροπέας που σώζει την κατάσταση και διατηρεί ανέπαφες τις ροές μεταφορών. Θα μπορούσε να είναι έτσι; Ή μήπως οι σιδηροδρομικές μεταφορές πρέπει να ξεπεράσουν περισσότερα προβλήματα για να πετύχουν αυτό;

Νίκος Παπατόλιος

Στην κεντρική ομιλία του κατά τη διάσκεψη κορυφής του Ευρωπαϊκού Δρόμου του Μεταξιού 2021 στο Άμστερνταμ, ο Onno de Jong από την Ecorys σχεδίασε την εικόνα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας για το περασμένο έτος, τις προκλήσεις, τις δυνατότητες και τις προσδοκίες για το επόμενο έτος. Όπως τόνισε, το 2021 μέχρι στιγμής μοιάζει με μια καταπληκτική χρονιά και ο σιδηρόδρομος θα μπορούσε πράγματι να έχει τον «ρόλο του σωτήρα». Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες παγίδες που πρέπει να αποφευχθούν.


«Ναι, ο σιδηρόδρομος μπορεί να σώσει τις αλυσίδες εφοδιασμού!»

Οι αριθμοί από το 2021 δείχνουν ότι «οι όγκοι είναι εκεί και ότι ήταν μια καλή χρονιά», εξήγησε ο de Jong. Συγκεκριμένα, πηγές όπως η ERAI και η RZD δείχνουν ότι υπήρξε σημαντική ανάπτυξη στις διαδρομές του Νέου Δρόμου του Μεταξιού που περνούν από το Καζακστάν και τη Ρωσία. Η ERAI παρείχε αριθμούς που δείχνουν αύξηση 30 τοις εκατό στον όγκο μέσω του Καζακστάν μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2021. Οι συνολικοί όγκοι μέσω αυτής της διαδρομής ισοδυναμούν με 459.000 TEU.

Από την άλλη πλευρά, οι αριθμοί της RZD σχετικά με τη ρωσική διαδρομή είναι εξίσου ενθαρρυντικοί. Η RZD διαπίστωσε ότι οι όγκοι μέσω της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά 40 τοις εκατό για την ίδια περίοδο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ίσοι με 782.000 TEU. Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους αριθμούς, «είναι αρκετά πιθανό να φτάσουμε στο ορόσημο του πάνω από 1 εκατομμύριο TEU μεταξύ Κίνας και Ευρώπης φέτος», τόνισε ο de Jong.

Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι μεγάλοι παράγοντες της αγοράς όπως η Maersk και η MSC θέλουν να διατηρήσουν τις χερσαίες υπηρεσίες «έκτακτης ανάγκης» όπως οι σιδηροδρομικές συνδέσεις AE19 (Maersk) και Taiga (MSC) είναι ενδεικτικό της ισχύος που αποκτούν οι σιδηροδρομικές γραμμές και ο New Silk Road. . Αυτές οι υπηρεσίες ξεκίνησαν για να ανταποκριθούν στην κρίση του Covid-19, αλλά θα παραμείνουν εδώ για το μέλλον. «Οι αερομεταφορείς που επενδύουν στους σιδηροδρόμους είναι η πιο σημαντική ένδειξη ότι ο σιδηρόδρομος είναι βιώσιμος», είπε ο de Jong.

«…αλλά να γνωρίζετε ότι υπάρχουν ακόμα άλυτα προβλήματα».

Ωστόσο, ο σιδηρόδρομος έχει ακόμη πολλά χιλιόμετρα να διανύσει προτού κυριαρχήσει στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, αν το κάνει ποτέ. Για παράδειγμα, οι ευρασιατικές σιδηροδρομικές μεταφορές αντιμετωπίζουν επίμονα προβλήματα που παραμένουν άλυτα παρά την εκπληκτική επιτυχία τους. Το 2021, η συμφόρηση και τα σημεία συμφόρησης ήταν «το όνομα του παιχνιδιού», όπως είπε ο de Jong. Πράγματι, η συμφόρηση της διέλευσης των συνόρων είτε λόγω μεγαλύτερης κίνησης από την αναμενόμενη είτε λόγω αυστηρών μέτρων Covid μονοπώλησε το ενδιαφέρον του Νέου Δρόμου του Μεταξιού.

Ταυτόχρονα, η έλλειψη εξοπλισμού επιδεινώθηκε από την απαγόρευση των κινεζικών σιδηροδρόμων να εξάγουν εξοπλισμό της China Railways στο εξωτερικό. Επιπλέον, οι φαινομενικά ανταγωνιστικές τιμές που προσέφερε ο σιδηρόδρομος φέτος δεν δείχνουν την πλήρη εικόνα, καθώς δεν περιλαμβάνουν το επιπλέον κόστος που προκαλείται από την έλλειψη εξοπλισμού.

Τι θα φέρει το μέλλον;

Σχετικά με το επόμενο έτος, ο de Jong εξήγησε ότι θα χαρακτηριστεί από τέσσερις τάσεις και δύο ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν. Καταρχάς, η κατάσταση θα παραμείνει ίδια όσον αφορά τους ωκεανικούς δασμούς, οι οποίοι δεν αναμένεται να μειωθούν βραχυπρόθεσμα. Ο δεύτερος πυλώνας που θα επηρεάσει την αγορά είναι η αλλαγή ρόλων και η ενοποίηση των εταιρειών που τώρα προσπαθούν να αποκτήσουν τα δικά τους περιουσιακά στοιχεία και να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρηματικές μονάδες σε όλους τους διαφορετικούς τρόπους μεταφοράς. Αυτό θα οδηγήσει σε αυξημένο ανταγωνισμό.

Επιπλέον, ο πληθωρισμός και οι υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια θετικά νέα από το γεωπολιτικό πεδίο αφού υπάρχουν ενδείξεις ότι οι σχέσεις μεταξύ δύσης και ανατολής ψυχράνονται και ανοίγουν το δρόμο για καλύτερες συνέργειες.

Τέλος, τα δύο ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν αφορούν τις σιδηροδρομικές μεταφορές: το πρώτο είναι τι ρόλο θα έχουν οι σιδηρόδρομοι στην πρωτοβουλία της ΕΕ για την παγκόσμια πύλη; Θα γίνει εργαλείο για να ξεκινήσει ένα έργο ίσο με το BRI της Κίνας; Το δεύτερο αφορά τη χρησιμότητα νέων διαδρομών και συνοριακών σημείων για την παράκαμψη της έντονης συμφόρησης στον Νέο Δρόμο του Μεταξιού. Βοηθούν οι νέες εναλλακτικές ή πρέπει να βελτιστοποιηθούν οι παραδοσιακές διαδρομές; Ο χρόνος θα δείξει και ίσως η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Δρόμου του Μεταξιού του 2022 να είναι το μέρος για να αξιολογηθούν όλες οι εξελίξεις.

.railfreight.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ