2012-06-27 11:46:04
Φωτογραφία για Κουρουμπλής: Δεν θα ήθελα να αποτύχει η κυβέρνηση
Συνέντευξη στον Δημήτρη Συρμάτση

Στο REDALERT μιλά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Αν και βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζει με νόημα «Με ενδιαφέρει η Ελλάδα, η ελληνική κοινωνία και το μέλλον των νέων μας.

Για το λόγο αυτό, έστω και αν διαφωνώ με την επιλογή της τρικομματικής κυβέρνησης, δεν θα ήθελα να αποτύχει».

Ο κ. Κουρουμπλής απαντά για την εκτόξευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, για το Ενωτικό Μέτωπο, για τα νέα δεδομένα με την τρικομματική κυβέρνηση καθώς και προτείνει πολιτικές που χρειάζονται για να σταματήσουν τα φαινόμενα της εγκληματικότητας και της αυτοδικίας.

ΣΥΡΙΖΑ και Αξιωματική Αντιπολίτευση. Πριν 2 μήνες θα έμοιαζε με ανέκδοτο. Τι ήταν αυτό που οδήγησε αυτόν τον πολιτικό σχηματισμό στο 27%;

Στην πολιτική επιβιώνουν, αλλά και ηγεμονεύουν, όσοι έχουν την ικανότητα να αναγνώσουν ουσιαστικά το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι σε συγχρονία με τις εξελίξεις. Η συλλογική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που πλαισιώθηκε και από την παρουσία του Ενωτικού Μετώπου (πρώην Ενωτικής Κίνησης), απάντησε εύστοχα στα σημερινά διλλήματα της κοινωνίας.


Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αρνήθηκε την ταύτισή του με τη διαμαρτυρία και την καταγγελία, απορρίπτοντας τη γενική θεώρηση του συστήματος ότι η συγκεκριμένη Αριστερά δεν επιθυμεί να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες. Αντιθέτως, για πρώτη φορά και με τον πιο πειστικό τρόπο σήκωσε τη σημαία της ανάληψης κυβερνητικών ευθυνών. Μίλησε με καθαρό, πολιτικό, εναλλακτικό και αναπτυξιακά ρεαλιστικό τρόπο για ένα νέο κυβερνητικό πρόγραμμα που απαντά στην αγωνία και την κοινωνική ανασφάλεια που βιώνει καθημερινά ο ελληνικός λαός, που δημιουργεί ανάχωμα στην προσβολή της αξιοπρέπειας και στο διασυρμό της ελληνικής κοινωνίας. Ένα πρόγραμμα που δίνει δημιουργική διέξοδο στη γενικευμένη αμφισβήτηση που εκφράζουν οι νέοι άνθρωποι, στη βάση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου το οποίο μπορεί να μετατρέψει την οργή, το θυμό και την απειλή της παραίτησης σε μια συνεγερτική δημιουργική προσπάθεια. Μπορούμε να χτίσουμε μια νέα κοινωνία, γνωρίζοντας τους εαυτούς μας, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες μας, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Δικαιώθηκε το Ενωτικό Μέτωπο( πρώην Ενωτική Κίνηση) που συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ; Πλέον θα λειτουργείτε αυτόνομα ή είστε πια μέλος του κόμματος;

Το Ενωτικό Μέτωπο αποτελεί ένα υγιές πολιτικό κύτταρο που είχε το κουράγιο να ρισκάρει πολιτικά, αρνούμενο τη ρυμούλκησή του από το μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ σε νεοφιλελεύθερα μονοπάτια. Επιλέξαμε, συνειδητά και προκρίνοντας τις πολιτικές μας αρχές, το δυσκολότερο από τους δρόμους που ανοίγονταν. Είναι προφανές ότι την περίοδο που πήραμε την απόφαση σύμπλευσης με το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τίποτε δεν προοιώνιζε τα σημερινά αποτελέσματα. Στηριχτήκαμε αποκλειστικά στη συλλογική μας πίστη ότι αυτή ήταν η σωστή επιλογή για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πατρίδας και της κοινωνίας, ακόμα και εάν εμπεριείχε μεγάλο συλλογικό και προσωπικό ρίσκο. Άλλωστε η ίδια η ζωή έχει διδάξει πως η πολιτική ανανεώνεται, προσαρμόζεται και λειτουργεί διαλεκτικά με την εποχή της όταν εμπεριέχει ρίσκο. Ως Ενωτικό Μέτωπο οραματιζόμαστε τη δημιουργία μιας μεγάλης αριστερής, δημοκρατικής παράταξης με οργανωμένες τάσεις και απόλυτη καθιέρωση της εσωκομματικής δημοκρατίας. Ένα τέτοιο σχήμα θα εξασφαλίσει την ύπαρξη κομματικών θεσμών που θα αναχαιτίζουν τη μετατροπή του χώρου σε ένα παθογενές πριγκιπικό έκτρωμα όπως αυτά που κυριάρχησαν στην πολιτική ζωή του τόπου στο πρόσφατο παρελθόν.

Πως θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό με τρικομματική κυβέρνηση και άλλες 4 δυνάμεις στην αντιπολίτευση; Περιμένετε μια διαφορετική κοινοβουλευτική διαδικασία;

Όποιο πολιτικό πρόσωπο θεωρεί εαυτόν σοφότερο του λαού αποδεικνύεται αμετροεπές. Αυτή άλλωστε ήταν και η γνωμάτευση του ελληνικού λαού την 17η Ιουνίου. Τόσο η τρικομματική κυβέρνηση, όσο και η τετρακομματική αντιπολίτευση θα κριθούν με τον ίδιο αυστηρό τρόπο και έτσι πρέπει. Τα τρία κόμματα της νέας κυβέρνησης καλούνται να αναμετρηθούν, όχι μόνο με τη δεινή και οδυνηρή πραγματικότητα, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό, στη βάση του τρόπου με τον οποίο θα συνυπάρξουν και θα συμπλεύσουν, μετατρέποντας τις επιμέρους πολιτικές τους εμμονές σε μία πολιτική πρόταση ικανή να τροχοδρομεί πορεία προς τα εμπρός.

Η τετρακομματική αντιπολίτευση χωρίς, κατά τη γνώμη μου, να έχει περιθώρια λαϊκισμού θα πρέπει να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη που της επέδειξε ο ελληνικός λαός. Σε ότι αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, η πρόκληση και η πρόσκληση είναι ιδιαιτέρως μεγάλη. Αποτελεί την εν δυνάμει επόμενη κυβέρνηση. Οφείλει να αποδείξει ότι διαθέτει ικανότητα προσαρμογής, αποτελεσματικότητα και δυνατότητα να διατηρεί το μεγάλο ηθικό της πλεονέκτημα. Έχοντας ως αρχή της το μέτρο και προτείνοντας εναλλακτικές, παραγωγικές και δημιουργικές προτάσεις θα αποδείξει με ρεαλιστικό τρόπο ότι μπορεί να οδηγήσει τη χώρα ένα βήμα πιο μπροστά από εκεί που την οδηγεί η κυβέρνηση.

Το παράδειγμα της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (Ε.Δ.Α.) το 1958 πρέπει να αποτελέσει πεδίο προβληματισμού. Η Ε.Δ.Α. σε μια δύσκολη περίοδο ανέλαβε το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά φαίνεται πως δεν αποδείχθηκε αποτελεσματική ως προς τη διαχείριση της επόμενης ημέρας. Προσωπικά εκτιμώ ότι θα αποδειχθούμε ικανοί οραματιστές ως προς την πραγμάτωση μιας ρεαλιστικής, αναγεννητικής και εναλλακτικής πρότασης που θα συνεγείρει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, καθιστώντας την έξοδο από την κρίση υπόθεση του καθενός αλλά και όλων μας.

Η σύνθεση της κυβέρνηση είχε πολύ γαλάζιο και λίγο από αριστερά. Η προγραμματική συμφωνία είχε πινελιές αριστεράς. Τελικά η παρουσία της ΔΗΜΑΡ είναι το αριστερό άλλοθι;

Δεν θα ήθελα να αποδειχθώ πικρόχολος πολίτης. Σε αυτή την κρίση που δοκιμάζει κάθε ελληνικό νοικοκυριό οφείλουμε όλοι να φανούμε υπερβατικοί σε ότι αφορά τις προσωπικές μας επιδιώξεις. Με ενδιαφέρει η Ελλάδα, η ελληνική κοινωνία και το μέλλον των νέων μας. Για το λόγο αυτό, έστω και αν διαφωνώ με την επιλογή της τρικομματικής κυβέρνησης, δεν θα ήθελα να αποτύχει. Θα είμαστε αυστηροί αλλά δίκαιοι κριτές. Άλλωστε και εμείς οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι η ελληνική κοινωνία θα πράξει το ίδιο απέναντί μας.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αναμετρηθεί απνευστί με τη δραματική πραγματικότητα και να αναχαιτίσει τις κοινωνικές συνθήκες που οδηγούν κατά δεκάδες τους Έλληνες στο αποτρόπαιο φαινόμενο της αυτοχειρίας. Άλλωστε έχει στα χέρια της ένα ισχυρό επιχείρημα. Την ύπαρξη στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενός πολιτικού φορέα που η πρωτοφανής δυναμική του παρουσία συγκεντρώνει το έντονο ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών κύκλων.

Τέλος, κ. Κουρουμπλή, η φτώχεια και η κρίση οδηγούν τους πολίτες στην εγκληματικότητα και την αυτοδικία. Τι θα μπορούσε να γίνει άμεσα για να προστατευτεί η συνοχή της κοινωνίας υπό τις παρούσες συνθήκες.

Το πολιτικό σύστημα, αλλά και το πολιτικό προσωπικό, με δεδομένες τις διαφορετικές προσεγγίσεις και αναφορές, πρέπει να βρει ένα κοινό τόπο. Να βγάλουμε την κοινωνία όρθια από αυτήν την κρίση με όρκο τιμής ότι δεν θα αφήσουμε πίσω μας κοινωνικά «νεκροταφεία». Κατά την προσωπική μου άποψη υπάρχουν τρόποι. Πολιτικές όπως: η καθιέρωση ενός ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος, η πραγματική στήριξη των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων, ο έμπρακτος περιορισμός της ενδημούσας κοινωνικής αδικίας, η ουσιαστική αλληλεγγύη ανθρώπου προς άνθρωπο, η επιστράτευση του γενναίου πατριωτισμού που διαθέτει ο κάθε Έλληνας, μπορεί να αποδειχθούν θεσμοί ικανοί να περιορίσουν, ακόμα και να εξαλείψουν, το κοινωνικό πρόβλημα που περιγράφεται με τα ερωτήματά σας. Καλούμεθα όλοι, πολιτικά πρόσωπα και πολιτικοί σχηματισμοί να αναμετρηθούμε με τα φαινόμενα που απειλούν την κοινωνική συνοχή και αποσταθεροποιούν τον ιστό της κοινωνίας. Ιδού πεδίου δόξης λαμπρό για τα κόμματα, τα πρόσωπα και τους κοινωνικούς θεσμούς. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να μη ξεχνάμε ότι η μεγαλύτερη ανισότητα προκύπτει από την προσπάθεια εξίσωσης των ανισοτήτων.
redalert.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ