2012-06-25 12:28:42
Φωτογραφία για Περιοδεία Πούτιν στη Μ. Ανατολή με «θέμα» τη Συρία
Στη Μέση Ανατολή - Ιορδανία και Ισραήλ - μεταβαίνει σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για να υπερασπιστεί τη στάση της Μόσχας απέναντι στις κρίσεις στην περιοχή και ειδικά στο θέμα της Συρίας. Ο Πούτιν, που πραγματοποιεί την πρώτη του περιοδεία στην περιοχή από την επιστροφή του στο Κρεμλίνο τον Μάιο, θα εγκαινιάσει σήμερα Δευτέρα στη Νετάνια, βόρεια του Τελ Αβίβ, μνημείο για του στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού που συνέβαλαν στη νίκη κατά των Ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα έχει συναντήσεις με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον πρόεδρο της χώρας Σιμόν Πέρες και με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς στη Δυτική Οχθη, πριν μεταβεί στο Αμάν για συνομιλίες με τον ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα ΙΙ.

Στη Βηθλεέμ ο Ρώσος πρόεδρος θα εγκαινιάσει ρωσικό πολιτιστικό κέντρο.

Ομως η επίσκεψή του έχει κυρίως τον χαρακτήρα μιας διπλωματικής αποστολής στην οποία κυριαρχεί η κρίση στη Συρία, υποστηρίζουν αναλυτές.


Διαβάστε περισσότερα "Η επίσκεψη Πούτιν είναι ένας τρόπος να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις γύρω από το θέμα της Συρίας και να δει τι σκέφτονται Ισραήλ και Ιορδανία για την άφιξη των ρωσικών πλοίων» στη χώρα, επισημαίνει ο Αλεξέι Μαλασένκο, πολιτικός αναλυτής του παραρτήματος του Κάρνεγκι Σέντερ στη Μόσχα.

Η Ρωσία ετοιμάζεται να στείλει τρία πολεμικά πλοία στην περιοχή για να προστατεύσουν το συριακό λιμάνι Ταρτούς, τη μόνη ρωσική ναυτική βάση στη Μεσόγειο.

"Κανείς δεν επιθυμεί η κατάσταση να αποσταθεροποιηθεί περισσότερο», επισήμανε από την πλευρά του ο Αλεξάντερ Φίλονικ, ειδικός αναλυτής από το Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Τόσο το Ισραήλ, όσο και η Ιορδανία είναι πιθανόν να επηρεαστούν από την επιδείνωση της κατάστασης στη γειτονική χώρα, υπογράμμισε ο ίδιος.

Χθες Κυριακή, ο Γιούρι Ουσάκοφ, σύμβουλος του Πούτιν σε θέματα διπλωματίας τόνισε πως η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου θα υπογραμμίσει «τη σημασία της περιοχής και θα ενισχύσει τη θέση της Ρωσίας».

"Η κρίση στη Συρία και το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα συζητηθούν λεπτομερώς», κατέληξε.

www.kathimerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ