2012-06-25 11:58:06
Φωτογραφία για Τη διπλωματική οδό επιλέγει η Άγκυρα - Η Τουρκία απευθύνεται στο ΝΑΤΟ κατά της Συρίας
Την επιλογή να απευθυνθεί στους Συμμάχους της στο ΝΑΤΟ κατά της Συρίας, έπειτα από την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού επέλεξε τελικά η γειτονική χώρα. Η κυβέρνηση Ερντογάν από τη Παρασκευή το απόγευμα έσπευσε να δηλώσει ότι η Δαμασκός ζήτησε «συγγνώμη» για την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους, πρέπει πλέον να διαχειριστεί τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στο εσωτερικό της Τουρκίας από την αρχική τοποθέτηση της Άγκυρας για αντίποινα αλλά και παραλλήλως την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και κυρίως στον ανατολικό κόσμο όπου η Τουρκία αντιμετωπίζεται ως περιφερειακή Δύναμη

Από τις άμεσες απειλές για αντίποινα στο καθεστώς της Δαμασκού η Άγκυρα επιλέγει τη διπλωματική οδό και απευθύνεται στους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. Η Βορειοατλαντική Συμμαχία επικαλείται το άρθρο 4 του συμφώνου και την Τετάρτη θα συγκληθεί σύσκεψη των κρατών – μελών για το ζήτημα. Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «απαράδεκτη ενέργεια» την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως θα συνεργαστεί με την Τουρκία ώστε να υπάρξει η κατάλληλα απάντηση στη Δαμασκό.


Διαβάστε περισσότερα Την κατάρριψη του τουρκικού «Φάντομ» καταδίκασε και η Ιταλία με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Τζούλιο Τέρτσι ο οποίος χαρακτήρισε "απαράδεκτη" την ενέργεια της  Συρίας και είπε ότι η χώρα του θα αναλάβει ενεργό ρόλο στις διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ που πρόκειται να πραγματοποιηθούν την Τρίτη κατόπιν τουρκικού αιτήματος.

Την Παρασκευή όταν η αρχική πληροφορία πως ένα τουρκικό μαχητικό αγνοείται στα ανοιχτά της Συρίας εντάθηκαν οι φόβοι ότι ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία απλώνονται σύννεφα πολέμου, όταν μάλιστα και η Δαμασκός παραδέχθηκε πως η Συριακή αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος.

Οι πιλότοι θεωρούνται και τυπικώς αγνοούμενοι ωστόσο αφού εντοπιστήκαν συντρίμμια σε τόσο μεγάλο βάθος εξανεμίζονται οι ελπίδες να εντοπιστούν ζωντανοί.

http://www.protothema.gr/world/article/?aid=206374
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ