2012-06-24 13:50:55
Φωτογραφία για Ραντεβού με την ιστορία και τη... Γερμανία!
Άγγλοι και Ιταλοί "σφάζονται" για το 4ο εισιτήριο των ημιτελικών που θα τους φέρει φάτσα με τους... Γερμανούς και το Sport24.gr ταξιδεύει στο χρόνο. Τα 10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για αυτό το κλασικό ευρωπαϊκό ντέρμπι!

Η Αγγλία του Ρόι Χόντσον και η Ιταλία του Τσέζαρε Πραντέλι ολοκλήρωσαν αήττητες τις υποχρεώσεις τους στην φάση των ομίλων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, με τα "λιοντάρια" να παίρνουν την 1η θέση στον 4ο όμιλο (2 νίκες - 1 ισοπαλία) και τη "σκουάντρα ατζούρα" την 2η στον 3ο όμιλο (1 νίκη - 2 ισοπαλίες), και τώρα είναι έτοιμες για την πρώτη τους μάχη δίχως... αύριο με φόντο τα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Εκεί όπου περιμένει από το βράδυ της Παρασκευής η πολυνίκης του θεσμού με 3 τρόπαια, Γερμανία, με τους Άγγλους να θέλουν την πρόκριση για να πάρουν εκδίκηση για την ήττα στο "Γουέμπλεϊ" πριν από 16 χρόνια και πάλι σε ημιτελικά Euro και τους Ιταλούς για να συνεχίσουν την ευνοϊκή παράδοση που έχουν σε μεγάλους αγώνες απέναντι στη "Νάσιοναλμανσαφτ" (τελευταία τους επιτυχία το 2-0 στον ημιτελικό του Μουντιάλ του 2006).


Όπως και να έχει, ο ημιτελικός θα είναι αγώνας-φωτιά, όμως για να φτάσουμε εκεί θα πρέπει πρώτα Αγγλία και Ιταλία να λύσουν τις διαφορές τους το βράδυ της Κυριακής στο Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου, εκεί όπου ο νικητής θα συνεχίσει το ταξίδι στο όνειρο και ο χαμένος θα ετοιμάσει μπαγκάζια για την πτήση της επιστροφής στην πατρίδα.

Το εντυπωσιακό είναι πως ενώ πρόκειται για δύο παραδοσιακές δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έχουν αναμετρηθεί ελάχιστες φορές στο πλαίσιο μεγάλων διεθνών διοργανώσεων (μόλις 2 φορές!), ενώ η τελευταία φορά γενικά που τέθηκαν αντιμετώπες ήταν σε φιλικό ματς πριν από 10 χρόνια.

Οι Ιταλοι οπαδοί έχουν πάντως να κοκορεύονται πριν την έναρξη του ματς, ότι η ομάδα τους παραμένει αήττητη κόντρα στους Άγγλους από το 1977, όταν οι δύο ομάδες συγκρούονται στο πλαίσιο επίσημης διοργάνωσης (4 φορές).

Λίγες ώρες πριν τη σέντρα του μεγάλου αγώνα ο οποίος θα μας αποκαλύψει την 4η ομάδα μετά τις Πορτογαλία, Γερμανία και Ισπανία που θα σφραγίσει την πρόκριση στην "4αδα", το Sport24.gr σας βάζει στο κλίμα μέσα από νούμερα, αγώνες και στατιστικά που έχουν σημαδέψει τις προηγούμενες κόντρες των δύο εθνικών ομάδων.

Η συνέχεια πάνω στο χορτάρι 1. Ιταλία και Αγγλία έχουν αναμετρηθεί συνολικά 22 φορές στο παρελθόν, με την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ της "σκουάντρα ατζούρα", η οποία έχει 9 επιτυχίες έναντι 7 των "τριών λιονταριών" (υπάρχουν και 6 ματς που έχουν λήξει ισόπαλα). Από αυτά τα 22 παιχνίδια, τα 13 ήταν φιλικά, 4 για προκριματικά Μουντιάλ, 1 για τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου (ο μικρός τελικός το 1990), 1 για την τελική φάση Euro (1980) και τέλος τρεις αναμετρήσεις σε πλαίσιο επίσημων φιλικών διοργανώσεων.

 

2. Η πρώτη κόντρα των δύο ομάδων, από τη στιγμή που οι Άγγλοι αποφάσισαν να σταματήσουν το ποδοσφαιρικό "σνομπάρισμα" απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο, έλαβε χώρα στις 13 Μάη του 1933. Στις εξέδρες του Εθνικού Σταδίου της Ρώμης βρισκόταν και ο Ιταλός δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι, με τους "ατζούρι του Βιτόριο Πότσο να παίρνουν κεφάλι στο σκορ με το γκολ του Τζοβάνι Φεράρι αλλά τους φιλοξενούμενους να ισοφαρίζουν με τον Μπάστιν.

 

3. Το δεύτερο παιχνίδι μεταξύ των δύο εθνικών ομάδων έγινε το 1934 και, παρότι φιλικού χαρακτήρα, έμελε να μνημονεύεται ακόμα και σήμερα από τους Ιταλούς. Ήταν 14 Νοεμβρίου 1934 όταν η Ιταλία παρατάχτηκε στο χορτάρι του "Χάιμπουρι" για να αντιμετωπίσει την Αγγλία, λίγους μόλις μήνες αφότου είχε αναδειχτεί πρωταθλήτρια κόσμου. Ο αγώνας διεξήχθη υπό μερική ομίχλη και το πρώτο ημίχρονο ήταν ο απόλυτος μονόλογος από πλευράς γηπεδούχων, που είχαν φιλοδωρήσει με τρία γκολ την Ιταλία. Τα πράγματα μάλιστα προμηνύονταν ακόμα πιο δύσκολα για αυτήν στο δεύτερο ημίχρονο, και αυτό γιατί ο Λουιζίτο Μόντι ήταν τραυματίας (σπασμένο δάχτυλο) και θα έμενε στο τερέν μόνο και μόνο για να μην αφήσει την ομάδα του με αριθμητικό μειονέκτημα. Και όμως, οι Ιταλοί βρήκαν τα ψυχικά αποθέματα να αντεπιτεθούν και να μειώσουν σε 3-2 με δύο τέρματα του θρυλικού Τζουζέπε Μεάτσα, με αποτέλεσμα να κερδίσουν όχι μονο τα αυθόρμητα χειροκροτήματα των Ιταλών μεταναστών αλλά και των Άγγλων οπαδών. Μετά από αυτό τον αγώνα οι Ιταλοί ποδοσφαιριστές πέρασαν στην ιστορία ως... " Gli eroi di Highbury" ("Οι ήρωες του Χάιμπουρι").

 

4. Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο καταγράφτηκε η μεγαλύτερη νίκη της Αγγλίας εις βάρος της Ιταλίας, με το εντυπωσιακό 4-0 μέσα στο Τορίνο το 1948. Ένα από τα γκολ σημειώθηκε με σέντρα-σουτ από τα πλάγια του Μόρτενσεν, και πολλοί στο Νησί χρησιμοποιούν ακόμα, δεκαετίες αργότερα, την έκφραση "γκολ αλά Μόρτενσεν".

 

5. Το 1973 ήταν μαγικό για τους Ιταλούς καθώς επικράτησαν δύο φορές των Άγγλων μέσα σε διάστημα μερικών μηνών. Πρωταγωνιστής μάλιστα σε αμφότερα τα ματς ήταν ο Φάμπιο Καπέλο, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν ομοσπονδιακός τεχνικός της Αγγλίας. Τον Ιούνιο του 1973 η Ιταλία επικράτησε με 2-0 στο Τορίνο με τα τέρματα των Αναστάζι και Καπέλο, ενώ ο "Δον Φάμπιο" υπέγραψε και τη νίκη της "σκουάντρα ατζούρα" μερικούς μήνες αργότερα στο "Γουέμπλεϊ" που ήταν η πρώτη της επί βρετανικού εδάφους.

 

6. Στις 15 Ιουνίου 1980, Ιταλία και Αγγλία αναμετρήθηκαν για πρώτη (και μοναδική μέχρι το αποψινό ματς) φορά σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η οικοδέσποινα Ιταλία πήρε τη νίκη με το γκολ του Γιουβεντίνου Μάρκο Ταρντέλι στο στάδιο "Κομουνάλε" του Τορίνου, με το αποτέλεσμα όμως αυτό να μην της είναι αρκετό για να παίξει στον τελικό της διοργάνωσης.

 

7. Δέκα χρόνια αργότερα, στο Μπάρι, οι δύο ομάδες κονταροχτυπήθηκαν για μοναδική φορά στην ιστορία τους σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου και μάλιστα στον "μικρό τελικό". Από τη μία πλευρά οι Ιταλοί ήταν απογοητευμένοι για την ήττα στα πέναλτι από την Αργεντινή και από την άλλη οι Άγγλοι προέρχονταν από παρόμοιο οδυνηρό αποκλεισμό, στα πέναλτι από τους Γερμανούς. Στο ματς με έπαθλο την τρίτη θέση, η Ιταλία προηγήθηκε με τον Ρομπέρτο Μπάτζο, οι Άγγλοι ισοφάρισαν με τον Πλατ, για να έρθει τελικά η νίκη για τους γηπεδούχους με το γκολ του Σαλβατόρε Σκιλάτσι από την άσπρη βούλα.

 

8. Η τελευταία φορά που τέσταραν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο σημαντικής διοργάνωσης ήταν για τα προκριματικά του Μουντιάλ 1998. Η Αγγλία ηττήθηκε στο πρώτο ματς μέσα στο "Γουέμπλεϊ" (1-0, Τζανφράνκο Τζόλα), όμως οκτώ μήνες μετά ήταν εκείνη που σφράγισε το απευθείας εισιτήριο χάρη στο 0-0 που απέσπασε στο "Ολίμπικο" της Ρώμης (οι Ιταλοί προκρίθηκαν μέσω μπαράζ αποκλείοντας την Ουκρανία).

 

9. Η τελευταία νίκη της Αγγλίας επί της Ιταλίας ήταν τον Ιούνιο του 1997 σε φιλικό που έγινε στη Γαλλία (2-0, τετραεθνές τουρνουά), ενώ η τελευταία τους κόντρα πριν το αποψινό συναπάντημα χρονολογείται στις 27 Μαρτίου 2002. Σε φιλικό που διεξήχθη στο "Έλαντ Ρόουντ" η Ιταλια πήρε τη νίκη με 2-1 χάρη σε δύο γκολ του Βιτσέντσο Μοντέλα, με τον Φάουλερ να σκοράρει το μοναδικό γκολ των "λιονταριών".

 

10. Ιταλία και Αγγλία θα τα... ξαναπούν μέσα στο καλοκαίρι, καθώς οι δύο ομάδες έχουν προγραμματίσει μεταξύ τους φιλικό στις 15 Αυγούστου, που θα είναι το πρώτο στη μετά Euro 2012 εποχή. Ο αγώνας θα λάβει χώρα στη Βέρνη της Ελβετίας και θα είναι στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους ενόψει της συμμετοχής τους στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014.

 

Οι 22 προηγούμενες αναμετρήσεις μεταξύ Ιταλίας και Αγγλίας:

13 Μαΐου 1933: Ιταλία-Αγγλία 1-1 (Ρώμη, φιλικό)

14 Νοεμβρίου 1934: Αγγλία-Ιταλία 3-2 (Λονδίνο, φιλικό)

13 Μαΐου 1939: Ιταλία-Αγγλία 2-2 (Μιλάνο, φιλικό)

16 Μαΐου 1948: Ιταλία-Αγγλία 0-4 (Τορίνο, φιλικό)

30 Νοεμβρίου 1949: Αγγλία-Ιταλία 2-0 (Λονδίνο, φιλικό)

18 Μαΐου 1952: Ιταλία-Αγγλία 1-1 (Φλωρεντία, φιλικό)

6 Μαΐου 1959: Αγγλία-Ιταλία 2-2 (Λονδίνο, φιλικό)

24 Μαΐου 1961: Ιταλία-Αγγλία 2-3 (Ρώμη, φιλικό)

14 Ιουνίου 1973: Ιταλία-Αγγλία 2-0 (Τορίνο, φιλικό)

14 Νοεμβρίου 1973: Αγγλία-Ιταλία 0-1 (Λονδίνο, φιλικό)

28 Μαΐου 1975: Αγγλία-Ιταλία 3-2 (Νέα Υόρκη, διεθνές τουρνουά)

17 Νοεμβρίου 1976: Ιταλία-Αγγλία 2-0 (Ρώμη, προκριματικά Μουντιάλ)

16 Νοεμβρίου 1977: Αγγλία-Ιταλία 2-0 (Λονδίνο, προκριματικά Μουντιάλ)

15 Ιουνίου 1980: Ιταλία-Αγγλία 1-0 (Τορίνο, Εuro '80)

6 Ιουνίου 1985: Ιταλία-Αγγλία 2-1 (Πόλη του Μεξικού, φιλικό)

15 Νοεμβρίου 1989: Ιταλία-Αγγλια 0-0 (Λονδίνο, φιλικό)

7 Ιουλίου 1990: Ιταλία-Αγγλία 2-1 (Μπάρι, μικρός τελικός Μουντιάλ)

12 Φεβρουαρίου 1997: Αγγλία-Ιταλία 0-1 (Λονδίνο, προκριματικά Μουντιάλ)

4 Ιουνίου 1997: Ιταλία-Αγγλία 0-2 (Ναντ, διεθνές τουρνουά)

11 Οκτωβρίου 1997: Ιταλία-Αγγλία 0-0 (Ρώμη, προκριματικά Μουντιάλ)

15 Νοεμβρίου 2000: Ιταλία-Αγγλία 1-0 (Τορίνο, φιλικό)

27 Μαρτίου 2002: Αγγλία-Ιταλία 1-2 (Λιντς, φιλικό)

πηγή: sport24.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ