2012-06-24 12:32:04
Φωτογραφία για Νταβούτογλου: Ηξεραν οι Σύριοι οτι ηταν Τουρκικό και άοπλο το αεροπλάνο μας
«Θα έπρεπε να γνωρίζουν από τα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους και την τροχιά πτήσης. Όπως και να είναι, διαθέτουμε στοιχεία από την επικοινωνία μέσω ραντάρ που αποδεικνύουν ότι γνώριζαν οι Σύριοι πως το αεροσκάφος ήταν δικό μας» είπε αποφθεγματικά ο Τούρκος Υπουργός των Εξωτερικών Αχμετ Νταβούτογλου.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε ακόμη οτι το πολεμικό τους αεροσκάφος πήρε προειδοποίηση από τον τουρκικό πύργο ελέγχου ότι έχει περάσει στον εναέριο χώρο της Συρίας 15 λεπτά πριν καταρριφθεί και χτυπήθηκε όταν είχε βγει από τον συριακό εναέριο χώρο και βρισκόταν στον διεθνή εναέριο χώρο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Συρία δεν προειδοποίησε το αεροσκάφος ότι έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο της και δεν επικοινώνησε με την Τουρκία για να την προειδοποιήσει πριν το καταρρίψει. Διευκρίνισε πως το αεροσκάφος εκτελούσε εκπαιδευτική αποστολή δοκιμής συστήματος ραντάρ και δεν έφερε οπλισμό.


Ο κ. Νταβούτογλου τόνισε πως οι έρευνες για τους αγνοούμενους πιλότους γίνονται σε συντονισμό με τις συριακές αρχές, αλλά δεν πρόκειται για κοινή επιχείρηση.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει συνομιλίες για το θέμα αυτό με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και θα κάνει δηλώσεις για το ζήτημα στο κοινοβούλιο της Τρίτη.

Τέλος υπογράμμισε πως θα αναφέρει το επεισόδιο στο ΝΑΤΟ αυτήν την βδομάδα στο πλαίσιο του άρθρου 4 της Ατλαντικής Συμμαχίας το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων διαβουλεύσεις σε περίπτωση που ένα μέλος της συμμαχίας θεωρεί ότι απειλείται η ασφάλεια και η εδαφική του ακεραιότητα.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε το βράδυ του Σαββάτου με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε την Κυριακή την Άγκυρα και την Δαμασκό να δείξουν «αυτοσυγκράτηση» και εξέφρασε την ελπίδα το θέμα αυτό να επιλυθεί ειρηνικά μέσω διαλόγου ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα στην περιοχή».
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ