2012-06-23 16:07:09
Φωτογραφία για Ευχαριστώ και προσκυνώ
 του Τάκη Καραγιάννη

Θα θυσίαζα ευχαρίστως πολλά πράγματα από τη ζωή μου με αντάλλαγμα μία από τις 43.615 θέσεις του PGE Arena στο Γκντανσκ. Όχι για οποιοδήποτε αγώνα του Euro, αλλά για τον χθεσινό. Όχι για το θέαμα, ούτε για τα έξι γκολ. Όχι για να βρίσω τη Μέρκελ, ούτε για να μισήσω τους διπλανούς μου με τις φουστανέλες και τις περικεφαλαίες. Αλλά για να χειροκροτήσω την εθνική Ελλάδας και να «προσκυνήσω» στο...... ποδοσφαιρικό μεγαλείο της Γερμανίας.

Ποδοσφαιρικά μιλώντας, χθες το βράδυ είδαμε τη φιναλίστ, ίσως και την κάτοχο του Euro. Μη γελιέστε, όμως. Στο γήπεδο δεν ήταν όλα της τα όπλα. Παραπάνω από το 30% της βασικής ενδεκάδας δεν είναι βασικοί, η επιθετική τριάδα εντελώς διαφορετική από τα προηγούμενα ματς. Παρόλα αυτά, η Γερμανία δεν είχε κανένα πρόβλημα να επιχειρήσει 25 σουτ, να φτάσει την ευστοχία στις πάσες στο 91%, την κατοχή μπάλας στο 80% και κατά διαστήματα σε ακόμη υψηλότερα ποσοστά
. Οι κινήσεις των παικτών της χωρίς την μπάλα και το γεγονός ότι σκόραραν 4 γκολ σε μία από τις καλύτερες  αμυντικές λειτουργίες στην Ευρώπη, απλά πιστοποιούν το πόσο καλή ομάδα είναι. Περισσότεροι από τους μισούς παίκτες της αποστολής είναι κάτω των 23. Το νούμερο είναι απλά τρομακτικό, είναι η μικρότερη ηλικιακά ομάδα της Γερμανίας από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Θα τους βλέπουμε, λογικά, για τα επόμενα δέκα χρόνια. Αυτό το σύνολο, λοιπόν, αξίζει το θαυμασμό, τουλάχιστον.

Αλλά θα ήθελα να βρίσκομαι στην Πολωνία και για έναν ακόμη λόγο. Για να χειροκροτήσω τον Νίκο Λυμπερόπουλο και να είμαι εκεί στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του. Για να νιώσω τα υπέροχα λεπτά, με το σκορ στο 1-1 και την αδρεναλίνη σε επιστημονικά ανεξήγητα επίπεδα στον οργανισμό μου. Γιατί, ακόμη και όταν ο αντίπαλος σε σφυροκοπά και σε χτυπά σαν το χταπόδι, δεν υπάρχει πιο συγκλονιστικό συναίσθημα από το να είσαι στην κερκίδα και να ξεφυσάς από ανακούφιση στο τέλος κάθε φάσης. Για να χειροκροτήσω την προσπάθεια όλων των παικτών που έφτασαν στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, ενώ λιγότερο από 11 μήνες το θέμα που μας απασχολούσε ήταν τα στημένα παιχνίδια. Για να πω και εγώ με τη σειρά μου ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Φερνάντο Σάντος και να τον παρακαλέσω σιωπηρά, εκεί από την εξέδρα, να βάλει τις βάσεις για τον επόμενο στόχο, την πρόκριση στο Μουντιάλ.

Και κάτι που μας διαφεύγει. Όσοι αρέσκονται στο όμορφο ποδόσφαιρο, θα πρέπει να ευχαριστούν τον Ζοσέ Μουρίνιο, Οι παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης είναι σε κατάσταση Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου και έχουν μεγάλη συνεισφορά στο θέαμα που βλέπουμε. Από τον Κεντίρα και τον Οζίλ, έως τον Ρονάλντο και τον Πέπε.
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ