2012-06-22 11:51:53
Φωτογραφία για Οι καραμπόλες και η άρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη
Η διαδικασία συγκρότησης του κυβερνητικού οχήματος δεν ήταν χωρίς εκπλήξεις, ενώ και n ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς πολλά στελέχη έβλεπαν εαυτούς στο υπουργικό σχήμα, αλλά τελικά έμειναν εκτός. Εμπλοκή υπήρξε σε αρκετές περιπτώσεις. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έμεινε εκτός σχήματος καθώς αρνήθηκε να αναλάβει αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος, υπό τον κ. Ευ. Λιβιεράτο, και τούτο παρά την απευθείας επικοινωνία που είχε με τον Αντ. Σαμαρά. Ο κ. Μητσοτάκης, πρώτος σε σταυρούς βουλευτής στη Β' Αθήνας και επί μακρόν ασχολούμενος με τα ζητήματα του περιβάλλοντος, φέρεται να μην έγινε αποδέκτης εναλλακτικής πρότασης. Από υπουργός Δικαιοσύνης, αναπληρωτής Παιδείας Πολιτισμού βρέθηκε ο κ. Κ. Τζαβάρας, μετά το βέτο του κ. Φώτη Κουβέλη. Εκτός σχήματος βρέθηκε και ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Γιάννης Μιχελάκης, καθώς ο κ. Σαμαράς εκλήθη να βρει ένα στέλεχος που δεν είχε τόσο ενεργό συμμετοχή στην πολεμική προεκλογική περίοδο που προηγήθηκε
. Προκρίθηκε για τη θέση ο κ. Σίμος Κεδίκογλου. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποτυπώνει την άρνηση στελεχών να πάρουν στα χέρια τους... την καυτή πατάτα, ενώ και στην Υγεία, αντί του Χριστ. Στεφανάδη, κέρδισε στην τελική ευθεία ο Ανδρ. Λυκουρέντζος, προκειμένου να εκμεταλλευθεί και τις καλές του σχέσεις με τους συνδικαλιστές της Yγείας. Η ναυμαχία του Ναυτιλίας το οποίο διεκδικούσε ο Μαν. Κεφαλογιάννης, έληξε με νικητή τον Κ. Μουσουρούλη, στον οποίο είχε γίνει σχετική νύξη εδώ και καιρό. Πάντως εκτός σχήματος έμειναν αρκετοί γαλάζιοι «πρωτοκλασάτοι» .

Πέραν της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, που βρισκόταν εκτός πλάνου λόγω του Κυρ. Μητσοτάκη έστω και αν ο τελευταίος έμεινε επίσης εκτός, στελέχη όπως οι κ. Α. Σπηλιωτόπουλος, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, Β. Πολύδωρας (έχασε και την προεδρία της Βουλής), Κ. Γκιουλέκας, Κ. Τασούλας δεν δέχθηκαν τηλεφώνημα από το Μαξίμου.

Εμπλοκή

Η θέση του προέδρου της Βουλής αποτέλεσε βασικό πεδίο εμπλοκής στην προσπάθεια συγκρότησης του νέου κυβερνητικού σχήματος. Τη θέση διεκδικούσε μέχρι τελευταία στιγμή ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος, με τον πρωθυπουργό να προκρίνει για τη θέση τον κ. Ευ. Μείμαράκη, ο οποίος και ανέλαβε σημαντικό βάρος της προεκλογικής καμπάνιας. Ο κ. Σαμαράς φέρεται να προόριζε τον κ. Αβραμόπουλο για το υπουργείο Άμυνας, αν και ο ίδιος προτιμούσε μάλλον το Εξωτερικών, ενώ την ίδια ώρα σε κίνηση βρισκόταν και o κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος εν τέλει ανέλαβε το Εθνικής Άμυνας. Η αρχική τάση του κ. Σαμαρά για αξιοποίηση τεχνοκρατών είχε προκαλέσει τις γκρίνιες των γαλάζιων που, έστω και προσεκτικά, εξέφραζαν ενστάσεις, όπως οι κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης και Ευ. Αντώναρος. Βολές κατά του υφ. Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου επιφύλαξε, εξάλλου, ο Αδ. Γεωργιάδης (ΣΚΑΙ) ενθυμούμενος την απολύτως αρνητική στάση του πανεπιστημιακού κατά τη συζήτηση του νόμου Διαμαντοπούλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

(Kαθημερινή)
online-pressblog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ