2012-06-22 11:51:05
Φωτογραφία για Τί λένε οι ξένοι ανταποκριτές για την ελληνική κρίση
Εν μέσω οικονομικής κρίσης και εκλογικών διεργασιών, πάνω από 600 ξένοι ανταποκριτές βρίσκονται στην Αθήνα για να καλύψουν τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ελλάδα. Ανταποκριτές απ’ όλο τον κόσμο, απεσταλμένοι τηλεοπτικών καναλιών, ραδιοφώνων, εφημερίδων, ακόμα και ιστοσελίδων βρίσκονται στην Αθήνα αναμεταδίδοντας στις χώρες τους τον παλμό των εξελίξεων. «Όταν ήρθα στην Αθήνα δεν μπορούσα να πιστέψω πόσοι ξένοι δημοσιογράφοι βρίσκονταν στην Ελλάδα. Όλοι οι Έλληνες είναι πολύ φιλικοί και δέχονται να σου μιλήσουν», εξηγεί ο ανταποκριτής του ιταλικού τηλεοπτικού δικτύου LA 7, Νταμιάνο Φικονέρι.

«Ερχόμενοι από την Ιταλία καταλαβαίνουμε ότι αυτά που βλέπουμε στην Αθήνα μπορεί πολύ σύντομα να χτυπήσουν και την δική μας πόρτα. Όλοι όσοι γνώρισα είχαν κάτι να μου πουν, όλοι έχουν χάσει και από κάτι μέσα απ’ αυτήν την κρίση. Συνάντησα ανθρώπους που δεν μπορούσαν να πάρουν τα φάρμακα τους ή έχασαν το σπίτι τους. Πριν από μερικούς μήνες ούτε που θα μπορούσαν να το σκεφτούν αυτό ως ενδεχόμενο. Οι Έλληνες είστε πολύ ευγενικός και δυνατός λαός», καταλήγει ο ανταποκριτής τους LA 7.


Την ίδια οπτική περιγράφει και η ανταποκρίτρια του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC, Κάθριν Μπόιλ που ήρθε στην Ελλάδα για να καλύψει τις εκλογές, μαζί με έξι άτομα από το γραφείο της Ευρώπης και άλλα τέσσερα από τις ΗΠΑ.

«Είμαστε μεγάλη αποστολή, καθώς τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικά. Πέρα από τα καθαρά οικονομικά ή εκλογικά στοιχεία, εμάς μας ενδιαφέρει κυρίως η ανθρώπινη διάσταση, τα βιώματα του κόσμου και τα προβλήματά του. Αν και πολλές φορές ο κόσμος μας αντιμετωπίζει με δυσπιστία, οι Έλληνες πάντα παραμένετε ευγενικοί και έτοιμοι να βοηθήσετε. Αυτό που μου έκανε μεγάλη έκπληξη είναι η ψυχολογία του κόσμου. Επικρατεί ένας πεσιμισμός στην Αθήνα που φαίνεται ότι χειροτερεύει με την κρίση. Νομίζω ότι οι Έλληνες είναι έτοιμοι να αλλάξουν προς το καλύτερο», εξηγεί η ανταποκρίτρια του CNBC.

Η Μιριάνα Χτγκα είναι ανταποκρίτρια του διεθνούς τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera Balkans και ήρθε στην Ελλάδα με μία ομάδα τεσσάρων ατόμων από την αγγλική, αλλά και την βαλκανική έκδοση του καναλιού.

«Μας ενδιαφέρει πραγματικά το ανθρώπινο στοιχείο της κρίσης και η καθημερινή ζωή του κόσμου, όχι τόσο το πολιτικό κομμάτι. Οι Έλληνες περνάνε πολύ δύσκολες στιγμές και είμαι πολύ εντυπωσιασμένη από τις αντιδράσεις τους. Παρά την δύσκολη συγκυρία ή ζωή συνεχίζεται κανονικά στην Αθήνα, ο κόσμος βγαίνει το βράδυ με την παρέα του, τους φίλους του. Αυτό νομίζω ότι ποτέ δεν πρόκειται να αλλάξει», εξηγεί.

«Μου έκανε εντύπωση ο αριθμός των αστέγων στην Αθήνα. Με μερικούς από αυτούς κατάφερα να μιλήσω. Σας διαβεβαιώνω ότι αυτοί οι άνθρωποι πριν από έναν χρόνο είχαν την επιχείρησή τους και ήταν οικογενειάρχες με μια σταθερή δουλειά. Όλα όμως άλλαξαν στην ζωή τους με την κρίση. Μαζί με τους αστέγους είδα και περισσότερα κλειστά μαγαζιά, πολλά λουκέτα στην πόλη. Νομίζω ότι οι Έλληνες έχουν κουραστεί από την κυβέρνηση τους. Μαζί με το πολιτικό σύστημα νομίζω ότι οι Έλληνες πρέπει να ξαναβρούν αυτή την ζωντάνια τους, την θέλησή τους για ζωή, για εξερεύνηση, για εμπόριο», συμπληρώνει η ανταποκρίτρια του βαλκανικού Al Jazeera.

Το CCTV είναι παγκόσμιο κινέζικο τηλεοπτικό δίκτυο με ανταποκριτές σε όλο τον κόσμο. Η δημοσιογράφος Γιαγκ Σαν είναι η επικεφαλής και ανταποκρίτρια του δικτύου στην Ελλάδα. Μετά από δύο εβδομάδες στην Αθήνα και την ζωντανή κάλυψη των εκλογών, αναχώρησε για το Πεκίνο.

Μαζί της ήρθε ολόκληρη δημοσιογραφική ομάδα από την Αγγλόφωνη έκδοση, καθώς και άλλοι συνεργαζόμενοι τοπικοί ανταποκριτές για το δίκτυο CCTV. Στην Ελλάδα ήρθαν για να καλύψουν τις εξελίξεις γύρω από τις εκλογές, αλλά κυρίως για να δουν τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας πάνω στις ζωές των ανθρώπων.

«Δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα στην Αθήνα. Είναι η τρίτη φορά που έρχομαι στην Ελλάδα και κάθε φορά με εντυπωσιάζει η κουλτούρα και ο πολιτισμός που υπάρχει σε αυτήν τη χώρα. Η κρίση δημιουργεί προφανώς πάρα πολλά προβλήματα και αυτό φαίνεται στην ψυχολογία του κόσμου. Είμαι όμως σίγουρη ότι αυτό θα βελτιωθεί σύντομα», δηλώνει.

Και προσθέτει: «Το ανθρώπινο στοιχείο και οι καθημερινές ιστορίες των Ελλήνων μου απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι οι Έλληνες μπορείτε να τα καταφέρετε», συμπληρώνει.

Παρόμοια άποψη για την οικονομική κρίση φαίνεται ότι έχει και η Ανζελίκ Κουρούνις, μόνιμη ανταποκρίτρια στην Αθήνα για πολλά γαλλόφωνα ραδιόφωνα όπως το france inter, france info, france culture, την Ελβετική και Βελγική ραδιοφωνία, καθώς και πολλές γαλλικές εφημερίδες όπως το Sudouest, le Parisien, la Tribune και την Express.

«Εμάς μας ενδιαφέρει να δείξουμε και το πολιτικό, αλλά και το ανθρώπινο κομμάτι. Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και οι δανειστές ζήτησαν από την Ελλάδα να μην ψηφίσει αριστερά, λέγοντας ότι καλείται να ψηφίσει υπέρ του ευρώ. Η Ελλάδα ζει μία ιστορική στιγμή και σε αυτούς τους καιρούς πρέπει να ξαναβρεί τους διανοούμενους που κάποτε είχε και να τους βγάλει μπροστά», εξηγεί.

«Να σας πω επίσης ότι σήμερα είναι πολύ πιο δύσκολο να βγει μπροστά ένα γαλλόφωνο δίκτυο και να πάρει συνεντεύξεις, εκτός και αν είσαι ανταποκριτής ενός μεγάλου περιοδικού όπως το Paris match. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Έκτος από αυτό όμως, μου έκαναν, κατά κάποιο τρόπο, άσχημη εντύπωση οι υπερβολές πολλών ξένων ανταποκριτών που συχνά περιγράφουν την κατάσταση φουσκώνοντας την εικόνα. Εγώ από την πλευρά μου το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ο Οκτώβρης πλησιάζει», καταλήγει.

Πηγή: ΑΜΠΕ
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ