2012-06-21 19:03:53
Φωτογραφία για ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΕΡΚΕΛ ΠΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑ
Στη δημοσιότητα δόθηκε την Πέμπτη από την καγκελαρία η συγχαρητήρια επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η Μέρκελ τονίζει στον Έλληνα πρωθυπουργό τη δύσκολη συγκυρία στην οποία αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι προσβλέπει στη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών προς ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ,

Σας συγχαίρω εγκαρδίως για την ανάληψη των καθηκόντων σας ως πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Αναλαμβάνετε τα καθήκοντά σας σε μια δύσκολη στιγμή, κατά την οποία στρέφονται μεγάλες ελπίδες και προσδοκίες προς εσάς και την κυβέρνησή σας. Για την μελλοντική σας εργασία ως πρωθυπουργός, σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλή τύχη. Προσβλέπω με χαρά στη συνεργασία, η οποία θα ενισχύσει και θα εμβαθύνει την παραδοσιακά καλή και βαθιά φιλία μεταξύ των λαών μας.


Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Άνγκελα Μέρκελ».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο εξέφρασε την ικανοποίηση του, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του «ότι η νέα κυβέρνηση θα χαίρει ευρείας κοινοβουλευτικής υποστήριξης. Πιστεύω ότι αυτό στέλνει ένα σαφές μήνυμα για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ».

Στη γραπτή του δήλωση ο επικεφαλής της Κομισιόν αναφέρει ότι προσβλέπει «με χαρά» στη νέα συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο γνωρίζει εδώ και πολλά χρόνια και που ξέρει ότι έχει δεσμευτεί ως προς το ευρωπαϊκό σχέδιο. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται δίπλα στην Ελλάδα και τον λαό της», υπογραμμίζει ο Μπαρόζο.

Επίσης αναφέρει ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να φέρουμε την Ελλάδα πίσω στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας». Μέσα στις επόμενες ημέρες η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα, προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων με τη νέα κυβέρνηση και να αρχίσει η αξιολόγηση του τι έχει γίνει και του τι πρέπει ακόμη να γίνει, σε σχέση με τις βασικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα, καταλήγει ο Μπαρόζο.

Tην ικανοποίησή του για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα που είναι «υπέρ του ευρώ» εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Ο Μοσκοβισί αναφέρθηκε στην ανάγκη σεβασμού εκ μέρους της Ελλάδας των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των Ευρωπαίων εταίρων, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει την προσοχή της στον ελληνικό λαό.

Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη λήψης μέτρων υπέρ της τόνωσης της ανάπτυξης, τονίζοντας ότι το ευρώ πρέπει μεταξύ άλλων να δημιουργεί «τις συνθήκες για ελπίδα».

Την άμεση συμφωνία για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα χαιρέτισε με δήλωσή του και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκουίντο Βεστερβέλε, επισημαίνοντας πως «αυτό αποδεικνύει ότι οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στην Ελλάδα αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης».

Ο κ. Βεστερβέλε τόνισε ακόμη ότι οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις κόστισαν πολύτιμο χρόνο και πρόσθεσε ότι «για τον λόγο αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό να πραγματοποιηθεί άμεσα η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού της χώρας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ