2012-06-20 19:23:06
Φωτογραφία για Στ.Φούλε: Καμία αντίφαση μεταξύ προεδρίας της ΕΕ και διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό
Η διακοπή των συνομιλιών «είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί»

Ο κ. Φούλε είπε ότι η ανάληψη της προεδρίας από την Κύπρο «δεν απομακρύνει από την επίλυση του Κυπριακού, αλλά αντιθέτως είναι μια ευκαιρία για την επίτευξή της».

Λευκωσία: Δεν υφίσταται οποιαδήποτε αντίφαση ανάμεσα στην ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας και της συνέχισης των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου της κυπριακής προεδρίας, δήλωσε την Τετάρτη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, Στέφαν Φούλε.

Σε διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε στο Σπίτι της ΕΕ, λίγο πριν αναχωρήσει από την Κύπρο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες και των δύο πλευρών να γίνουν πιο δημιουργικοί και πιο φιλόδοξοι στο πλαίσιο των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού.

Ο Στέφαν Φούλε ανέλυσε όσα συζήτησε κατά τις επαφές του στην Κύπρο, τόσο με την ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία, όσο και με την τουρκοκυπριακή πολιτική ηγεσία.


Όπως ανέφερε, του δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσει «τη σθεναρή πεποίθηση ότι δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ μιας αποτελεσματικής και επιτυχημένης κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, και αυτό είναι που αναμένεται από την Κύπρο εάν λάβει κανείς υπόψη τις ενδελεχείς προετοιμασίες που γίνονται», όπως σημείωσε, «και τη συνέχιση των συνομιλιών για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξέφρασε εκ νέου την ανησυχία του για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις και επανέλαβε ότι η διακοπή των συνομιλιών «είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί».

«Στη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας, συνέχισε, «η Κύπρος θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, και η ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού θα αυξηθεί». Ως εκ τούτου, ο ίδιος κατά τις επαφές του στην Κύπρο, αναφέρθηκε στο όραμα για μια επιτυχημένη κυπριακή προεδρία την οποία να ακολουθήσει μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

Στις συνομιλίες που είχε στα κατεχόμενα, ο κ. Φούλε αναφέρθηκε στη δέσμευση της Κομισιόν «να εργασθεί για πλήρη ενσωμάτωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας μέσω της επίλυσης του Κυπριακού και της επανένωσης του νησιού».

Ο κ. Φούλε είπε ότι η ανάληψη της προεδρίας από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας «δεν απομακρύνει από την επίλυση του Κυπριακού, αλλά αντιθέτως είναι μια ευκαιρία για την επίτευξή της», και γι’ αυτό όπως ανέφερε, ο ίδιος θα επιστρέψει στην Κύπρο και θα εντείνει τις επαφές του με τους πολιτικούς ηγέτες και των δύο πλευρών.

«Ήρθα για να διασφαλίσω ότι οι δύο πλευρές θα μετατρέψουν οποιαδήποτε πρόκληση σε ευκαιρία και οποιαδήποτε ευκαιρία σε πραγματικότητα, υπογράμμισε, διερωτώμενος γιατί οι πολιτικοί στην Κύπρο δεν μπορούν να είναι πιο «δημιουργικοί» και πιο «φιλόδοξοι».

Εξέφρασε την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να σέβεται την υφιστάμενη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και να υποστηρίζει την ομάδα του Αλεξάντερ Ντάουνερ ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος.

Για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο Στέφαν Φούλε εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να υπάρξει ένα νέο momentum, καθώς όπως είπε, «όλα τα κράτη της ΕΕ υποστηρίζουν τη διαδικασία της Θετικής Ατζέντας και η ίδια η Τουρκία είναι αφοσιωμένη σε αυτήν».
Πηγή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ