2012-06-20 13:01:05
Φωτογραφία για Αγγλικά Κύριε Πρωθυπουργέ;
από την Αλίκη Κατσαρού

Χωρίς πείρα πολιτικών αναλύσεων, εκ της Α- πολιτικής γενιάς μου ορμώμενη, την οποία περιέγραψα σε αυτή τη στήλη προ μηνών, με μεγάλο και πρωτόγνωρο όμως ενδιαφέρον για τις πολιτικές εξελίξεις, κατέγραψα ένα γεγονός της βραδιάς των εκλογών που έχει τη δική του σημειολογία.

Ο Αντώνης Σαμαράς αναδεικνύεται νικητής των εκλογών και κατά πάσα πιθανότητα πρωθυπουργός σύμφωνα με τις μετρήσεις. Ολοκληρώνοντας τη δήλωση του στο Ζάππειο, την επαναλαμβάνει στα αγγλικά -ευτυχώς όχι και στα γερμανικά.

Λείψανε οι διερμηνείς;

Δεν μπορούσαν οι ξένοι ανταποκριτές να περιμένουν τη δήλωση μεταφρασμένη;

Ή βιάστηκε ο επικείμενος πρωθυπουργός να δείξει τέτοια καλή πίστη στο ξένο λόμπυ των ενδιαφερόμενων, που άμεσα τους ενημερώνει για το τι είπε;

Μου φαίνεται απίθανο ότι οι ομόλογοι του, κ.κ. Ολλάντ, Ραχόι, Μόντι, θα έμπαιναν σε τέτοιο κόπο, αμέσως μετά τη νίκη των εκλογών στη χώρα τους.


Όμως εμείς, πρέπει να πείσουμε, δια πρωθυπουργικού στόματος, ότι θα είμαστε καλά παιδιά. Κι έτσι το λέμε και σε γλώσσα που την καταλαβαίνουν όλοι, για να είναι σίγουροι.

Δεν έχω τάσεις εθνικισμού. Έχω ζήσει στην Αγγλία και την αγαπώ. Αγαπώ και τη Γαλλία. Είμαι φανατικά φιλο-ευρωπαία και χρησιμοποιώ τα αγγλικά σχεδόν καθημερινά. Το γεγονός πάντως των αγγλικών δηλώσεων του επικείμενου πρωθυπουργού, κατά την άποψη μου, αποδεικνύει το πόσο βαθιά η ξένη νομενκλατούρα (όχι μόνο ευρωπαϊκή), έχει εισχωρήσει στα του οίκου μας. Ανοιχτή πόρτα βρήκε άλλωστε, να μην περάσει;

Τη βρήκε ανοιχτή γιατί μάλλον δεν ενσκυψαμε εμείς να διορθώσουμε τα του οίκου μας αλλά περιμέναμε έξωθεν λύσεις με τις ανάλογες συνέπειες. Χωρίς να έχουμε κατορθώσει να γίνουμε κοινωνοί των αξιών του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού, βάλαμε τους θεσμούς του σπίτι μας να μας καθοδηγήσουν. Προσκυνούμε τους Ευρωπαίους εταίρους με ιδιοτέλεια και υποτέλεια, από ανάγκη. Έχουμε ένα σύνδρομο φτωχού συγγενούς που ίσως ερμηνεύεται ως ιστορικό κατάλοιπο, δίχως όμως σεβασμό και ειλικρίνεια. Αποζητούμε μανιωδώς και καταγράφουμε τα θετικά σχόλια, δεν αναλύουμε τα αρνητικά. Προσπαθούμε να ξεγελάσουμε με μαθήματα ιστορίας αλλά όχι να ανέβουμε ισότιμα στο άρμα της σύγχρονης Ευρώπης.

Με τη δήλωση του στα αγγλικά ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας αποδεικνύει και επισήμως τη δυσλειτουργική σχέση της χώρας μας με την Ευρώπη και … και το μέλλον θα δείξει corfupress.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ