2012-06-19 17:24:04
Φωτογραφία για ΠΣΑΤ: «'Εφυγε» ο Αλκέτας Παναγούλιας
από το Γραφείο Τύπου

Προπονητής που έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε κορυφαίες στιγμές του ποδοσφαίρου μας, ο Αλκέτας Παναγούλιας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, στο σπίτι του στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, λόγω προβλημάτων υγείας, που αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα.

Ιδιαίτερα αγαπητός στο χώρο των αθλητικών συντακτών, ο Παναγούλιας (20 Μαΐου 1934 – 18 Ιουνίου 2012) οδήγησε την Εθνική μας ομάδα για πρώτη φορά σε τελικά του Κυπέλλου Εθνών, (όπως λεγόταν τότε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα) το 1980 στην Ιταλία και σε Παγκόσμιο Κύπελλο το 1994 στις ΗΠΑ. Μοναδικές στιγμές για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επί σειρά ετών. Κάθισε ακόμα στον πάγκο (κατά σειρά) της ομογενειακής ομάδα Atlas Soccer Club (με την οποία κατέκτησε το US Open Cup 3 φορές το 1967, 1968, 1969), του Άρη (τέσσερις φορές, η τελευταία τον Απρίλιο του 1999 όταν οδήγησε την αγαπημένη του ομάδα στην έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ), του Ολυμπιακού (δυο φορές, τον οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1982,1983 και το 1987), της Εθνικής ομάδας των ΗΠΑ (1983-85), της Ολυμπιακής ομάδας των ΗΠΑ (στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984) και του Ηρακλή(1996-98).


Ξεχωριστή ήταν η καριέρα του στον πάγκο της Εθνικής μας ομάδας. Το 1972 ανέλαβε βοηθός του προπονητή Μπίλυ Μπίγκχαμ και το 1973 τον αντικατέστησε αναλαμβάνοντας πρώτος προπονητής έως το 1981. Το 1992 ανέλαβε και πάλι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, που το οδήγησε ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες του κόσμου.

Ως ποδοσφαιριστής, αγωνίστηκε στον Άρη (1951-62), και στη συνέχεια στην ομογενειακή ομάδα Greek American της Νέας Υόρκης. Διετέλεσε και πρόεδρος του Άρη για βραχύ διάστημα το καλοκαίρι του 2002. Εκλέχθηκε μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, υπήρξε επιθεωρητής της FIFA, μέλος της Ακαδημίας των Σπορ των ΗΠΑ, μέλος του Αμερικανικού ποδοσφαιρικού Hall of Fame και μέλος της Αμερικανικής Ομοσπονδίας προπονητών.

Η ιστορία του καταγράφεται με λεπτομέρειες στο βιβλίο "Από το Λευκό Πύργο στο Λευκό Οίκο", την επιμέλεια του οποίου είχε ο συνάδελφος Βαγγέλης Κουκούλογλου. Με γλαφυρό και παραστατικό τρόπο, στις σελίδες του, ο Παναγούλιας αναπολεί τα παιδικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη και το ξεκίνημά του στον 'Αρη Θεσσαλονίκης, το 1949. Εκτός από την Ελλάδα, το ποδόσφαιρο και τον Ελληνισμό των ΗΠΑ, στο βιβλίο του αναφέρεται και στους ανθρώπους που είχαν ιδιαίτερο ρόλο στη ζωή του, όπως η σύζυγός του Βάνα Δημητριάδη, τα παιδιά του Δέσποινα και Γιάννης και τα εγγόνια του Μικέλα και Ζωή Βάννα.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει την Παρασκευή στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στην πόλη Falls Church.

Το Δ.Σ. του ΠΣΑΤ εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ