2012-06-19 17:18:42
Φωτογραφία για Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΤΙΜΑ ΜΙΑ... ΜΕΓΑΛΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ
Το olympiacos.org θυμάται «στιγμές» από τη ζωή και την καριέρα του Αλκέτα Παναγούλια.

Μία μεγάλη μορφή της προπονητικής, του ελληνικού ποδοσφαίρου και φυσικά του Ολυμπιακού μας, ο Αλκέτας Παναγούλιας, δεν είναι πλέον μαζί μας. «Έφυγε» τα ξημερώματα της Τρίτης, προκαλώντας θλίψη στην ποδοσφαιρική κοινότητα και όχι μόνο. Το olympiacos.org σας θυμίζει μερικές από τις σπουδαίες στιγμές του Έλληνα τεχνικού.

Ο Αλκέτας Παναγούλιας συνέδεσε το όνομά του με τον Ολυμπιακό, με τον οποίο κατέκτησε τίτλους. Πανηγύρισε πρωταθλήματα με τους «ερυθρολεύκους», αλλά και διακρίσεις με την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, γράφοντας ιστορία.

Γεννήθηκε στις 20 Μαΐου του 1934. Εντάχθηκε στους Νέους του Άρη το 1949. Στην πρώτη ομάδα έπαιξε το 1951 σε ηλικία μόλις 17 ετών. Στις πρώτες του παρουσίες αγωνιζόταν ως αριστερός μεσοεπιθετικός, όμως αργότερα καθιερώθηκε στο αριστερό άκρο της άμυνας. Τα σπουδαία θα έρχονταν αργότερα, μέσω της προπονητικής.


Η πρώτη του παρουσία στον πάγκο της εθνικής Ελλάδας έγινε το 1972, ως βοηθός του Μπίλι Μπίγκχαμ. Τον αντικατέστησε το 1973 και έμεινε σε αυτό το πόστο μέχρι το 1981. Το 1975 κάθισε για πρώτη φορά και στον πάγκο του Άρη. Πέτυχε τη σπουδαία πρόκριση της Εθνικής στο Ευρωπαϊκό της Ιταλίας το 1980.

Από το 1981 μέχρι και το 1983 κάθισε στον πάγκο του Ολυμπιακού μας και κέρδισε το πρωτάθλημα του 1982. Η ομάδα μας έπαιξε καλό ποδόσφαιρο και τερμάτισε στην πρώτη θέση, συγκεντρώνοντας 50 βαθμούς και πετυχαίνοντας 18 νίκες σε 34 ματς. Ακόμη 14 αγώνες είχαν λήξει ισόπαλοι, ενώ εκείνη τη σεζόν ο Ολυμπιακός γνώρισε την ήττα μόλις δύο φορές!

Ο Αλκέτας Παναγούλιας επανήλθε στον «ερυθρόλευκο» πάγκο τον Οκτώβριο του 1986. Αποχώρησε ξανά το Νοέμβριο του 1987, έχοντας κερδίσει ακόμη ένα πρωτάθλημα με τους Πειραιώτες! Κατέκτησε, επίσης, τον τίτλο του Υπερπρωταθλητή Ελλάδας (μέσω του Σούπερ Καπ) την ίδια σεζόν, νικώντας 1-0 τον Ο.Φ.Η.

Στην πλούσια προπονητική του καριέρα συμπεριλαμβάνεται, φυσικά, η μεγαλειώδης πρόκριση της Εθνικής Ελλάδας στην τελική φάση του Μουντιάλ των Η.Π.Α., το 1994. Ο Αλκέτας Παναγούλιας βρισκόταν ξανά στον «γαλανόλευκο» πάγκο από το 1992, οπότε και άρχισε αυτή την τεράστια προσπάθεια, η οποία απέφερε καρπούς δύο χρόνια μετά!

Ο Αλκέτας Παναγούλιας, εκτός από το ποδόσφαιρο, ασχολήθηκε και με τα κοινά του τόπου, εκλεγόμενος μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Διετέλεσε, επίσης, επιθεωρητής της FIFA.
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ