2012-06-17 19:35:04
Φωτογραφία για Βρε, καλώς τους υπουργούς
Τη Δευτέρα το πρωί η Ν.Δ., εάν έχει κερδί­σει τις εκλογές, θα κληθεί να πει με ποι­ους θα συνεργαστεί και τι είδους κυβέρ­νηση θα κάνει. Τα γαλάζια στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα απευθύνει σίγουρα πρόταση για συνεργασία στο ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ, ανάλογα με τα ποσοστά των άλλων μικρότερων κομμάτων, θα τους ζητήσει να συμμετάσχουν.

Οι συνεργάτες του Σαμαρά λένε ότι Βενιζέλος και Κουβέλης θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέ­ση εάν αρνηθούν τη συμμετοχή τους σε κυβέρ­νηση συνεργασίας με τη Ν.Δ. - όταν, όπως ισχυ­ρίζονται, βρεθήκαμε πολύ κοντά στην έξοδο της χώρας από το ευρώ -, ενώ ο Καμμένος θα αντιμε­τωπίσει πρόβλημα τόσο σοβαρό, που μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση του κόμματός του.

Στη Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι πολλοί πρώην σύ­ντροφοί τους - που σήμερα ανήκουν στους Ανε­ξάρτητους Έλληνες - έχουν κατανοήσει τη δυ­σκολία των στιγμών και γι’ αυτό βρίσκονται ξα­νά κοντά στη Ν.Δ. Όπως ισχυρίζονται, ακόμη και αν ο Καμμένος αρνηθεί τη συμμετοχή σε μια κυ­βέρνηση Ν.Δ., θα βρεθούν στελέχη του που θα διαφοροποιηθούν εμπράκτως.


Το σχήμα

Ήδη στη Συγγρού έχουν αρχίσει οι συζητή­σεις για τα στελέχη που θα βρεθούν στο νέο κυ­βερνητικό σχήμα, αλλά και τους εξωκοινοβου­λευτικούς που θα κληθούν να συμμετάσχουν σε αυτό το σχήμα. Οι πληροφορίες θέλουν τον Σαμαρά να προσανατολίζεται σε μεγάλο κυβερνητικό σχήμα με 17 υπουργεία και 35 στελέχη, στο οποίο πρέ­πει να στριμώξει πιστούς του συνεργάτες, κορυφαία στελέχη, το νέο αίμα της παράταξης, εξωκοινοβου­λευτικούς αλλά και στελέχη των άλ­λων κομμάτων που θα συμμετάσχουν σε αυτή την κυβέρνηση.

Από τους κορυφαίους σίγου­ρα ρόλο θα παίξει ο Αβραμόπου­λος, είτε ως αντιπρόεδρος είτε ως ΥΠΕΞ. Ο Σταύρος Δήμας, που έχει ενοχλήσει τη Συγγρού με την απουσία του από την προεκλογική περίοδο, θα βρεθεί στην κυβέρνηση, αλλά όχι στο υπουργείο Οικονομικών - αυτό θα το κρατήσει μάλλον ο ίδιος ο Σαμαράς.

Η Μπακογιάννη θα βρεθεί στο ΥΠΕΞ εάν δεν το πάρει ο Αβραμόπουλος, ενώ έχει αρχίσει η μουρμούρα για το εάν θα πάρει υπουργείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στο παρελθόν προοριζόταν για το Περιβάλλοντος. Συνεργάτες του Σαμαρά εκφράζουν επιφυλάξεις για το εάν δύο μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη πρέπει να βρίσκονται στην κυβέρνηση.

Υπουργεία θα αναλάβουν ακόμη ο Μεϊμαράκης και ο Στυλιανίδης, ενώ ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο Δημήτρης Σταμάτης θα βρεθούν με χαρτοφυλάκια στο Μαξίμου. Η Όλγα Κεφαλογιάννη ίσως αναλάβει το Τουρισμού, ενώ ο Γι­ώργος Κουμουτσάκος ενδέχεται να βρεθεί στα γνώριμα λημέρια του ΥΠΕΞ ως αναπληρωτής.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει ο Κωστής Χατζη­δάκης μάλλον στο Ανάπτυξης, ενώ για το Απα­σχόλησης ακούγεται το όνομα του Νίκου Νικολόπουλου. Ιδιαίτερο βάρος θα δώσει ο Σαμαράς στο οικονομικό επιτελείο, και με εξωκοινοβου­λευτικούς παράγοντες, όπως ο καθηγητής Χρη­ματοοικονομικών στην Οξφόρδη Δ. Τσομώκος, ο καθηγητής Μακροοικονομίας στο Πανεπιστή­μιο Μακεδονίας Γ. Μουρμούρας, αλλά και νεό­τεροι βουλευτές, όπως ο Σταϊκούρας και ο Μηταράκης.

Από τους εξωκοινοβουλευτικούς ρόλο μπορεί να παίξουν οι Χρ. Στεφανάδης στο Υγείας, Φρ. Φράγκου στο Εθνικής Άμυνας και Ηλ. Κονοφάγος στο Ανάπτυξης. Οι Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Μ. Βαρβιτσιώτης, Π. Παναγιωτόπουλος, Κ. Τασού­λας, Μ. Χαρακόπουλος, Κ. Τζαβάρας θα βρεθούν και αυτοί στη λίστα υπουργήσιμων, ενώ ο Σαμαράς πρέπει να τακτοποιήσει και κάποιους από τους Μ. Βορίδη, Α. Γεωργιάδη και Θ. Πλεύρη. Ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας, ειδικευμένος στα ναυτιλια­κά, Αλέξανδρος Τουρκολιάς θα παίξει σο­βαρά για το Ναυτιλίας, ενώ για το Δικαιοσύ­νης προορίζεται ο Χαράλαμπος Αθανασίου. Αν στην κυβέρνηση πάρει μέρος και το ΠΑΣΟΚ, με δεδομένη την πρόθεση Βενιζέλου να μην αναλάβουν πρωτοκλασάτα στελέχη κυβερνητικές θέσεις, ο Σαμαράς θα προτείνει να επανέλθει στη θέση του ο Σαχινίδης στο υπουργείο Οικονομικών. Από τη ΔΗΜΑΡ δεν αποκλείεται να προτεί­νει στον ίδιο τον Φώτη Κουβέλη κυ­βερνητική θέση, ενώ παίζει και το όνομα του Οδυσσέα Βου­δούρη.
topontiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ