2012-06-17 13:49:25
Φωτογραφία για Χαρακτήρα δημοψηφίσματος δίνουν τα διεθνή ΜΜΕ στις ελληνικές κάλπες
Με «κομμένη την ανάσα» παρακολουθούν τα διεθνή ΜΜΕ τις επαναληπτικές εκλογές στην Ελλάδα αναμένοντας την ετυμηγορία της κάλπης, η οποία θεωρείται καθοριστικού χαρακτήρα όχι μόνο για την ίδια τη χώρα μας, αλλά και για ολόκληρη την ευρωζώνη.

«Κάλπες για δεύτερη φορά σε έξι εβδομάδες στην Ελλάδα, σε μια αναμέτρηση που ενδεχομένως να κρίνει το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη» σχολιάζει το BBC.

Σε περίπτωση που το ευρωπαϊκό πρόγραμμα απορριφθεί, σημειώνει το BBC, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν προειδοποιήσει ότι αυτό θα σήμαινε και πιθανή έξοδο της χώρας από το ευρώ.

«Οι κάλπες άνοιξαν στην Ελλάδα, το αποτέλεσμα μπορεί να καθορίσει το μέλλον του ευρώ» σημειώνει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας πως η «καταχρεωμένη Ελλάδα» αποφασίζει εάν επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ ή να βγει από το κοινό νόμισμα, προκαλώντας ενδεχομένως τη διάλυση της ευρωζώνης στο σύνολό της.


Με συνεχή κάλυψη από την Αθήνα, ο βρετανικός Guardian παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στην Αθήνα, μεταδίδοντας ότι οι ελληνικές κάλπες έχουν το χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τα σκληρά μέτρα λιτότητας και το ευρώ, ωστόσο, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, τα δύσκολα για την Ελλάδα βρίσκονται μπροστά...

Σενάρια για το τι θα συμβεί, αναλόγως με το αν θα επικρατήσει η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνει η γερμανική Die Welt στο δικτυακό της τόπο, σημειώνοντας ότι, την ώρα που οι Έλληνες πάνε στις κάλπες, οι επενδυτές «τρέμουν».

«Η Αθήνα αναζητά το λιγότερο κακό» γράφει η ισπανική El Pais, παρατηρώντας ότι «οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες ταπεινωμένοι, αλλά και απηυδισμένοι από τις απειλές για το τι θα συμβεί, αν κερδίσει η Αριστερά».

«Η κρίση που βασανίζει την Ελλάδα είναι εξίσου πολιτική όσο και οικονομική» γράφει στην ιστοσελίδα της η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Την ίδια ώρα, οι Times της Νέας Υόρκης εμφανίζονται απαισιόδοξοι, υπογραμμίζοντας ότι οι Έλληνες πάνε στις κάλπες, ενώ παραμένει ο φόβος ότι κανείς δεν θα κερδίσει, με την έννοια της τιτάνιας προσπάθεια που απαιτείται για την επίλυση των τεράστιων οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων της χώρας.

Οι Έλληνες πάνε πάλι στις κάλπες σε μια αναμέτρηση που μπορεί να κρίνει την πορεία της χώρας στο ευρώ, αλλά και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, σχολιάζει από την πλευρά του το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Στην περίπτωση που επιτευχθεί κυβέρνηση συνασπισμού, με πρώτο κόμμα τη ΝΔ, η Ελλάδα θα προχωρήσει πιθανότατα με τα μέτρα περιορισμού των δημόσιων δαπανών , όπως έχει ζητηθεί από την Τρόικα, προσθέτει στο ρεπορτάζ του το αμερικανικό δίκτυο.

Και συμπληρώνει, συνεχίζοντας τη σεναριολογία: «Εάν επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με υψηλά ποσοστά και επιμείνει στη μονομερή καταγγελία του Μνημονίου, οι αγορές θα αρχίσουν να κινούνται στους ρυθμούς μιας άτακτης χρεοκοπίας της χώρας».

protothema.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ