2012-06-16 18:13:24
Φωτογραφία για Ολα τα φώτα στραμμένα στην Ελλάδα
Με εκτενή ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις, τα ξένα ΜΜΕ παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τις πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα. Τα περισσότερα εκτιμούν ότι, 48 ώρες πριν από τις ελληνικές εκλογές, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την θέση της χώρας στην Ευρώπη, και για το μέλλον της ευρωζώνης.

«Πώς μπορεί να αποφασιστεί, εντός των προσεχών ωρών, η μοίρα της Ευρώπης», είναι ο τίτλος ανάλυσης του Πολ Μέϊσον, στο BBC. Εκτιμά ότι «οι εκλογές της Κυριακής απειλούν να φέρουν στην εξουσία ένα κόμμα αποφασισμένο να αψηφήσει το πακέτο λιτότητας που σχεδίασαν Μέρκελ και Σαρκοζί».

«Η Ελλάδα καθ' οδόν προς τις κάλπες, υπό τον φόβο της κατάρρευσης», γράφει ο βρετανικός Guardian. Ο Independent δίνει έμφαση «στο κύμα της εγκληματικότητας, που προκαλεί η οργή και η φτώχεια, και συνταράζει το έθνος πριν από τις εκλογές... Η Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με το μέλλον της στις κάλπες, και αναδιπλώνεται στον φόβο από τη βία. Ακόμη βαθύτερος είναι ο φόβος των Ελλήνων ότι είτε εντός είτε εκτός ευρωζώνης, η χώρα τους εξελίσσεται σε τριτοκοσμική χώρα. Η απεγνωσμένη επιθυμία να αποφύγουν μια τέτοια μοίρα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής», εκτιμά η εφημερίδα.


«Οι ελληνικές εκλογές φέρνουν με επείγοντα τρόπο στο προσκήνιο τη συζήτηση για το αν η ευρωζώνη μπορεί να αντέξει την έξοδο ενός μέλους της. Υπάρχει η πιθανότητα αυτές οι εκλογές να οδηγήσουν είτε σε πολιτικό αδιέξοδο, είτε σε μια λαϊκίστικη αριστερή κυβέρνηση στην Αθήνα... Ακόμη και όσοι λένε ότι δεν πιστεύουν πως η Ελλάδα θα φύγει από το κοινό νόμισμα, προετοιμάζονται για αυτό το ενδεχόμενο», γράφουν οι New York Times.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε στάση αναμονής για τις επιπτώσεις των ελληνικών εκλογών», σημειώνουν οι Financial Times.

Δημοσίευμα του Bloomberg γράφει ότι «οι Ελληνες προσέρχονται στις κάλπες σε μια αναμέτρηση που ενδέχεται να καθορίσει τη μοίρα της πρώτης δημοκρατίας του κόσμου, αλλά και το μέλλον της νομισματικής ένωσης, παρασύροντας τα χρηματιστήρια διεθνώς».

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, «στις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα φανεί αν οι Έλληνες - οι οποίοι διανύουν την πέμπτη χρονιά ύφεσης- αποδέχονται μια λιτότητα χωρίς σαφή ημερομηνία λήξεως με αντάλλαγμα την παραμονή τους στο ευρώ, ή εάν απορρίπτουν τους όρους των Βρυξελλών διακινδυνεύοντας να γίνουν η πρώτη χώρα που θα αποχωρήσει από το ευρώ».

«Αλέξης Τσίπρας: Την Κυριακή γυρίζουμε σελίδα» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της γαλλικής Le Monde, στο οποίο ο ανταποκριτής περιγράφει την τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται επί ποδός πολέμου, εν όψει ελληνικών εκλογών. Είναι έτοιμες για κοινή παρέμβαση σε περίπτωση νίκης της ριζοσπαστικής Αριστεράς ώστε να αποφευχθεί πιστωτικό γεγονός», γράφει η δεξιά Le Figaro.

«Εκλογές στην Ελλάδα: οργή ή φόβος;» είναι ο τίτλος της αριστερής Liberation. «Οι έλληνες θα πουν την Κυριακή αν επιλέγουν το μπρα ντε φερ με τις Βρυξέλλες ή τις θυσίες», καταλήγει το ρεπορτάζ.

«Στις εκλογές του Μαϊου οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τα μεγάλα κόμματα. Αυτή τη φορά το κεντρικό ζήτημα είναι αν θα παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης - ένα δίλημμα το οποίο απορρίπτει η Αριστερά», μεταδίδει η Deutsche Welle.

«Οι κάλπες στην Ελλάδα μπορεί να καθορίσουν το μέλλον του κοινού νομίσματος. Οι επενδυτές φοβούνται ότι νίκη της ριζοσπαστικής Αριστεράς θα μπορούσε να προκαλέσει έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, μεγεθύνοντας τα προβλήματα στην Ισπανία και στην Ιταλία», γράφει το Spiegel.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ