2012-06-15 21:06:05
Φωτογραφία για ΥΠΕΣ: Μέχρι τις 14/10 η ρύθμιση χρεών ιδιωτών σε δήμους
Δύο μήνες μετά την ψήφιση του «Καλλικράτη 2» και δυο ημέρες πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ξεκινάει τελικά η εφαρμογή του... άρθρου 9, παράγραφος 6 του Ν. 4038/2012* για τη ρύθμιση των χρεών ιδιωτών προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, ανάλογα με αυτή των ιδιωτών προς το ελληνικό Δημόσιο. Μετά τις πιέσεις των δημάρχων, δημοσιεύθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης σε ΦΕΚ (1828/τ. Β'/ 14.06.12) η σχετική κοινή διευκρινιστική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας που αναμένεται να δώσει οικονομική «ανάσα» στους δήμους, καθώς θα εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία τους.

Η διαφορά σε σχέση με αυτή του Δημοσίου, που λήγει στις 29 του μήνα, είναι πως για τους δήμους η προθεσμία για ρύθμιση των χρεών των ιδιωτών λήγει στις 14 Οκτωβρίου 2012.

Αναλυτικότερα:

Στη ρύθμιση υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), μέχρι τις 29-2-2012, εφόσον το σύνολο των βασικών οφειλών δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, και τις εβδομήντα πέντε χιλιάδες (75.000) ευρώ, όταν πρόκειται για νομικά πρόσωπα
. Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται στον οικείο δήμο το αργότερο εντός τεσσάρων (4) μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης σε ΦΕΚ (σ.σ.: δηλαδή, σήμερα, 14 Ιουνίου 2012).

Πάντως, όπως σημειώνεται στην απόφαση, το αίτημα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε αριθμό δόσεων άνω των είκοσι τεσσάρων (24) έγκειται στη διακριτική ευχέρεια του δημάρχου ή του αρμόδιου αντιδημάρχου (στο Δημόσιο είναι ο έφορας), οι οποίοι και θα αποφασίζουν για το «ναι» ή «όχι» στον αιτούντα, αφού εξετάσουν μια σειρά από παραμέτρους.

aftodioikisi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ