2012-06-15 16:20:04
Φωτογραφία για Ανοικτό θέμα η κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών εταιριών
Κεφαλαιακές «ενέσεις» δέχθηκαν ή πρέπει να δεχθούν οι ασφαλιστικές εταιρίες προκειμένου να καλύψουν τις «τρύπες» που άνοιξε η συμμετοχή τους στο Ελληνικό PSI για να είναι σε θέση να καλύψουν τις απαιτήσεις για την κεφαλαιακή τους επάρκεια και στα πλαίσια Solvency II.

Στην διαδικασία αυτή έχουν μπει ή θα μπουν μεγάλοι ασφαλιστικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα καθώς και οι ασφαλιστικές εταιρίες που λειτουργούν ως θυγατρικές τραπεζικών ομίλων.

Και μπορεί για τις θυγατρικές των πολυεθνικών ομίλων και των τραπεζών να μην τίθεται θέμα άμεσης ανησυχίας καθώς οι καλύψεις αυτές θα γίνουν από τους μητρικούς ομίλους , ωστόσο υπάρχουν ζητήματα που ανακύπτουν για το πότε και σε ποιο ύψος θα γίνουν αυτές οι καλύψεις των κεφαλαίων.

Σε πρώτη φάση όπως εκτιμάται από κύκλους της αγοράς οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν περιθώρια, καθώς η αποτίμηση των ελληνικών ομολόγων και για τα εποπτικά κεφάλαια θα γίνει στο 65% της αξίας τους, ετσι περιορίζονται σε πρώτη φάση οι ζημιές που θα καταγράψουν την φετινή χρονιά οι ασφαλιστικές εταιρίες εξαιτίας του PSI .


Ωστόσο, οι απαιτήσεις στις καλύψεις των κεφαλαίων είναι υπαρκτές και εταιρίες κύρια από πολυεθνικούς ομίλους έχουν ενισχυθεί κεφαλαιακά ή έχουν ανακοινώσει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου , όπως η ΑΧΑ Ασφαλιστική , η Μetlife Alico , η Αllianz , ΕFG Eurolife .

Επίσης σε αναμονή για ανακοινώσεις κεφαλαιακών ενισχύσεων είναι και άλλες ασφαλιστικές εταιρίες όπως η Groupama Φοίνιξ , η Credit Agricole Life, ίσως η ΙΝG . Eνώ για τις εγχώριες ασφαλιστικές εταιρίες των τραπεζικών ομίλων της Εθνικής Τράπεζας και της ΑΤΕ Bank, Eθνική Ασφαλιστική και ΑΤΕ Ασφαλιστική ,για μεν την πρώτη υπάρχει εδώ και καιρό ανακοίνωση για επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, για την δεύτερη δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο ως προς την κεφαλαιακή της ενίσχυση .

Η γενική εκτίμηση, ανθρώπων της αγοράς, είναι ότι το θέμα είναι ανοικτό και επιτακτικό, καθώς οι ζημιές που κατέγραψε ο ασφαλιστικός κλάδος από το PSI είναι κοντά στο 1δις ευρώ. Παράλληλα οι κεφαλαιακές απαιτήσεις θα γίνουν πιο έντονες καθώς οι ασφαλιστικές εταιρίες θα εισέλθουν σε φάση προσαρμογής στη Solvency II

Επιπλέον ζητούμενο είναι, τι θα συμβεί με τις μικρές και μεσαίες ασφαλιστικές εταιρίες που θα πρέπει να αντλήσουν νέα κεφάλαια για την κάλυψη των ζημιών από το PSI , που σε μερίδιο από το σύνολο του 1δις ευρώ είναι περί τα 200 εκ ευρώ, αλλά και για την προσαρμογή τους στην κεφαλαιακή επάρκεια που απαιτεί η Solvency II.

Τα ζητήματα αυτά , οι κεφαλαιακές αντοχές των ασφαλιστικών εταιριών με δεδομένη την κρίση και στην ασφαλιστική αγορά , και ο τρόπος που θα τα χειριστεί η αρμόδια εποπτική αρχή της Τράπεζας της Ελλάδος, θα κριθούν το επόμενο διάστημα και υπό το πρίσμα των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.

asfalisinet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ