2012-06-14 12:19:56
Φωτογραφία για To δώρο  του Ολάντ: Η Γαλλία «ξαναβάζει» την Ελλάδα στην Ευρώπη
του Γ.Π. Μαλούχου

Η χθεσινή συνέντευξη του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντδεν αποτελεί απλώς μία πολύ μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία της Ολγας Τρέμη και του MEGA, αλλά, ακριβώς εκ του περιεχομένου της, συνιστά και μία εξαιρετικά θετική για την Ελλάδα παρέμβαση στις εξελίξεις σε πολύ κρίσιμη στιγμή. 

 Γιατί; Επειδή ο Ολάντ μέσα από αυτή τη συνέντευξη, χωρίς να προσβάλλει στο ελάχιστο τα δημοκρατικά και εθνικά δικαιώματα του ελληνικού λαού, όπως πάρα πολύ συχνά έχει συμβεί από άλλους όλο αυτό το διάστημα, έδωσε κομμάτια πολύτιμης και ειλικρινούς σκέψης αλλά και πληροφόρησης στους Ελληνες πολίτες, που μπορούν να έχουν καθοριστική σημασία για την πορεία αυτού του τόπου. Και ακριβώς γι αυτό, οφείλουμε άπαντες να λάβουμε τα όσα είπε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη. Γιατί αποτελεί πραγματικά ένα μεγάλο δώρο στην Ελλάδα: είναι, στην ουσία, η πρώτη αχτίδα αισιοδοξίας, μετά από πάρα πολύ καιρό. Και δεν είναι τυχαία.  


Τα λόγια του Ολάντ ήταν πολύ ζυγισμένα: δεν είπε σε κανέναν τι να ψηφίσει ή τι να μην ψηφίσει. Είπε πια είναι η στάση που δεν θα γίνει, και δικαίως, ανεκτή, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, η στάση που δεν θα μπορούσε να καταστεί υπερασπίσιμη από πουθενά.

Αλλά πήγε και ένα βήμα παραπέρα: είναι κίνηση μεγάλης υπέρβασης για ένα πρόεδρο της Γαλλίας να προειδοποιεί τον ελληνικό λαό ότι κάποιοι  ανάμεσα στις ηγεσίες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, του την «έχουν στημένη». Το να μιλήσει έτσι ο πρόεδρος της Γαλλίας, δεν είναι απλό και δείχνει ακριβώς το μέγεθος της προσπάθειάς του να βοηθήσει, αυτή τη φοβερή στιγμή, την Ελλάδα. Επίσης, ο Ολάντ είπε με τη μέγιστη δυνατή σαφήνεια ότι θα βοηθήσει τη χώρα με πραγματικούς όρους. Είπε το πώς μπορεί αυτό να γίνει, εγγυήθηκε επίσης προσωπικά ότι θα το πράξει.  Πήρε πλήρη θέση και θα την τηρήσει.

Αυτή τη συνέντευξη, πρέπει να τη δει και να την κατανοήσει στο πλήρες βάθος της κάθε Ελληνας και Ελληνίδα, όπως πρέπει να την κατανοήσουν με τον ίδιο τρόπο και οι πολιτικές δυνάμεις στο σύνολό τους. Και πρέπει να εμπιστευθούν και τη θέληση και τις δυνατότητες της Γαλλίας και του προέδρου της, ο οποίος, στη μέχρι σήμερα θητεία του, έχει ήδη αποδείξει εμπράκτως ότι είναι βαθύς ευρωπαϊστής, ότι είναι αποφασισμένος να φέρει την Ευρώπη πίσω στις πραγματικές ρίζες της και τους σκοπούς της, ότι είναι ένας αληθινός φίλος της Ελλάδας. Δεν κουνάει το δάχτυλο και δεν απειλεί. Δεν εκβιάζει και δεν προσβάλλει. Δεν ζητά ανταλλάγματα και κυριαρχία, αλλά αληθινή κοινότητα ελεύθερων κρατών, λαών και πολιτών, ανάμεσα στους οποίους η Ελλάδα έχει ισότιμη θέση.

Να το πούμε ξανά: ξαναπιάνοντας το νήμα μιας πολύ μακράς παράδοσης της βαθιάς φιλίας των ελληνογαλλικών σχέσεων, ο Φρανσουά Ολάντ, για τον οποίο η Ελλάδα δεν είναι ένα «βαρίδι» ή ένα «πρόβλημα», αλλά μια χώρα που τη θεωρεί συστατικό μέρος της ευρωπαϊκής υπόστασης, έκανε χθες ένα μεγάλο δώρο στην Ελλάδα. Ας μην το αφήσουμε να πάει χαμένο: η Γαλλία είναι σήμερα και πάλι πρωταγωνιστής στην Ευρώπη, δεν αποτελεί πια ουρά του Βερολίνου, είναι δίπλα μας, και, όλα αυτά, αλλάζουν δραστικά τόσο το ελληνικό όσο και το ευρωπαϊκό σκηνικό. Σημαίνουν πάρα πολλά. Μετά από πάρα πολύ καιρό, τώρα, η Ελλάδα, έχει από κάπου να πιαστεί.

Ας μην ξεχνά κανείς ότι δεν ήταν έτσι μέχρι χθες. Η αλλαγή είναι τεράστια. Ας το καταλάβουμε όλοι πριν από την Κυριακή, αλλά εξίσου και μετά, κι ας μην αφήσουμε αυτή τη σανίδα σωτηρίας που, για μία ακόμα φορά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, προσφέρει σήμερα η Γαλλία να πάει χαμένη. Ας μην ξεχνάμε ότι χωρίς τη Γαλλία που πρώτη «πήρε πάνω της» την ελληνική ένταξη στα μέσα της δεκαετίας του 1970, η Ελλάδα δεν θα ήταν καν τμήμα της ενωμένης Ευρώπης. Όπως τότε μας βοήθησε να γίνουμε κομμάτι της Ευρώπης, έτσι και σήμερα μας στηρίζει να μείνουμε βιώσιμα σε αυτή.

 πηγη:tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ