2012-06-12 16:53:43
Φωτογραφία για Η Κομισιόν διαψεύδει τους ψεύτες που παραπλανούν και εκβιάζουν...!!!
ΕΝΗΜΕΡΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑΚομισιόν: Δίνουμε νομικές συμβουλές, δεν επεξεργαζόμαστε σενάρια εξόδουΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεισφέρει με νομικές συμβουλές στις συζητήσεις που γίνονται από την Ομάδα Εργασίας του Eurogroup για τα σενάρια (αποτροπής) της μετάδοσης κρίσης της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνούμενος με αυτό τον τρόπο την εκπόνηση σεναρίων εξόδου της χώρας μας από το ευρώ.

«Δεν είπα ότι δεν έχω γνώση τέτοιων συζητήσεων. Είπα ότι δεν έχω γνώση τέτοιου είδους σχεδίων που είναι ελαφρώς διαφορετικό δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί , κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης και ερωτηθείς σχετικά με την ανάμειξη της Κομισιόν στις συζητήσεις για την αποτροπή της μετάδοση της κρίσης εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ.

«Αυτό που επίσης είπα είναι ότι μερικοί άνθρωποι εργάζονται σε σενάρια. Παρέχουμε πληροφορίες για το ευρωπαϊκό δίκαιο, που αποτελεί φύλακα της ευρωπαϊκής Συνθήκης».


«Δεν πρόκειται να σας ενημερώσω τώρα σε αυτό τo press rοομ για τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, δεν εκπροσωπούμε το συγκεκριμένο γκρουπ».

«Υπάρχουν πράγματι συζητήσεις και μας ζητείται να διευκρινίσουμε τι προβλέπεται στις ευρωπαίκές συνθήκες. Παρέχουμε νομικές διευκρινίσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Κομισιόν ερτγάζεται σε τέτοια σενάρια».

Το τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters που έσκασε σαν βόμβα χθες το απόγευμα ανέφερε ότι εδώ και έξι εβδομάδες, το Euro Working Group επεξεργάζεται σχέδια αντιμετώπισης του ενδεχομένου εξόδου της χώρας μας από την κοινή νομισματική περιοχή:

Η επιβολή πλαφόν στις αναλήψεις μετρητών από τα ATM, o περιορισμός στη κίνηση των κεφαλαίων και ο έλεγχος στην ελεύθερη κυκλοφορία των Ελλήνων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τρία από τα πιθανολογούμενα μέτρα που θα επιβληθούν εάν το σενάριο ελληνικής εξόδου επιβεβαιωθεί.

Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με όσα το Reuters υποστηρίζει ότι ανέφεραν προς αυτό, χαρακτήριζαν τις συγκεκριμένες ιδέες ως τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου αποτροπής της μετάδοσης της κρίσης.

Διευκρίνιζαν ότι οι συζητήσεις έγιναν απλά ως προετοιμασία για κάποιο τέτοιο γεγονός και δεν συνιστούσαν σχεδιασμό για κάτι που αναμένουν να συμβεί –«ουδείς εξ' όσων μίλησαν στο πρακτορείο αναμένει ότι η Ελλάδα θα φύγει από την ευρωζώνη», διαβεβαίωνε το Reuters.

«Οι συζητήσεις διεξήχθησαν σε τηλεδιασκέψεις κατά τις τελευταίες έξι εβδομάδες, καθώς οι ανησυχίες ότι ο αριστερός ριζοσπαστικός συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να νικήσει στις εκλογές εντείνονται», ανέφερε το τηλεγράφημα.

Στις τηλεδιασκέψεις δεν ελήφθησαν αποφάσεις, αλλά μέλη της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, συζήτησαν με αρκετές λεπτομέρειες τις επιλογές, εξηγούσαν οι κοινοτικές πηγές στο πρακτορείο.

Μαζί με τους περιορισμούς στις αναλήψεις μετρητών και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, συζήτησαν και την πιθανότητα αναστολής της Συνθήκης Σένγκεν που επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση (χωρίς βίζα) πολιτών ανάμεσα σε 26 χώρες, μέσα στις οποίες και οι περισσότερες της Ευρωπαίκής Ενωσης.

«Τα σχέδια αποτροπής μετάδοσης της κρίσης είναι υπό επεξεργασία για την περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από το ευρώ», ανέφερε μία από τις πηγές που ενεπλάκη στις τηλεδιασκέψεις.

«Εξετάστηκε και αναλύθηκε περιορισμός στις αναλήψεις χρημάτων από τα ΑΤΜ και περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων», πρόσθεσε.

Αλλη πηγή εποβεβαίωσε τις συζητήσεις, συμπεριλαμβανόμενης της αναστολής της Συνθήκης Σένγκεν ως πιθανής επιλογής.

«Δεν πρόκειται για πολιτικές συζητήσεις, αυτές είναι συζητήσεις μεταξύ ειδικών που πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο(...) Είναι ένας λογικός σχεδιασμός, αυτό είναι όλο κι όλο, ένας σχεδιασμός για το χειρότερο δυνατό σενάριο».

Ενας από τους αξιωματούχους πρόσθεσε ότι εξετάστηκε ακόμη και κατά πόσον υπάρχει νομική βάση για τέτοια ακραία μέτρα.

«Η Τράπεζα της Ελλάδας δεν γνωρίζει τίποτα για κανένα τέτοιο σχέδιο» δήλωσε χθες στο πρακτορείο εκπρόσωπός της, σχετικά ερωτηθείς.
communenews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ