2012-06-11 08:21:13
Φωτογραφία για Η μαύρη τρύπα θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ  για φέτος;
Ειδικό σχέδιο «σωτηρίας» του προϋπολογισμού, για την αντιμετώπιση του εκτροχιασμού των εσόδων, επεξεργάζονται οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, που βλέπουν ότι τα μαύρα σύννεφα πυκνώνουν ύστερα από τη μείωση των εισπράξεων και το Μάιο που είχε ως αποτέλεσμα η υστέρηση στο πεντάμηνο να ξεπερνά τα 500 εκατομ. ευρώ.

Τα σενάρια που εκπονούνται στο υπουργείο είναι απογοητευτικά, καθώς προβλέπουν ότι αν διατηρηθούν οι υφιστάμενες τάσεις η "μαύρη τρύπα" θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Ως εκ τούτου μελετούν ήδη το "Plan B" και την αναθεώρηση του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα στα 2 δισ. ευρώ, από 1 δισ. ευρώ που είναι η αρχική πρόβλεψη, αφού οι παράγοντες του υπουργείου αποκλείουν την κάλυψη των υστερήσεων, μέσω της λήψης πρόσθετων εισπρακτικών μέτρων.

Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα ότι οι ανωτέρω προβλέψεις οφείλονται και στην καλύτερη του αναμενομένου πορεία των εσόδων τον προηγούμενο μήνα, αφού η μείωση των εσόδων από περίπου 30% που ήταν στο εικοσαήμερο περιορίστηκε περίπου στο 10%, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, λόγω των εισπράξεων από το ΦΠΑ και τους φόρους κατανάλωσης που βελτιώθηκαν.


Σε κάθε περίπτωση βέβαια θα πρέπει να αναφερθεί ότι η μείωση των εσόδων, εκτός της ύφεσης, οφείλεται και στον ετεροχρονισμό των εισπράξεων από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, λόγω της μεγάλης παράτασης για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων και στην καθυστέρηση της είσπραξης του ειδικού τέλους επί των ακινήτων για το 2012, το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Νέες λίστες

Για την ανάταξη, πάντως, των εσόδων έστω και την τελευταία στιγμή, όλες οι εμπλεκόμενες με τη φοροδιαφυγή υπηρεσίες, όπως το ΣΔΟΕ η Οικονομική Αστυνομία και η Δικαιοσύνη, έχουν λάβει ήδη αυστηρές οδηγίες να ασχοληθούν αποκλειστικά το προσεχές διάστημα με όσους, αν και δεν βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση λόγω της κρίσης, παραβίασαν ή παραβιάζουν συστηματικά τη φορολογική νομοθεσία και χρωστούν μεγάλα ποσά στο Δημόσιο.

Οι οδηγίες είναι συγκεκριμένες, αφού θα πρέπει:

**να αυξήσουν τον αριθμό αυτών που μπαίνουν στη λίστα του οικονομικού εισαγγελέα για σύλληψη και παραπομπή τους στη δικαιοσύνη με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Επισημαίνεται ότι το μέτρο της σύλληψης και το αυτόφωρο ενεργοποιούνται στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος χρωστά στο Δημόσιο περισσότερα από 75.000 ευρώ ΦΠΑ, ή περισσότερα από 150.000 ευρώ από φόρο εισοδήματος.

**να σφίξουν τον κλοιό σε όσους έχουν εντοπισθεί με μεγάλες καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει. Για όσους έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, έχουν υπολογισθεί φόροι και πρόστιμα άνω των 150.000 ευρώ και αρνούνται να πληρώσουν, το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με τον οικονομικό εισαγγελέα ετοιμάζει νέο γύρο με χειροπέδες και αυτόφωρο.

**να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις για όσους δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και δεν αποδίδουν το φόρο που έχουν παρακρατήσει στο Δημόσιο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ

Εμφαση στην αύξηση βεβαίωσης εσόδων

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ζήτησε όπως άμεσα, με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν από τους ελέγχους, καταρτιστούν στην κεντρική υπηρεσία νέες «λίστες» τόσο με τα ονόματα των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που δεν έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους και οι οποίοι θα ελεγχθούν εξονυχιστικά, που παρουσιάζουν υστέρηση στην απόδοση του ΦΠΑ.

Επισημαίνεται ότι οι επιτηδευματίες, που θα εντοπιστούν κατά τους ελέγχους να μην έχουν αποδώσει το ΦΠΑ, θα κληθούν να περάσουν από την αρμόδια ΔΟΥ για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους, υποβάλλοντας αρχική ή τροποποιητική δήλωση με τις νόμιμες προσαυξήσεις, ενώ, όσοι δεν ανταποκριθούν, θα αντιμετωπίζουν προσωρινό έλεγχο, πρόστιμα, πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις.

Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι, εκτός από τους ελέγχους που αφορούν στην εμπρόθεσμη απόδοση του ΦΠΑ, ο ελεγκτικός μηχανισμός θα κληθεί να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της βεβαίωσης εσόδων και συγκεκριμένα:

* Στις παραβάσεις που έχουν διαπιστωθεί και δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα του ΚΒΣ καθώς θα πρέπει να εκδοθούν άμεσα οι σχετικές αποφάσεις επιβολής προστίμου.

* Στην έρευνα για εντοπισμό των συνυπόχρεων προσώπων, προκειμένου μάλιστα να ληφθούν μέτρα είσπραξης και κατά των προσώπων αυτών, παρέχοντάς τους όμως ταυτόχρονα και διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής σε όσους αδυνατούν να καταβάλουν τα χρέη τους εφάπαξ.

* Στην είσπραξη των προστίμων από υποθέσεις στις οποίες έχουν κατασχεθεί από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες τα φορολογικά στοιχεία, έπειτα από ελέγχους κατά τους οποίους διαπιστώθηκαν παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν και σε συναλλαγές ύποπτες, που δεν δικαιολογούνται από τη δραστηριότητα του επαγγελματία.

Τι συζητείται για αύξηση των εισπράξεων

Για να ξεμπλοκάρουν πάντως οι εισπράξεις του Δημοσίου το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη αποφασίσει:

* Τη δημιουργία ειδικού τηλεφωνικού κέντρου (call center) στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, το οποίο θα καλεί τηλεφωνικά και θα αποστέλλει e-mail σε όσους δεν υποβάλλουν περιοδική δήλωση ΦΠΑ, δήλωση απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών ή έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

* Την άμεση αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΤΑΚ 2009, που περιλαμβάνουν φόρους συνολικά 85 εκατ. ευρώ.

Αμέσως μετά θα ταχυδρομηθούν αυτά του ΦΑΠ 2010, από τα οποία αναμένονται έσοδα περίπου 400 εκατ. ευρώ, αλλά και του 2011 με προσδοκώμενο ποσό τα 600 εκατ. ευρώ

Μετά τις εκλογές εξάλλου στους λογαριασμούς της ΔΕΗ [DEHr.AT] αναμένεται να «εμφανιστεί» και πάλι το ειδικό τέλος επί των ακινήτων.

* Τα εκκαθαριστικά με τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος που «καίει» όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, αφού, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», εννέα στους δέκα θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο κατά μέσο όρο 1.300 ευρώ.

Από τη μία πλευρά, η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ -οπότε όποιος δηλώνει εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ βρίσκεται με επιπλέον φόρο 700 ευρώ- από την άλλη τα 500 ευρώ που αφορούν στο τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, σε συνδυασμό με την έκτακτη εισφορά (1% - 4%), αλλά και με την αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης και την «παγίδα» των αποδείξεων, δημιουργούν ένα «εκρηκτικό μείγμα» για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Θα πρέπει να αναφερθεί δε ότι όσοι λάβουν τις επόμενες ημέρες τα εκκαθαριστικά τους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το φόρο σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, γεγονός το οποίο δεν είναι δεδομένο για όσους καθυστερήσουν, αφού οι προθεσμίες για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις φυσικών προσώπων παρατάθηκαν έως τις 16 Ιουλίου και για τις χειρόγραφες έως τις 2 Ιουλίου, ενώ αρκετοί φορολογούμενοι θα κληθούν να εξοφλήσουν τον πρόσθετο φόρο που τους αναλογεί και σε μία δόση.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ