2012-06-10 23:00:09
Φωτογραφία για Ραχόι: Η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων
"Δεν δεχθήκαμε εξωτερική παρέμβαση, δανειστήκαμε"

Ο Iσπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος» από την ευρωπαϊκή βοήθεια που χορηγήθηκε χθες στις τράπεζες της χώρας του, διαβεβαιώνοντας ότι «άσκησε πίεση» για  να το επιτύχει, και εκφράζοντας ικανοποίηση για το γεγονός ότι αποφεύχθηκε «εξωτερική παρέμβαση» για το σύνολο της οικονομίας.

"Είμαι πολύ ευχαριστημένος, νομίζω ότι περάσαμε μια πολύ κρίσιμη καμπή», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

"Χθες (Σάββατο), ήταν η αξιοπιστία του ευρώ που κέρδισε, το μέλλον του, η Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε, μετά την απόφαση του Eurogroup να χορηγήσει δάνειο στην Ισπανία για τις τράπεζές της, ενός ποσού που θα φθάνει σε ανώτατο όριο τα 100 δις ευρώ.

"Δεν ήταν εύκολο», αλλά «εδώ είναι το ευρώ που κέρδισε, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο και ισχυρό μήνυμα», τόνισε.

Στο τέλος μιας «πολύ έντονης εβδομάδας», «η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων», δήλωσε με ικανοποίηση αρνούμενος να μιλήσει για «διάσωση», σε αντίθεση με το σύνολο σχεδόν του Κυριακάτικου Τύπου της Ισπανίας.


"Δεν θα μπω σε μια συζήτηση σχετικά με τις διατυπώσεις», «αυτό δεν έχει κανένα νόημα": «Η Ευρώπη θα θέσει στην διάθεση των οικονομικών οντοτήτων που έχουν ανάγκη μια γραμμή πίστωσης που θα πρέπει να εξοφλήσουν», εξήγησε.

Ερωτηθείς σχετικά με την ύπαρξη πιέσεων ο Ραχόι ήταν κατηγορηματικός: «Κανείς δεν με πίεσε και δεν ξέρω αν θα έπρεπε να πω αυτό, αλλά ήμουν εγώ που άσκησα πίεση γιατί ήθελα μια γραμμή πίστωσης για να λύσω ένα σημαντικό πρόβλημα που έχουμε εδώ».

Ωστόσο, επίσημα, η χώρα είχε διαβεβαιώσει, σχεδόν μέχρι το τέλος, ότι δεν θα έχει ανάγκη από εξωτερική βοήθεια. Εδώ και λιγότερο από δύο εβδομάδες, ο Μαριάνο Ραχόι διαβεβαίωνε και πάλι: «δεν θα υπάρξει καμία εξωτερική διάσωση» του τραπεζικού τομέα.

Σήμερα ο πρωθυπουργός τόνισε το σημαντικό έργο των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιεί η ομάδα του από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του στα τέλη Δεκεμβρίου: «Αν δεν είχαμε κάνει αυτό που κάναμε τους τελευταίους πέντε μήνες, αυτό που θα είχε συμβεί χθες θα ήταν μια παρέμβαση για την Ισπανία» στο σύνολό της.

Και η βοήθεια, η οποία θα πρέπει να γίνει ισπανικό δημόσιο χρέος σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας Λουίς ντε Γκουίντος, «δεν θα επηρεάσει καθόλου το δημόσιο έλλειμμα», που η χώρα έχει υποσχεθεί να μειώσει από 8,9% του ΑΕΠ σε 5,3% φέτος, είπε ο Ραχόι
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ