2012-06-02 08:58:17
Φωτογραφία για Συρία: Εγκλημα κατά της ανθρωπότητας
Η σφαγή περισσότερων από 100 ανθρώπων στη Χούλα της κεντρικής Συρίας ενδέχεται να αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας δηλώνει η Yπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι στη διάρκεια έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη. Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπει τέλος στην ατιμωρησία, εκφράζοντας φόβους για μία ολοκληρωτική σύρραξη στη Συρία.

Περισσότεροι από 13.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των συγκρούσεων στη Συρία από τα μέσα Μαρτίου 2011, όταν ξεκίνησε η εξέγερση εναντίον του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Aσαντ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Aλλα 13 άτομα σκοτώθηκαν την Παρασκευή όταν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ, κυρίως κοντά στη Δαμασκό, για να διαλύσουν διαδηλώσεις στις οποίες λάμβανε μέρος πλήθος κόσμου για να καταγγείλει τη σφαγή της 25ης Μαΐου στη Χούλα.


Από την πλευρά του ο σύρος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Φαϊζάλ Χάμπαζ Χαμούι κατηγόρησε τρομοκρατικές ομάδες για τη δολοφονία των αμάχων και κατηγόρησε τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι παίζουν το παιχνίδι του Ισραήλ.

«Αυτές οι πράξεις ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλα διεθνή εγκλήματα και μπορεί να είναι το σημάδι ενός μοντέλου συστηματικών ή γενικευμένων επιθέσεων εναντίον του άμαχου πληθυσμού, οι οποίες διαπράττονται ατιμώρητα» αναφέρει η Πιλάι σε ομιλία την οποία ανέγνωσε εκπρόσωπός της στη σύνοδο.

Παράλληλα ζήτησε εκ νέου από το Συμβούλιο Ασφαλείας να παραπέμψει το ζήτημα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

«Καλώ τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει με όλο το βάρος της το σχέδιο έξι σημείων του ειδικού απεσταλμένου [Κόφι Ανάν] και να ζητήσει να ξεκινήσουν αμέσως έρευνες για τα γεγονότα στη Χούλα, καθώς και για άλλες περιπτώσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία» προσέθεσε η Πιλάι.

«Διαφορετικά η κατάσταση στη Συρία κινδυνεύει να οδηγηθεί σε ολοκληρωτική σύρραξη και το μέλλον αυτής της χώρας και της περιφέρειας στο σύνολό της μπορεί να τεθούν σε σοβαρό κίνδυνο» προειδοποίησε.

Στη διάρκεια της ειδικής συνόδου για τη Συρία (της τέταρτης από τον Μάρτιο του 2011) το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέτασε το αίτημα που υπέβαλαν το Κατάρ, η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, για τη διενέργεια εκτενούς και ανεξάρτητης έρευνας για τη σφαγή στη Χούλα.

Το κείμενο, που προτάθηκε στη διάρκεια του Συμβουλίου, καλεί τους εμπειρογνώμονες της αρμόδιας επιτροπής έρευνας για τη Συρία -που συστάθηκε τον Αύγουστο του 2011 και δεν έχει λάβει άδεια από τη Δαμασκό να μεταβεί στη Συρία- να συντάξουν μια έκθεση για τη σφαγή στη Χούλα και να την παρουσιάσουν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη διάρκεια της 20ής του συνόδου, που είναι προγραμματισμένη για τις 18 Ιουνίου
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ